Hasznos húsvéti tippek sofőröknek

Tavaly közel száz személyi sérüléses baleset történt a húsvéti hosszú hétvége során, számos esetben az ital okozta a bajt. Kevesen gondolnak bele, hogy a büntetés és a jogosítvány elvétele mellett a károk megtérítése is a vétkes járművezető kötelessége lehet.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2014. április 21. bencze.aron

Tavaly közel száz személyi sérüléses baleset történt a húsvéti hosszú hétvége során, számos esetben az ital okozta a bajt. Kevesen gondolnak bele, hogy a büntetés és a jogosítvány elvétele mellett a károk megtérítése is a vétkes járművezető kötelessége lehet.


A biztosítók ilyenkor ugyanis csak a vétlen szereplők kárát térítik meg akkor is, ha a károkozónak érvényes biztosítása van – áll a Genertel közleményében.

Továbbra is aggasztóak a statisztikák

Bár a zéró tolerancia elvét immár évek óta alkalmazzák a hazai utakon, a KSH adatai továbbra is több mint 1600 járművezető okozott balesetet ittasan, csupán két százalékkal kevesebben, mint 2012-ben. Szintén lesújtó adat, hogy ugyanebben az időszakban több mint 4 százalékkal több, 459 volt az ittas kerékpárosok által okozott balesetek száma.

Húsvét napjaiban – dacára az átfogó közúti ellenőrzéseknek – még mindig sokan ülnek kapatosan a volán mögé: a tavalyi a fokozott rendőri ellenőrzés eredményeként 324 esetben mutattak ki emelt véralkoholszintet, 52 esetben emiatt azonnal bevonták a jogosítványt is. Az alkoholos állapotban biciklizőket ugyan nem fenyegeti ez a veszély, ám – mivel ez is súlyos szabálytalanságnak számít – ők is szigorú pénzbüntetésre számíthatnak.

A kötelezőt is behajtják az ittas sofőrön

A rendőrök mellett a biztosítók sem tolerálják, ha ügyfelük ittasan vezet. A casco esetében, amely a károkozó gépkocsiban keletkező kárt térítené, az ittas vezetés eleve kizáró ok. A legtöbb biztosítónál – ilyen a Genertel is – a szolgáltatás kizárását 0,8 ezrelékes véralkoholszinthez kötik.

„A kötelező biztosítás „kissé másképp működik, hiszen ott a legfontosabb a vétlen károsult védelme. Így a biztosító mindenképpen fizet a károsultaknak magyarázza Csíkos Dániel, a Genertel vezérigazgatója. – Ha azonban bebizonyosodik, hogy a károkozó ittasan vezette az autót, a biztosító a kifizetés után a károkozón hajtja be ezt az összeget, vagy annak másfél millió forint alatti részét.”

Hasznos tippek sofőröknek húsvétra (is)

• Nem elég józannak lenni, fokozott óvatosságra is szükség van: az úttest mentén ilyenkor megnő a részegen közlekedő gyalogosok és kerékpárosok száma. Őket kiemelt figyelemmel és kellő oldalsávot tartva, a sebességet is csökkentve kerüljük ki, mivel nagyobb eséllyel számíthatunk részükről váratlan mozdulatokra, irányváltásra.

• Baráti csoportok esetén elegendő egy olyan járművezetőt kijelölni, aki nem fogyaszt alkoholt. Ő jó eséllyel fogja tudni épségben az adott helyszínekre, majd azt követően hazaszállítani a társaság elázott tagjait is.

• A kialakult tévhitekkel ellentétben már egy pohár szeszesital-fogyasztás is számít, ugyanis az alkohol kis mennyiségben is olyan élettani hatásokat vált ki (észlelési idő növekedése, reflexek tompulása, szemmozgató izmok lassulása stb.), melyek a biztonságos közlekedéssel nem egyeztethetők össze.

Az alábbiakban bemutatjuk néhány elfogyasztott ital kiürülési idejét:

• Mivel nincsen két egyforma szervezet, a felszívódási idő is egyénenként változó. Célszerű tehát a közölt adatokhoz 1-2 óra pihenési időt hozzászámolni. Aki nem kerülheti el a szeszesital fogyasztást, jó, ha beszerez egy alkoholszondát, és csak akkor indul el, ha az alkohol hatása a készülék szerint is elmúlt.

• Szintén tévhit, hogy az alvás, a feketekávé, a tej, a savanyúság, az olajos ételek, a fizikai munka, a verejtékezés döntően befolyásolják a szervezetben lévő alkohol elégetését.