Gyorsrandi: miért válogatósabbak a nők?

A nők kétszer olyan válogatósak, mint a férfiak, ha gyorsrandin vesznek részt, állítja egy kutatás.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2014. február 23. Szaurella

A nők kétszer olyan válogatósak, mint a férfiak, ha gyorsrandin vesznek részt, állítja egy kutatás.


A gyorsrandi, vagy rapidrandi azt jelenti, hogy egy csomó párt kereső ember találkozik egy előre megbeszélt helyen (pl. kávézóban). A férfiak asztaltól asztalig vándorolnak, és 3-4 percnyi időtartam alatt igyekeznek minél többet megtudni az ott üldögélő hölgyekről. Ezután a résztvevők elmondják a szervezőknek, kivel szeretnének újra találkozni.

Egy nemrég napvilágot látott kutatás a rapidrandikról arra a következtetésre jutott, hogy a férfiak a rendelkezésre álló idő alatt kb. 5 nővel beszélgetnek, míg a nők átlagosan csupán két férfira szánják idejüket.

A kutatást Michele Belot, az Edinburghi Egyetem munkatársa és kollégája, az Essexi Egyetemen oktató Marco Francesconi végezte. Ketten összesen 3600 ember rapidrandiját térképezték fel.

De vajon miért nem olyan válogatósak a férfiak? “A válasz valami olyasmi, amit az evolúciós pszichológusok és biológusok is gyakran tapasztalnak”, mondja Belot. “A nők ugyanis általában sokkal kevésbé kockázatvállalók mint a férfiak, s ennek oka abban keresendő, hogy ha egy nő hibát követ el, sokszor nagyobb árat fizet érte, mint egy férfi, hiszen, ha egy nő a nem megfelelő férfival randizik, annak ára akár az is lehet, hogy ki kell hordania és fel kell nevelnie a tőle származó gyereket.

Egy másik egyetemi kutatás arra a következtetésre jutott, hogy a férfiak a történelem során soha nem vettek annyira részt a gyerekek felnevelésében, mint a nők, s sokkal inkább hajlamosak rövidebb távú kapcsolatokba (is) belevágni, ellentétben a nőkkel, akik általában komolyabb románcban gondolkodnak, írja a BBC.

Belot és Francesconi tanulmánya felhasználta a rapidrandikon résztvevők adatlapját is, hogy megtudják, elsősorban mik azok a tulajdonságok, amiket a randizók egy potenciális társban keresnek. “A nők és a férfiak számára egyaránt fontos volt az iskolai végzettség és a munkahely. A nők a magasabb férfiakat, a férfiak pedig a vékonyabb nőket részesítették előnyben”, mondja Belot.

Ez talán egyáltalán nem meglepő, az viszont talán érdekesebb, hogy a párkeresők hajlandóak komoly kompromisszumokra is ezeket a tulajdonságokat illetően. Ez azt jelenti, hogy a nők ugyan a diplomás férfiakat részesítik előnyben, de ha épp senki nem felel meg ennek a kitételnek, akkor lejjebb adják igényeiket, és azt a férfit választják, aki a legközelebb esik eredeti elvárásukhoz.