Hat tipp a boldog házassághoz

Az esküvőn még mindenki úgy véli: az “...és boldogan éltek, amíg meg nem haltak” mesebeli mondat nála egészen biztosan valósággá válik. Aztán jönnek a hétköznapok... vajon mi a titka egy boldog és hosszú házasságnak?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
tipp
2013. december 03. Gyarmati Orsolya

Az esküvőn még mindenki úgy véli: az “…és boldogan éltek, amíg meg nem haltak” mesebeli mondat nála egészen biztosan valósággá válik. Aztán jönnek a hétköznapok… vajon mi a titka egy boldog és hosszú házasságnak?


Kate Wicker, a Catholic News Agency című online lapnak írta meg tanácsait:

1. Legyen humorérzéked! 

Hatodik házassági évfordulónkra férjemmel, Daviddel befizettünk egy tengerparti nyaralásra, s azt gondoltuk, az út remek kikapcsolódás lesz és jó alkalom az ünneplésre. Az első hiba, amit elkövettünk: magunkkal vittük a gyerekeinket. Mint kiderült, a gyerekek fogalma a pihenésről kicsit más, mint ami a mi fejünkben él. A kisbabánk nem volt hajlandó aludni, a hároméves kislányunk pedig úgy döntött, idegen helyen nem fog wc-re menni, ami folyamatos hasfájást és nyűgösséget eredményezett. Hazafelé kimerülten utazva rámosolyogtam Dave-re és azt mondtam neki: “Boldog évfordulót! Nem érzed frissnek magad a hétfői munkához?” Mindkettőnkből kitört a nevetés. Aztán elkezdtünk buta dalocskákat énekelni és boldogok voltunk, hogy mind a négyen együtt lehetünk.

Néha a nevetés az egyetlen, amit tehetsz, ha az élet épp próbára teszi a türelmedet.
 
2. Légy megbocsájtó!

Sem én, sem Dave nem vagyunk tökéletesek. Két emberi lény vagyunk csupán, akik igyekeznek minél jobban kifejezni a másik iránt érzett szeretetünket, és akik sokszor követnek el hibákat. Megtanultam, hogy nem szabad apróságokon görcsölni, a nagy dolgokat pedig úgyis Istenre bízzuk.

3. Ismerd fel, hogy minden házasságban vannak jó és rosszabb időszakok.

Reménytelen romantikus alkat vagyok, mindig is az voltam. Szeretek spontán lenni, ha szerelemről van szó és szeretem, ha meglepnek kedves üzenetekkel és virágokkal csupán azért, mert szeretnek. Elő is fordulnak ilyen dolgok az életemben, de a házasságban, ahol egy, két, netán még több van, ezt nem lehet mindig elvárni. Így aztán rendszeresen szervezünk “otthoni” randikat, és ilyenkor abban reménykedünk, hogy a gyerekek kivételesen nem fognak percenként felébredni, mi pedig egy percnél több ideig tudunk egymás szemébe nézni zavatalanul…

4. Mindig a házasságod legyen az első helyen.

Fontosabbként kell kezelned, mint a munkádat, vagy a gyerekeidet! Bár ez a szabály talán kissé meglepően hangzik, mégis, érdemes belegondolni, milyen gyakran előfordul, hogy annyira belefeledkezünk a mindennapi teendőinkbe, hogy szinte semmi ideőnk nem marad a párunkra. Pedig a legnagyobb ajándék, amit adhatunk a házasságunknak – és a gyerekeinknek – az a párunk iránt érzett szeretet és az, hogy ő a legfontosabb számunkra. Egy erős házasság nem csak segít az élet különböző területeink kitartani, de amikor a szülők figyelnek egymásra és kifejezik egymás iránt érzett szeretetüket, az a gyerekeknek is nagyon jó és biztonságos érzés.

5. Légy jókedvű, amikor a párod hazaér a munkából.

Na, ez egy olyan szabály, amit nekem nagyon nehéz betartani. Sokszor, amikor Dave hazaér, azonnal elkezdek panaszkodni neki arról, milyen nehéz napom volt. Mégis: egyre többször igyekszem úgy fogadni őt, hogy egyszerűen megölelem és megkérdezem tőle: “Milyen napod volt?” Ez pedig az egész este hangulatát jóvá varázsolja.

6. Soha ne becsüld alá az ima és a szentségek erejét.

A legjobb dolog, amit tehetek, amikor épp mélyponton vagyunk az az, hogy bízok az isteni kegyelemben, amelyek az imádságon és a szentségeken keresztül nyilvánulnak meg. Egyetlen olyan házasság sem mehet tönkre, amelynek Jézus áll a középpontjában! a Catholic News Agency című online lapnak írta meg tanácsait: