Határozott püspöki vétó az azonos neműek házasságára

Noha Írország már távolról sem az a szigorú katolikus ország, a zöld sziget életét figyelők mégis meglepődhetnek: a dublini kormány úgy határozott, 2015-ben népszavazást ír ki a homoszexuálisok törvényes egybekelésének engedélyezéséről.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
azonos neműek házassága
2013. november 08. Szaurella

Noha Írország már távolról sem az a szigorú katolikus ország, a zöld sziget életét figyelők mégis meglepődhetnek: a dublini kormány úgy határozott, 2015-ben népszavazást ír ki a homoszexuálisok törvényes egybekelésének engedélyezéséről.Írországban az azonos nemű párok már 2010 óta élhetnek hivatalos élettársi kapcsolatban. Ez ugyanolyan előnyökkel jár számukra, mint a házasság, azzal az egyetlen különbséggel, hogy gyermeket nem fogadhatnak örökbe. A népszavazás erről a kérdésről is döntene. Az ír katolikus egyház egyik tagja felemelte szavát az azonos nemű párok házassága ellen.

Az Accord nevű katolikus házasságitanácsadó-szolgálat vezetőségi tagja és nem mellékesen Kildare és Leighlin püspöke, Denis Nulty felhívta a figyelmet arra, hogy “a vita nem az egyenlőségről vagy a házasság vallási és polgári nézőpontjának helytelen szétválasztásáról szól, hanem magának a házasságnak a természetéről, és azoknak a szerepeknek a fontosságáról, amelyeket a társadalom az anyákra és apákra ruház a gyereknevelésben”.
Az ír püspök arra kérte a hívőket, hogy egyértelmű nemmel szavazzanak, mivel szerinte az azonos neműek házassága a társadalom egyik fontos alapkövét ásná alá. A főpap ugyanakkor hangsúlyozta a katolikus egyház hivatalos álláspontját is, miszerint a homoszexuálisokat tisztelettel kell kezelni. Az ír püspök azonban kiemelte, hogy a hagyományos társadalmi értékekkel ellenkezne, ha gyereket fogadhatnának örökbe.