Hétvégi programajánló családoknak

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2014. június 13. Paulik András

Tatai Sokadalom

2014. június 13. – 2014. június 15.
Web: www.tataisokadalom.hu

A Tatai Sokadalom össznépművészeti fesztivál. Minden érdeklődő láthat díjazott néptánc együtteseket, meseelőadásokat, táncszínházas produkciókat. Hallhat népzenei és világzenei koncerteket, megvásárolhatja a kézműves mesterek zsűrizett munkáit, és megkóstolhatja a hagyományos módon elkészített ételeket. A magyar népi kultúra őrzője a Tatai Sokadalom, melyet a Kenderke Művészeti Iskola szervez meg évről-évre. A népművészeti fesztivál programjaiban minden érdeklődő láthat az Örökség Népművészeti Egyesület által díjazott néptánc együtteseket, hallhat népzenei koncerteket, gyönyörködhet és megvásárolhatja a kézműves mesterek zsűrizett munkáit, és megkóstolhatja a hagyományos módon elkészített ételeket. A különböző művészeti ágakban a modern feldolgozások is megjelennek, így a táncjáték, világi zene, a kézműves mesterek mai kor igényéhez igazított remekei is helyet kapnak. A gyermekjátszók és meseelőadások most is kiemelt figyelemmel szerveződnek a kisgyermekes családok szórakoztatására.

Helyszín: Tata, Angolpark
A rendezvény ingyenes.


XXI. Kabóciádé Családi Fesztivál

2014. június 14. – 2014. június 15.
Web: www.kabocababszinhaz.hu

A fesztivál idén 21. alkalommal várja a családokat és a gyermekeket a királynék városában. A június 14-15-én zajló programok lombos fák árnyékában, a Séd patak partján, a Veszprémvölgyben zajlanak sok-sok mesével, zenével és játékkal.

A fesztivál ideje alatt Habakuk Király és Boróka Királynő uralkodnak Kabóciádé Birodalmában, ahol bábelőadások, játszóházak, koncertek, kézműves foglalkozások éjszakai kalandtúra és kirakodó vásár várja az érdeklődő kicsiket és nagyokat.

A színház ilyenkor nemcsak saját előadásait, de vendégelőadásokat is műsorra tűz, hogy minél színesebb programot biztosítson a birodalom kis és nagy lakóinak, vendégeinek.

“Mindig a sárga úton…”

Terülj, terülj asztalkám! – zenés bábelőadás – Bóbita Bábszínház
A fán lakó gyermekek – zenés interaktív mese afrikai ritmusokra – Danny Bain
Teremtésmese – bábos meseelőadás – Écsi Gyöngyi/Felvidék
Bábel tornya – bábelőadás – Tábita bábcsoport/Felvidék
Esőkirály és a szépséges Jázminvirág – jávai mese árnyjátékkal – Dus Polett Színháza
Pepita-babaszínházi előadás – Kabóca Bábszínház
Kathputli – indiai bábtáncoltató előadás – MárkusZínház
Mazsola és Tádé – zenés bábjáték – Fabula Bábszínház
Játsszunk bohócot! – zenés interaktív bohócműsor – Módri Györgyi-Máté P. Gábor
Sárkányölő Krisztián – vásári bábjáték – Griff Bábszínház
Éjszakai kalandtúra

Helyszín: Veszprém, Veszprém-völgy, Kolostorok és Kertek rendezvénytér


I. Nagykovácsi Mesekönyv Fesztivál

2014. június 15.
Web: www.facebook.com/events/1409470246006273/?source=1

Nagykovácsiban, Magyarország egyik legtöbb gyermekkel megáldott településén az idei, 85. Ünnepi Könyvhét és a 13. Gyermekkönyvnapok országos rendezvényét különleges, hagyományteremtő programmal ünneplik a helyiek.

Az I. Mesekönyv Fesztivál egész napos programját civil kezdeményezésre a helyi önkormányzat támogatásával szervezik meg 2014. június 15-én.

A fesztivál természetesen elsősorban a mesekönyvekről, gyerekprogramokról és a mesékről szól – mintegy előre vetítve a nagyközség formálódó arcélét, a mostani rendezvényen debütáló Nagykovácsi Mesefalut.

A Mesefalu ötlete nem véletlenül éppen Nagykovácsiban kelt életre, hiszen a Budapesttől mindössze 15 kilométerre, csodálatos természeti környezetben fekvő falu lakosságának jelentős része még a mesék világában él – a 7500 lakosból több mint kétezer gyermek!

A gyermekes családoknak kínál majd rendszeres programokat a Mesefalu: mesefoglalkozások, meseösvény, diavetítések, báb- és színi előadások, zenés és mozgásos foglalkozások, kézműveskedés, bátorságpróba, mesetáborok lesznek majd a visszatérő időtöltési lehetőségek, de emellett évente több alkalommal kerül sor tematikus hétvégi rendezvényre, illetve nagyszabású fesztiválra is.

A Mesefalu megálmodói azt remélik, hogy a budai agglomeráció egyik leghangulatosabb településén, középtávon olyan meseközpont születik, ahová szívesen térnek vissza a látogatók, ahol újabb és újabb feltöltődési, tartalmas kikapcsolódási lehetőséget találnak.

Az idei könyvheti rendezvény idejére máris mesefaluvá változik Nagykovácsi: lépten-nyomon mesés dolgokkal találkozhatnak majd a résztvevők. A gyermekek által díszített mézeskalácsokból jelképes mézeskalács házikó készül, a templom előtti téren folyamatos színpadi produkciók lesznek, továbbá egész napos, a mesék világához kapcsolódó kézműves, játékos és interaktív foglalkozások várják az érdeklődőket délelőtt 10 órától napszálltáig.


Pápai Játékfesztivál

2014. június 13. – 2014. június 15.
Web: www.papa.hu

A város egyik kiemelt fesztiváljának sikere a rendkívül sokszínű és gazdag programkínálatban keresendő. A fesztivál vezérfonala a “homo ludens” gondolat középpontba állítása, az együttes játék, a kreativitás, a mozgás és a sportolás örömének biztosítása a legkisebb korú gyermekektől egészen a szépkorúakig. A tartalmas szórakozást jelentő, széles műfaji skálán mozgó programok (zene, tánc, képzőművészet, film, pódiumműsorok, folklór) kínálata mellett megtaláljuk az egészséges életmódra történő fokozott odafigyelést és a vidék szokásaiból, kincseiből fakadó hagyományápolás elemeit is.

Külön értéket képvisel az a civil összefogás is, mely a fesztivál megvalósítása során tapasztalható a város alapítványai, egyesületei részéről.

A megújuló belvárosban a folyamatban lévő munkálatok mellett az impozáns Esterházy-kastély barokk főúri hétköznapokat interaktív módon bemutató tárlatvezetésekkel várja az idelátogatókat.