Hesna most Nedát dokumentálja

Al Ghaoui Hesna, a háborús övezetekből megismert tudósító, az MTVA Bábel című sorozatának készítője 3 hónapos kislányával otthon tölti az idei nyarat idilli boldogságban.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2014. július 26. Paulik András

Al Ghaoui Hesna, a háborús övezetekből megismert tudósító, az MTVA Bábel című sorozatának készítője 3 hónapos kislányával otthon tölti az idei nyarat idilli boldogságban. A szerkesztő-riportert a Budapesten tartott Megörökíteni a pillanatot háborúban és békében című kerekasztal beszélgetés után kérdeztük.


– Legutóbb a háborús övezetekben készített fotóinak a kiállításán beszéltünk tavaly nyáron.

– Azokkal a képekkel felrázni szerettem volna az embereket. Ezt egy fényképpel sokszorkönnyebb elérni, mint egy riporttal, mert azt nem feltétlenül nézi, vagy nem olvassa végig mindenki, de ha egy képre ránéz, az rögtön hatással van rá.

– A képekkel is a pillanatot akarta rögzíteni, és visszaadni a nézőknek. Ezt teszi riportjaival is.

 – Nagy felelősség, hogy hogyan közvetít az ember egy pillanatot. Amikor híradós tudósító voltam, akkor az objektív tájékoztatás érdekében tudatosan tartottam a 3 lépés távolságot, és figyeltem arra, hogy ne váljak részévé a történéseknek. Amióta a Bábelt csinálom nagy kihívás számomra, hogy levetkőzzem ezt az objektivitást, mert akkor lesz jó a műsor, ha magamból is beleteszek egy keveset.

– Korábban azt mondta, a magánútjai is mindig igyekezet dokumentálni a pillanatot, ezt tette a háborús fotókkal is. Mostanában mit dokumentál?

– Most Nedát dokumentálom nagyon alaposan. Már több fotó készült róla, mint a férjemről és rólam együttvéve. Ezt azonban csak a családdal és a rokonokkal szándékozunk elsősorban megosztani. A Facebook-ra is másfél hónap után tettünk fel egy képet a kislányunkról. Nem feltétlenül szeretném őt szerepeltetni az ő tudta nélkül. Egy Bábelt is készítettünk ezzel kapcsolatosan, ott a gyerekszépségversenyek világán keresztül foglalkoztunk azzal, hogy hogyan hat a gyerekekre a nyilvános szereplés, és hogy ez valójában kinek a döntése?