Hétvégi programajánló június végén

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2014. június 27. Paulik András

7. Tündérfesztivál

2014. június 28.
Web: www.prokultura.hu/hu/fesztivalok/tunderfesztival.html

Ingyenes, 1 napos, szabadtéri, családi rendezvény, amely az ország egyik legrégebbi közparkjában, az Erzsébet-kertben zajlik.

Mi a manó?
Vagyis mi a Tündérfesztivál? Mit kell tudnod róla, ha még soha nem jártál itt?

Ez a tündérek soproni ünnepe. Pontosabban: a Lőverek, a Fertő-Hanság és a harkai síkvidék tündéreinek és manóinak ünnepe, amire meghívják a környékbeli embergyerekeket is. És mivel az emberek is családokban élnek, az ünnepen felnőttek is vannak szép számmal.

Mikor és hol tartják?
Valamelyik, Szent Iván-ünnep előtti vagy utáni szombaton. A tündérek fénylények, és ebben az időszakban van az emberek világában a legtöbb fény. Ilyenkor szívesebben előbújnak rejtekükből.

A helyszín Sopron egyik legszebb parkja, az Erzsébet-kert, melyben patak csörgedez, az árnyas fák alatti pázsiton pedig remek játszóhelyek várják a látogatókat.

Vonulás
A tündérünnepet az előző héten mindig megelőzi legalább egy vonulás. A vonulás adja hírül az embereknek, hogy közeledik a nagy nap, készülődjenek. A tündérek, a manók és az emberek hosszú sorokban masíroznak Sopron utcáin – általában manódobosok adják az ütemet. Azok a gyerekek, akiknek eddigre már elkészült a viseletük, megmutatják ezen az eseményen. A tündér- és manónemzetségek saját zászlóik alatt, az embergyerekek szüleikkel, babakocsistul vonulnak. A VII. Tündérfesztiválhoz kapcsolódó Vonulás időpontja: 2014. június 20., 17.00. Indulás a Liszt-központtól.

Hogyan zajlik a tündérünnep?
Reggeltől estig, azaz 10.00-től 22:00-ig.

Reggel Bíbor királynő és Jácint király fogadja a követeket hetedhét országból, és megnyitják a játékhelyszíneket, ahol a tündérek és a manók várják a gyerekeket.
 


Szent Iván napi álom

Szabadtéri Néprajzi Múzeum (Skanzen) június 28. (szombat) 14:00

Balti és Skandináv országok nyári napfordulós hagyományaival ünnepli Szent Iván napját a Skanzen. Június 28-án a misztikummal teli estén életre kelnek az árnyak, a látogatók részesei lesznek a szerelemvarázslásnak, a bűvös gyógynövénykoszorúk készítésének és a tűzugrásnak.

A balti és skandináv népeknél az év legkiemelkedőbb és legnépszerűbb napjaként számon tartott Szent Iván napja nemzeti ünnep. A szentendrei Skanzen tavaly hagyományteremtő szándékkal életre hívott rendezvénye idén is bővelkedik izgalmas programokban és egy csokorba gyűjtötte 8 ország – Dánia, Észtország, Finnország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Norvégia, és Svédország – nyári napfordulós hagyományait.

Azért, hogy egészség és szerencse köszöntsön az emberekre, a svédek elkészítik a kereszt formájú májusfát, amelyet zöld ágakkal, vadvirágokkal borítanak. Ebbe a májusfa körül zajló önfeledt körtáncba invitálják a vendégeket, akik a mulatozás szüneteiben kedvükre falatozhatnak a svéd fahéjas tekercsből. A litván udvarba betérők igazi sörkocsmában érezhetik magukat: a hagyományos litván fekete kenyér mellett asztalra kerül a kolbász, a savanyúkáposzta és a litván sör is, táncba hív a Baltikuum Táncegyüttes, a vállalkozókedvűek pedig kötélhúzásban és zsákbafutásban teszik próbára ügyességüket. A versengésben megfáradtak a Szalmavirágkertben a szalmaszövés mesterségével ismerkednek meg. A lett Oskars Patjanko Folk Band hagyományos nyári napfordulós énekekkel és ínycsiklandó lett ízekkel- édességgel, sajtokkal és sörrel – fogadják a portájukra betérőket. A norvégok friss lekvárt kínálnak a gofri mellé, miközben a Gjertrud’s Gypsy Orchestra zenekar húzza a talpalávalót, a finnek pedig pop-up étteremmel várják a felnőtteket, de a misztikummal teli estén a látogatókat beültetik az észt hintába is. A 14-22 óráig tartó rendezvényen a gyermekeknek szóló programokból sem lesz hiány: kvízjáték keretében dől el, ki tudja a legtöbbet Dániáról, kipróbálható a dán vikingjáték, a középkori társasjáték és a 3D rajzolás is. Balti és skandináv népmesék sokaságával készülnek a szervezők, így többek között hallható lesz a svéd “Múmin” család története, a magyar gyermekek megismerik az észtek körében nagy népszerűségnek örvendő Lotte, a mindig kíváncsi kutyalány kalandjait, kipróbálhatják a finn dobójátékot a mölkkyt, arcukra zászlót festhetnek és a csemetéknek jól esik majd a dán óriás körtében ücsörögve megismerni a körte mesét.

