Hétvége a zene és libák körül – programajánló

Rejtvényfejtő pizsamapartival, varázslatos operával, süteményfesztivállal, Márton-napi rendezvényekkel és még sok más izgalmas programmal várják az érdeklődőket a hétvégén.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2016. november 11. Csontos Dóra

Rejtvényfejtő pizsamapartival, varázslatos operával, süteményfesztivállal, Márton-napi rendezvényekkel és még sok más izgalmas programmal várják az érdeklődőket a hétvégén.


Péntek este rejtvényfejtő pizsamaparti lesz a Magyar Nemzeti Múzeumban. A  résztvevők egy játékos program keretében megismerkedhetnek a középkori magyar történelem meghatározó alakjával, Hunyadi Mátyással és udvarának titkaival. Mátyás egy időben élt Leonardo Da Vincivel, s nem csak az azonos korszak, de a furfangos, csavaros észjárás is összeköti őket. Az éjszakai programban a Da Vinci Learning csatorna díjnyertes oktató műsorainak segítségével a magyar érdekességeken túl Leonardo Da Vinci életéről és találmányairól is tanulhatnak a gyerekek, és egy játékos foglalkozás keretében el is készítik a leghíresebb találmányokat. Reneszánsz táncoktatás és a múzeum középkori kőtárának zseblámpás, éjszakai kalandos felfedezése is része a programnak. Az éjszakai kalandok végeztével a múzeum egyik legszebb termében, a Kupolateremben töltik az éjszakát.

Vasárnap érdemes felkeresni az Operaházat. Délelőtt 9 órakor kezdődik a Varázslatos opera nevű program, amely során a szülőkkel vagy szervezett csoportban érkező óvodások és iskolások ismerkedhetnek az opera műfajával és az operaelőadások közreműködőivel. Az interaktív zenés program után a gyerekek megtekinthetik a dalszínházat, miközben izgalmas történeteket hallhatnak az Operaházról. Fél 11-kor a Hangszervarázzsal folytatódik a délelőtt, az óvodásokat és kisiskolásokat a vonósokkal ismertetik meg.

A hétvégén rendezik a  harmadik Sütemény és Tortafesztivált a Millenáris Központ D épületében. A fesztivál idei témája Walt Disney mesevilága. Ehhez a témához kapcsolódik a torta design verseny is, amelynek legszebb alkotásait a közönség is megtekintheti a kiállítás alatt.

Családi délelőtt lesz vasárnap a Petőfi Irodalmi Múzeumban Terülj, terülj asztalkám címmel. Minden az evés körül forog majd, és végre lehet játszani az ételekkel.

A Füvészkertben a hétvégén a trópusi gyümölcsök egzotikus világával lehet megismerkedni. Az érdeklődőket különleges trópusi gyümölcskoktélok kóstolója várja, és autentikus srí lankai ételeket lehet készíteni egy főzőworkshopon. A gyerekek próbára tehetik ügyességüket: a Pálmaházban kötélre mászhatnak, jutalmul pedig trópusi gyümölcsöt kaphatnak. Lesznek kézműves gyermekfoglalkozások is.

Szombaton az Óbudai Civil Házban Márton-napi rendezvényre várják a családokat. Generációk kedvelt történetét, a Niels Holgersson csodálatos utazása a vadludakkal című zenés mesejátékot a Fogi Színház művészei adják elő, majd Csoóri Julcsi és a Kerek Zenekar tart családi műsort.

Csepelen is Márton-napi vigasságokat rendeznek szombaton. A Vuk című mesejátékot a Pódium Színház adja elő, a Matyi a ludas című darabot pedig a BAB Társulat játssza el óriásbábokkal. Lesz párnacsata, kukoricamorzsoló verseny és népi táncház is.

A Marczibányi téri Művelődési Központban Márton-napi libás táncházzal várják a gyerekeket. A népzene mellett sok játék, mondóka és kézműves foglalkozás is lesz.

Szombaton délelőtt a Csillaghegyi Közösségi Házban mesés hétvégi programra várják a gyerekeket. Lesz közös játék, mesehallgatás, kézműves alkotás.

A Kolibri Színházban szombaton is látható lesz Locspocs, a kis tengeri szörny története. A főhős víziszonyát legyőzve tanul meg úszni, és keveredik rengeteg kalandba. Vasárnap a Stefánia Palotában a Jégvarázs című mesebalettet lehet megtekinteni.

A Center Színházban szombaton 11 és 16 órai kezdéssel a Mesekocsi Színház előadásában a Lúdas Matyi című mesét nézhetik meg a gyerekek, vasárnap pedig A farkas és a hét kecskegida című zenés mesejátékot tűzik műsorra.

Az Angyalföldi József Attila Művelődési Központban vasárnap Lázár Ervin klasszikusa, A négyszögletű kerek erdő meséi című zenés mesejáték lesz látható a Főnix Műhely előadásában. A Puskin Kuckóban szintén vasárnap a Csillagszemű, az  álommanó című bábelőadást nézhetik meg a gyerekek.

A Rózsa Művelődési Házban a Pódium Színház előadásában a Békaherceg című mesejátékot nézhetik meg a gyerekek a hét utolsó napjának délelőttjén, míg a Királyerdei Művelődési Házban Holle anyó történetét mesélik el.

Koncertekben is bővelkedik a hétvége. A Makám Bogárbál című műsorával lép fel a Puskin moziban szombaton délelőtt. Hallhatunk a százlábú születéséről, a karikás szemű nyúl rémálmairól, vagy a csigabigák tavaszi báljának vendégseregéről. Farkasházi Réka és a Tintanyúl vasárnap délelőtt a Minimax gyerekhajón ad koncertet, amelyen ízelítőt lehet kapni a novemberben megjelenő új lemezükről is. Szintén vasárnap az Alma együttest lehet meghallgatni az újpesti Ady Endre Művelődési Házban. A Müpában a Cinemusic, vagyis a legnépszerűbb filmzenék műsorának gyerekbarát változatát adja elő a Budafoki Dohnányi Zenekar.