Ha hétvége, akkor gyerekprogramok! – AJÁNLÓ

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2014. szeptember 19. Paulik András

Családi nap a várban – a Három Királyfi Három Királylány Mozgalom programja.

Ahol a család minden tagja jól érzi magát!

Gyerekeknek kézműves foglalkozások, kreatív játszóház, versenyek.
Szülőknek előadások, személyes tanácsadás.

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom idén két alkalommal szervezi rendezvényét szeptember 20-án és november 8-án.

Most szombaton, szeptember 20-án KÁDÁR ANNAMÁRIA (mesepszichológia) és VARRÓ DÁNIEL (költő, műfordító) lesz a vendégük!

Amíg a szülők a beszélgetéseken vesznek részt a gyermekeknek felügyeletet és színvonalas programokat biztosítanak.

Helyszín: Országos Széchenyi Könyvtár, a Budai Várban

Érkezés, regisztráció: 9:30, várható befejezés 13h

Elsősorban kisgyermekes családokat várnak, ill. mindenkit, akit érdekel a program.

Értékes nyereményeket sorsolnak ki a jelentkezők között támogatók jóvoltából; pl. KOLPING családi pihenést is.

A program regisztrációhoz kötött, további részletek:

http://www.facebook.com/events/876039322407038/


Nagy Sportágválasztó

   
Budapest, Cegléd, Paks, Szentendre, Szombathely, Siófok, Orosháza, Pápa, Hódmezővásárhely, Szentes

2014. szeptember 5. – 2014. szeptember 27.

Web: www.sportagvalaszto.hu

Szeptemberben a tanévkezdéssel szinte minden családban felmerül a kérdés: milyen sportágat válasszunk a gyereknek? A válaszadáshoz, a sportágválasztáshoz adhat hathatós segítséget a Nagy Sportágválasztó. A rendezvény lényege, hogy a látogatók ne csak nézzék az egyes sportbemutatókat, hanem aktív részesei legyenek maguk is az eseménynek, vegyék kezükbe a sporteszközöket, próbálják ki a megjelenő sportágakat, tapasztalják meg az egyes mozgásformák lényegét, hangulatát. “Ízleljék meg” a sportot, szerezzenek pozitív sportélményeket. A kipróbálás lehetősége persze nem csak a gyerekeknek adott, hanem a tinédzsereknek, felnőtteknek, sőt a nyugdíjasoknak is, hiszen a sportolást nem lehet sem túl korán, sem túl későn elkezdeni.

A szeptemberi, jubileumi XV. Budapesti Nagy Sportágválasztó fővédnöke: Áder János, Magyarország köztársasági elnöke.

A szeptember 19-20-i Budapesti Nagy Sportágválasztó ismét közel 100 kipróbálható sportággal, számos aktivitással, kísérőprogrammal és nagyon sok olimpiai, világ- és Európa-bajnokkal várja a sport szerelmeseit és persze azokat is, akik még nem estek szerelembe. A megjelenő sportági paletta igen széles: nyári és téli sportágak, küzdősportok, labdasportok, egyéni- és csapatsportágak, vizes és “szárazföldi”, klasszikus és újdonságnak számítók egyaránt képviseltetik majd magukat igazi sport-kalandparkká változtatva a helyszínt. Az eseményen kipróbálhatóak lesznek az olimpiai és nem olimpiai, versenysportként vagy szabadidős sportként űzhetők egyaránt. Arról, hogy a megjelenő sportágak milyen érdekes aktivitásokkal készülnek, és hogy milyen neves személyiségekkel lehet a helyszínen találkozni, a folyamatosan frissülő rendezvény-honlapon, illetve a facebook oldalon lehet tájékozódni.

A 9 és 17 óra között nyitva tartó rendezvény pénteki napja elsősorban az előre bejelentkezett, oktatási intézményekből érkező óvodai, iskolai csoportoknak van fenntartva, szombaton pedig a nagyközönséget a családokat várják a szervezők.

Budapest – 2014. szeptember 19-20.
Helyszín: Merkapt Sportközpont – Budapest, X., Maglódi út 12/A

Jótékonysági akció

A szeptember 19-20-i, jubileumi XV. Budapesti Nagy Sportágválasztóhoz jótékonysági akció is kapcsolódik. A szervezők arra kérik a látogatókat, gyerekeket, családokat, hogy hozzák el a már számukra nélkülözhető sporteszközeiket, sportruházataikat, hogy az adományokat olyanokhoz juttathassák el, akiknek ez nagy segítséget jelent. A nehéz sorsú, anyagi gondokkal küzdő vagy éppen fogyatékkal élő gyerekek sportolásának elkezdését természetesen pénzbeli adományokkal is lehet segíteni a rendezvényen, az adománygyűjtő-ládákba helyezett támogatásokkal.

