Hétvégi programajánló január közepén

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2015. január 16. Paulik András

Téli Sportágválasztó – Mozogj télen is!
 
Budapest 2015. január 18.
Web: www.telisportagvalaszto.hu

2015. január 18-án (vasárnap), a Nagy Sportágválasztó Szervező Iroda és az Országos Egészségfejlesztési Intézet közös szervezésében valósul meg a “Téli Sportágválasztó – Mozogj télen is!” elnevezésű esemény a Városligeti Műjégpályán.

A Téli Sportágválasztó az új év legklasszabb sportos eseményének ígérkezik, ahol a megjelenő sportágakat minden esetben sportszakemberek, edzők képviselik. Ők mutatják be az adott mozgásforma lényegét és információt adnak a sportág gyakorlásának lehetőségeiről, feltételeiről. A Műjégpálya elkerített 2000 m2-es jégfelületén és mögötte található gyakorló jégpályán kipróbálható lesz a jégkorong, a korcsolyasportok, a curling, a bandy, a bob, a szánkó, a szkeleton és a jégvitorlás. A jégpályák mögötti 10 000 m2-es betonos felületen, a letelepített műanyag pályákon mindenki tesztelheti magát síelésben, snowboardozásban, sífutásban és biatlonban is, de még a kutyaszánhúzást is ki lehet próbálni. A szervezők abban is segítséget nyújtanak, hogyan lehet futni, bringázni, túrázni télen, felkészülten, biztonságosan.

A rendezvényen magas színvonalú bemutatókban is gyönyörködhetnek a látogatók és nem hiányoznak majd a neves sportszemélyiségek sem, akikkel együtt is lehet sportolni a Városligeti Műjégpályán!

A Téli Sportágválasztó rendezvény csatlakozott World Snow Day kampányhoz. A Nemzetközi Sí Szövetség világméretű kampánya – mely a téli sportok népszerűsítésére jött létre – immáron negyedszer kerül megrendezésre, és a csatlakozó országok száma 2015-ben újabb rekordot döntött. Így január 18-án a világ közel 40 országában egyszerre űznek majd téli sportokat a fiatalok, családok. Magyarország legimpozánsabb, a téli sportágakat legszélesebb körben felvonultató és legtöbb látogatót vonzó World Snow Day rendezvénye minden bizonnyal a Téli Sportágválasztó lesz.

A Téli Sportágválasztó rendezvényre a belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött, további információ a www.telisportagvalaszto.hu oldalon kapható.

A rendezvény 10 és 20 óra között várja a látogatókat. Fontos információ, hogy a Téli Sportágválasztó bejárata nem a Városligeti Műjégpálya főbejárata lesz, hanem attól kb. 250 méterre található oldalsó, felmolinózott kapun keresztül, a regisztrációs sátraknál léphetnek be a látogatók a rendezvényre. A közönségkorcsolyázás a Műjégpálya kb. 12 000 m2-es jégfelületén – a Téli Sportágválasztó rendezvénytől függetlenül – zavartalanul működik, melyhez korcsolyajegyet a főbejáratnál kell váltani. A belépőjeggyel rendelkező korcsolyázók a Téli Sportágválasztó rendezvényre a regisztrációs pultnál kapott karszalaggal természetesen díjmentesen átjöhetnek, de a Téli Sportágválasztó látogatói a nagy jégfelületen csak belépőjegy megváltásával tudnak korcsolyázni.

Helyszín: Városligeti Műjégpálya
    


Színezz zenét Rembrandttal!

Szépművészeti Múzeum január 17. (szombat) 16:00
    
A Mezítlábas Zenészek és Tettamanti Zsófia interaktív játéka gyerekeknek képekkel és hangokkal.

előadják:
Bodrogi Éva – ének
Koltai Katalin – gitár
Bartek Zsolt – klarinét
Tettamanti Zsófia – múzeumpedagógus

“Ezúttal egy varázsütésre a hollandusoknál találjuk magunkat: a szélmalmok, tulipánok, tengeri ütközetek világában. Tulipánhagymára licitálunk, kínai porcelánnal és perzsaszőnyeggel kereskedünk. Egy feje tetejére állt háztartásban rendet teremtünk. A spanyol-holland tengeri ütközetet remélhetőleg megússzuk, hogy aztán korcsolyánk éle gondtalanul hasítsa a befagyott csatornákat. Végezetül újrafestjük Rembrandt önarcképeit. Ecsetre fel!

Az interaktív előadáson egy mese keretein belül, különböző zenei és képi játékok segítségével ismerkedünk a Rembrandt és a holland arany évszázad c. kiállítás kiválasztott képeivel. Hogyan találkozhat a kép a hanggal? Hogyan épül fel egy kép? Milyen zenei eszközökkel tudjuk ezt leképezni? Az audiovizuális játék célja a kiállítás képeinek kreatív átélése a zene eszközeivel. A műalkotásokat vetítjük.

A program ingyenes.
Korosztály: 4-10 évesek

Előzetes jelentkezés nem szükséges.
A programon maximum 200 főt tudunk fogadni. A program nem tartalmazza a kiállítás megtekintését. A kiállítás megtekintéséhez belépőjegyet kell váltani.”

További információ:
Tel.: 469 71 80 (hétköznap 10.00 -12.00 és 13.00 – 17.00 óra között)
muzeumpedagogia [at] szepmuveszeti [dot] hu


Hetedhét táncház – Az Északkeleti Felvidék és a tárogató

Művészetek Palotája – Üvegterem január 18. (vasárnap) 11:00

Közreműködő(k):
Fonó Zenekar – előadó
Farkas Zoltán Batyu – előadó
Agócs Gergely – előadó
Tóth Ildikó Fecske – előadó
Navratil Andrea – előadó

Zenés, táncos, énekes foglalkozás mesével – gyerekeknek

A Felső-Tisza-vidék és a furulya

Agócs Gergely és a Fonó zenekar,
Navratil Andrea – ének, népi játékok
a tájegységek hagyományőrző hangszeres mesterei
Farkas Zoltán “Batyu” és Tóth Ildikó “Fecske” – táncmesterek

Havonta egy alkalommal, a vasárnapi Cifra Palota műsorába illeszkedő Hetedhét táncház sorozatban a legkiválóbb muzsikusok, hagyományőrző hangszeres mesterek és táncmesterek segítségével tehetik meg kezdő tánclépéseiket a gyerekek, ismerkedhetnek tájaink hagyományaival: meséivel, játékaival, szokásaival, zenéjével, dalaival és az egyes tájak jellegzetes hangszereivel, nemcsak hallgatóként, hanem a közös játék és tánc résztvevőjeként is.

A belépés díjtalan.
Ajánlott életkor: 5-12 év