Ha ezt elolvasod, tuti nem maradtok program nélkül a hétvégén

A hétvégén nem lesz olyan hely az országban, ahol ne lenne valamilyen ingyenes program a családok, barátok számára. A teljesség igénye nélkül, íme a listánk. 

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2015. szeptember 18. Csontos Dóra

A hétvégén nem lesz olyan hely az országban, ahol ne lenne valamilyen ingyenes program a családok, barátok számára. A teljesség igénye nélkül, íme a listánk.


Múzumi buli(k) Jász-Nagykun-Szolnok megyében

A szolnoki Damjanich János Múzeumban szeptember 19-én és 20-án tartják a Földbe zárt kincseink című rendezvényt. Mindkét nap 9-től 17 óráig a múzeum restaurátor műhelye nyitja meg ajtaját a régészet kedvelői előtt. Ezzel párhuzamosan szombaton fél 10-től ‘tárgysimogatóval’ egybekötött tárlatvezetést tartanak a régészeti állandó kiállításon a múzeum munkatársai, 11 órától Gulyás Katalin, a történeti osztály vezetője enged betekintést az intézmény életébe és mutatja be az épületet a látogatóknak.

Vasárnap fél 10-től múltidéző sétára invitálja a szolnoki várba az érdeklődőket Kertész Róbert, a múzeum régésze, történész a Tisza Evezős Egylet Hajóházától indulva. Délután 14 órától két keréken barangolhatnak Szolnok múltjában a régész vezetésével a vállalkozó kedvűek. A kerékpáros túrán résztvevők a Tisza Szálló kútjánál találkoznak.

Az érdeklődők szeptember 19-én a Hamza Múzeumtól 10 órakor induló közösségi sétán fedezhetik fel a városhoz kötődő festőművészek emléktábláit A Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria, valamint a Jövőkép Alkotók Egyesülete szervezésében zajló program minden helyszínén koszorúzás zajlik majd és a résztvevők megismerkedhetnek a festők rövid életrajzával is az egyes állomásokon.

A túrkevei Finta Múzeum hétvégén rendkívüli nyitva tartással – 9-től 12 óráig valamint 14-től 17 óráig – várják a látogatókat, igény szerint ingyenes tárlatvezetést tartanak. Az állandó kiállítás elsősorban a múzeum névadóinak hagyatéka, gerincét a helytörténeti, a néprajzi anyag képezi majd.

Nemzeti Vágta

Idén nyolcadik alkalommal rendezik meg a nemzeti futamot, amin több sztár is versenybe száll. Szombaton a Hősök emlékkövének megkoszorúzásával és a versenyző lovasok fogadalomtételével nyitják meg ünnepélyesen a Nemzeti Vágtát. A salföldi kopjások, bugaci csikósok, puszta ötös és hadi huszárok felvonulásával zajló történelmi lovas gálát követően indulnak a verseny előfutamai.

A Nemzet Vágta szombati napja az előfutamoké, valamint ekkor rendezik a jótékonysági sztárfutamot és a kocsitoló versenyt is. Vasárnap a középfutamokat, a nemzetközi futam elődöntőit, a kishuszár-vágtát, a fogatvágta döntőjét, valamint fő eseményként a nemzetközi futamot és a Nemzeti Vágta döntőjét rendezik meg. A nemzetközi futamon idén Magyarország mellett Csehország, az Egyesült Arab Emirátusok, Katar, Kína, Omán, Oroszország, Románia, Szerbia, Szlovákia, az Egyesült Államok és Szlovénia lovasa áll rajthoz.

A korábbi évek hagyományainak megfelelően az Andrássy utat idén is lezárják a forgalom elől, hogy helyet adhasson az egyes településeket bemutató vásári forgatagnak, a Vágta Korzónak. A Huszártáborban a vitézek életét ismerhetik meg az érdeklődők.

Az ország legnagyobb lovas eseményére a fővárosba utazóknak a MÁV-START 50 százalékos alkalmi menettérti kedvezményt biztosít, amely bármely belföldi állomásról igénybe vehető másodosztályon a Budapest-Keleti, a Budapest-Nyugati és a Budapest-Déli pályaudvarig. A menettérti jegyeket a Szépművészeti Múzeum előtt felállított információs sátorban érvényesíttethetik az utazók.


 

Kastélyok és parkjaik nyitják meg kapuikat Fejérben

A Váli-völgyben fekvő Alcsúti Arborétum József nádor 40 hektáros egykori kastélykertjével, a Pollack Mihály tervezte klasszicista kastély napjainkra megmaradt homlokzatával és a kastélykápolnával csábítja az érdeklődőket. Séták indulnak szakvezetéssel szombaton és vasárnap egyaránt.

Fejér megye déli részén, Dégen vasárnap lesz látogatható Magyarország egyik legszebb klasszicista kastélya, amelyet hazánk legnagyobb angolparkja ölel körül. A legendák övezte kastélyt Festetics Antal császári és királyi kamarás építtette.

Szintén a hét utolsó napján nyitja meg kapuit a fehérvárcsurgói Károlyi-kastély, amelyet 1844 és 1851 között építtetett Károlyi György gróf klasszicista stílusban. Az utóbbi években teljesen felújított épületet a vendégek idegenvezetés mellett nézhetik meg.

Az iszkaszentgyörgyi Amade-Bajzáth-Pappenheim-kastély szombaton látogatható: a kastély legrégebbi részét 1735-ben építtette Amadé Antal, 1800-ban a kastély Bajzáth József veszprémi püspök tulajdonába került, majd házasság révén került a Pappenheim grófokhoz. Ugyanígy szombaton lesz megtekinthető a lovasberényi Cziráky-kastély, amely végső formáját – az ott álló kúria átépítésével – 1763-1767 között Cziráky György jóvoltából nyerte el.

Móron a Lamberg-kastély barokk stílusú angol parkja szombaton látogatható. A madárházban pávák élnek, de a különleges faszerkezetű zenepavilon, a dísztó és a Képző- és Iparművészeti Alapítvány művészeti szimpóziumain készített szabadtéri szobrok is láthatók lesznek.

A nádasdladányi, Tudor-stílusú Nádasdy-kastély kívülről teljesen felújítva és részlegesen berendezve fogadja a látogatókat szombaton. Épületvezetések óránként indulnak és egy-egy alkalommal a pince is megtekinthető lesz.

Válon a Tűzoltó és Községi Emlékházban szombat délelőtt régészeti kiállítás nyílik meg, utána műemléki séta indul a faluban. A tárlaton a székesfehérvári Szent István Király Múzeum váli ásatásokból származó, Válon még ki nem állított bronzkori és török kori régészeti leletei lesznek láthatók.

Édes napok

A magyar édességipar legjava, több mint száz kiállító várja péntektől vasárnapig az Édes Napok látogatóit a budai Várban. A standok 30 százaléka egészségtudatos emblémával ellátott, ezeken cukor-, laktóz- és gluténmentes finomságok is kaphatók.

A program fizetős. További részletek itt.