Hamarosan Miskolcon: Katolikus Társadalmi Napok

Jövő hét pénteken veszi kezdetét a tavaly komoly tömegeket megszólító és mozgató Katolikus Társadalmi Napok (KATTÁRS), ezúttal Miskolcon. Az esemény méltó folytatása kíván lenni a 2013 őszén először megrendezett programnak, amelyen 18.000 látogató vett részt a budapesti Múzeumkertben.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2014. szeptember 05. Paulik András

Jövő hét pénteken veszi kezdetét a tavaly komoly tömegeket megszólító és mozgató Katolikus Társadalmi Napok (KATTÁRS), ezúttal Miskolcon. Az esemény méltó folytatása kíván lenni a 2013 őszén először megrendezett programnak, amelyen 18.000 látogató vett részt a budapesti Múzeumkertben. A rendezvény idei mottója: társak vagyunk az örömben és gondban, a reményben, a jóban és a rosszban, s főként a bizalomban!


Az Egyház mindennapi társ a „jóban s rosszban”

Idén is izgalmas és színes programok gazdag tára várja a szeptember 12-13-án Miskolcra látogatókat. Kerekasztal-beszélgetések, előadások, koncertek, családi játékok és szakkonferencia adják a keretét a „KATTÁRS” közel másfél napjának, amelynek kiemelt célja az Egyház válaszainak bemutatása a társadalom aktuális problémáira, ez évben különös tekintettel a fiatalokat foglalkoztató témakörökre.

A Szent István téren felállított sátrakban és standokon több mint harminc olyan katolikus intézmény, médium és civil szervezet mutatkozik be, amelyek jelentős eredményekkel és tapasztalatokkal rendelkeznek a rászorulók – hajléktalanok, fogyatékkal élők, börtönviselt emberek, kisebbségek – érdekében végzett munkában.

A szeptember 12-én 15 órakor, a Fáy András Görögkatolikus Közgazdasági Szakközépiskolában kezdődő szakkonferencia (Társadalom és gazdaság: kihívások, lehetőségek, jövőkép) Magyarország, különösen a miskolci térség jelenlegi társadalmi és gazdasági folyamatait és azokat a tényezőket kívánja bemutatni, amelyek az aktuális helyzetből kiindulva az élet megőrzésére és továbbvitelére teszik alkalmassá az érintetteket. Ebben a kérdésben elengedhetetlen szerepet játszik az Egyház Társadalmi Tanítása, amelynek elveit, mint az életet szolgáló társadalmi és gazdasági rend eszmei hátterét is megismerhetjük a programon.
Másnap délelőtt 9.30-kor Magyarország Apostoli Nunciusa, Alberto Bottari de Castello szentmisét celebrál, majd a régiót képviselő fellépők mellett, olyan neves közéleti személyiségekkel, előadókkal, zenészekkel, sportolókkal és szakemberekkel lehet majd találkozni, mint pl. Pál Feri atya, José Luque (a Diósgyőri VTK volt csapatkapitánya), Caramel, Kükedi Zsolt hálózatfejlesztési szakértő, Kiss Ulrich közgazdász, jezsuita szerzetes, Zsóka Ágnes egyetemi docens, Baritz Laura közgazdász, domonkos szerzetesnővér, Galó Gábor atya a Páterrock papi zenekar szólógitárosa, közösségépítő, Makkai László görögkatolikus lelkipásztor, pasztorálpszichológus és Dr. Magyar Balázs pszichiáter és addiktológus.
A KATTÁRS egyházi hátterét a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Caritas in Veritate Bizottsága adja Veres András püspök vezetésével.

A rendezvény lebonyolítását és szervezését a keresztény vállalkozókat és üzletembereket tömörítő ÉrMe Üzleti Hálózat végzi, a program tartalmáért pedig a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola Keresztény társadalmi elvek a gazdaságban (KETEG) elnevezésű képzésének szervezői felelnek. A Katolikus Társadalmi Napok egyházi védnöke Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, civil védnöke Kriza Ákos, Miskolc Megyei Jogú Város polgármestere. A rendezvény házigazdái dr. Orosz Atanáz, a Miskolci Apostoli Exarchátus püspök exarchája és Palánki Ferenc, az Egri Főegyházmegye segédpüspöke és érseki helynöke.

A KATOLIKUS TÁRSADALMI NAPOKRÓL:
A Katolikus Társadalmi Napok a Katolikus Egyház által Európa egyes országaiban a XX. század elején életre hívott Társadalmi Hét mintájára jött létre. A szervezők fő célja , hogy – miközben az érdeklődőknek tartalmas időtöltést kínálnak – közvetítsék az Egyház válaszait az embereket ma leginkább foglalkoztató társadalmi kérdésekre. Fő területek: oktatás, szociális és egészségügyi ellátás, vállalkozói szektor, gazdasági és sportélet, média szerepvállalása és élet- környezetvédelem.

További információ, részletes program: www.kattars.hu