“A családom a szponzorom” esszépályázat

Minden fiatal mögött ott állnak a szülők, a családtagok, akik segítik gyermekeik érvényesülését a sport vagy a művészet területén. Itt a lehetőség, hogy a fiatalok nyilvános köszönetet mondjanak családjuknak, akik a biztos hátteret jelentik számukra! A fogalmazásokban, esszékben a pályázók saját szavaikkal mutathatják be azt a támogatást, amit sportolásukhoz, művészeti, zenei nevelésükhöz szüleik, családtagjaik biztosítanak számukra. Az írásokban egyben kifejezhetik hálájukat családjuknak, akik valójában a legnagyobb szponzoruk. A Nagy Sportágválasztó, a Nagy Hangszerválasztó, a MOL és az Új Európa Alapítvány által kiírt pályázat benyújtási határideje: 2014. szeptember 10. Az eredményhirdetésre a 2014. szeptember 19-20-i, XV. Budapesti Nagy Sportágválasztón kerül sor.

A fővárosi eseményen túl, szeptemberben több regionális helyszínen is lesz Nagy Sportágválasztó!


Nemzetközi Mesefesztivál

Veszprém
2014. szeptember 18. – 2014. szeptember 21.

Web: veszpreminfo.hu/hir-archivum/nemzetkozi-mesefesztival

Tovább is van, mondjam még? – és ez nem mese: a Kabóca Bábszínház 2014. szeptember 20-21. között “csinálja a fesztivált” – a Mesefesztivált! A program új helyszíne a Hangvilla Multifunkcionális Közösségi Tér.

A Kabóca Bábszínház szervezésében már több mint egy évtizede minden évben megrendezendő fesztivál hívja a gyermekeket és szüleiket Veszprémbe, amelynek célja, hogy minél több módon elevenítse fel és népszerűsítse a mesemondás és a mesehallgatás hagyományait és közösségi élményét.


Autómentes Gyermeknap

Budapest
2014. szeptember 20.
Web: www.facebook.com/events/1481564152101229

Szeptember 20-án a Kazinczy utca megint megmutatja, hogy milyenné szeretne válni: A Kazinczy utca autómentes, a pezsgő élet, a sokféleség, a gyermekek, a szórakozás, a kultúra utcája. Az itt működő vendéglátóhelyek most is összefognak, hogy egy napot a párbeszéd jegyében töltsünk, együnk-igyunk, újra megtanuljunk játszani azoktól akik még nem felejtettek el. Szeptember 20-án a Nemzetközi Autómentes Nap mellett Gyermekek világnapja is van, ezért elsősorban a gyermekkorúakat és persze a gyermeklelkűeket várják a programok:

Eszter-lánc mesezenekar
Makám gyerekkoncert
Babra koncert
Helló Anyu játszóház
Kézműves foglalkozások
Különféle portréfotózások

Este is minden korosztály számára lesz program, Dream Ferry koncert, Balkan Party és még sok minden más.

Ám a Kazinczy utca élete nem csak játék és mese. Sokan más szemmel nézzük fejlődését, sokan mást szeretnénk tőle. Többet kell beszélgetnünk és nyitottan kell gondolkoznunk, ezért az érdeklődőknek egy rendhagyó fórumot szervezünk, melyen olyan emberekkel beszélgethetnek, akik mind különböző szemszögből tudják bemutatni az utcát, illetve az itt zajló életet. A fórumot az intelligens vita és párbeszéd jegyében a Humán Plattform moderálja.

A rendezvényen jelen lesz a fogyatékkal élő gyermekeket segítő KézenFogva Alapítvány. A KézenFogva Alapítvány 1993 óta dolgozik a befogadó társadalomért, melyben a fogyatékos emberek képesek méltósággal élni napjaikat. A fogyatékos emberek közül is a leghátrányosabb helyzetben lévő értelmi fogyatékos és halmozottan sérült emberek ügyének támogatását választottuk feladatul.

Az utca reggel 10-től este 10-ig le lesz zárva az autók számára, mert ez így természetes!


Gombold újra!

Design Terminál szeptember 20. (szombat) 10:00 (Belépés: 500 Ft/gyermek)
    
A Mini Terminál soron következő műhelyfoglalkozása a Gombold újra! divattervezői pályázathoz kapcsolódva várja a legfiatalabbakat. A gyerekek egy közösen kitalált nép öltözködési hagyományait dolgozzák ki, majd terveznek új viseletet számukra most szombaton a Design Terminálban.

A Design Terminál 6-12 éveseknek szóló kreatívműhelye, a Mini Terminál 2014. szeptember 20-án, szombaton 10:00-12:00 óra között várja a legkisebbeket, ahol betekinthetnek az öltözködés, a népviselet, a divat világába. A műhelymunka során a résztvevők közösen beszélgetnek arról, hogy miket hordtak régen és most az emberek, mit vesz fel fiatal és idős valamint, hogy mit fejeznek ki a ruháikkal.

Míg ebben az évben a Gombold újra! témája a közép-európai országok megismerése, és egymás hagyományaiból való inspirálódás, a gyerekek a Mini Terminálon még tágabbra engedik a fantáziánkat: egy közösen kitalált nép öltözködési hagyományait dolgozzák ki és tervezik meg az ő legújabb divat szerinti viseleteiket.

A foglalkozáson való részvétel regisztrációhoz kötött.

Időpont: 2014. szeptember 20., szombat 10:00-12:00
Helyszín: Design Terminál, 1051 Budapest, Erzsébet tér 13.
Regisztráció: miniterminal [at] designterminal [dot] hu