Részletes program:

Fesztiválszínpad programja
16:00 Megnyitó, nagykövetek köszöntője
16: 30 Svéd májusfa állítás a Sükösdi ház udvarán
17:00 Revontulet együttes – finn és karjalai dalok
17:30 Torupilli Jussi Trio – észt együttes
18:00 Baltikuum – litván néptánc és zene
18:30 Oskars Patajanko együttes – lett dalok
19:00 Kalevala kórus – finn dalok
19:30 Norvég dalok és kelet-európai cigányzene a norvégiai Gjertrud és cigányzenekara előadásában (Gjertrud Okland – prímás; Georg Reiss – klarinét, tárogató; Tom Karlsrud – harmonika; Pal Thorstensen – nagybőgő; Trond Villa – brácsa; Helene Waage – cselló, vokál; Bangó Ernő – cimbalom. Vendég Susanne: Lundeng)
20:30 Máglyagyújtás és tűzugrás

Kisbodaki pajtaszínház programja
15:00 – 16:00 Bábelőadás: Amikor a rablók Kardamon városába látogattak – Holle anyó Színház előadásában
16.30 – 17.00 Finn népzene a Maitolaituri trió előadásában
17.15 – 18.15 Harisnyás Pippi – Holle anyó Színház előadásában
18:30 – 19:00 Revontulet együttes
19:00 – 19.30 Jari, a Bűvész és Vaszilij Vitelloni varázslatos show-ja
19.30 – 20:00 Kalevala kórus


Víz, Zene, Virág Fesztivál

2014. június 27. – 2014. június 29.
Web: vizzenevirag.hu/

A családok számára évek óta megrendezésre kerülő Víz, Zene és Virág Fesztiválon idén is fergeteges vidámság és program kavalkád vár mindenkire. Az összművészeti fesztivált idén is több nagy helyszínen tartják.

Koncertek, kiállítások, különböző vásárok, gyermekprogramok és természetesen versenyek is megrendezésre kerülnek a fesztiválon. Minden évben, így most is szombaton este műrepülő show, majd vízi karnevál várja a látogatókat. A vízi karneválon több tucat kis csónak vesz részt, amelyek mindegyike lámpással kerül megvilágításra. Ez az egyik leglátványosabb program a teljes kínálatból.

A Víz, Zene és Virág fesztivál a környezettudatosság jegyében is zajlik, érdemes ezeken a programokon is részt venni. Az elmúlt években többszázezer látogatóval büszkélkedett Tata ezen a pár napos rendezvényen. A kimondottan család és gyermek centrikus fesztivál évről évre több látogatót vonz. Érdemes csatlakozni a táborukhoz, hiszen minden család számára fontos, hogy a mai rohanó világban minél több időt töltsünk el családunkkal.

Idén többek között a Quimby, a Kft, a Ghymes, Demjén, a Mystery Gang ft. Péterfy Bori, a Hot Jazz Band és a Romano Drom koncertjeit élvezheti a Víz, Zene, Virág Fesztivál közönsége. A Tatai Vár, az Esterházy-kastély és az Öreg-tó egyedülálló látványosságot nyújtó környezetében kilenc színpadon közel kétszáz produkció és programelem várja a család minden tagját.

A gyerekeket az Alma együttes és a Cakkumpakli Színház szórakoztatja majd, de a ‘Virgonckodó Játszópark’ és sok-sok további interaktív programelem várja még őket. A kifejezetten gyerekbarát fesztiválon gondolnak az egészen aprókra és a kismamákra is: idén külön babakocsisávot alakítanak ki a számukra, hogy ők is felhőtlenül szórakozhassanak és közlekedhessenek a hatalmas területen elhelyezkedő rendezvényen.

Itt található Magyarország legnagyobb Romkocsmája, ahol a szubkultúrákat szólítják meg olyan bandákkal, mint az Intim Torna Illegál, a Belga, az Ocho Macho vagy a Halott Pénz. Az elektronikus zene kedvelőinek pedig a legnagyobb sztár dj-k – Bárány Attila, Sterbinszky, Metzker Viki- pörgetik a lemezeket a Ballantine’s.Party.Music.Arénában. A jó öreg blues és rock zenék is méltó helyet kapnak egy teljes színpadon, ahol többek között Takács Tamás és a legendás amerikai Lord Bishop Rocks lép fel.

A színpadi produkciók mellett kiállítások, kulturális-, virág- és sportprogramok valamint a kézműves és gasztronómiai Vásári Sokadalom adják a Víz, Zene, Virág Fesztivál sajátos ízét. Idén is virágba borul a fesztivál, és ismét itt rendezik meg a rangos Magyar Virágkötészeti Kupát. Napközben színpompás virágok, este pedig káprázatos fényfestés nyújt üdítő látványt a közönség számára. Péntek este a Tatai Várra vetített fényfestésben, szombat este pedig az egész eget beragyogó tűzijátékban gyönyörködhetünk. Ha mindez nem lenne elég, még izgalmas vízi versenyek és lélegzetelállító légibemutatók gondoskodnak arról, hogy a hangulat a tetőfokára hágjon.

Ha elfáradunk e színes forgatagban, megpihenhetünk a Borudvarban, vagy a Spirit Bástyában, ahol a holisztikus szemlélet jegyében előadásokkal, világzenei koncertekkel, mantraénekléssel valamint jóga és thai-csi foglalkozásokkal fogadják az érdeklődőket.

A Víz, Zene, Virág Fesztivál nem csak egyedülállóan változatos programkínálatával, áraival is kifejezetten családbarát. A három napra érvényes fesztivál belépő ára mindösszesen 1500 Ft, 14 éves kor alatt a rendezvény ingyenesen látogatható, és extraként a jegy az összes tatai múzeumba is belépésre jogosít a fesztivál ideje alatt.

BELÉPŐJEGY

A három napra érvényes fesztivál jegy ára: 1500 Ft.
A rendezvény 14 éves kor alatt belépő díj nélkül látogatható!
Tata kártyával a jegy árából 50% kedvezmény jár!
SZÉP Kártya elfogadóhely.
Ingyenes parkolás!