Hétvégi programajánló kánikula idejére

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2015. augusztus 14. Paulik András

Végvári Vigasságok

2015. augusztus 14. – 2015. augusztus 16.

Web: www.egrivar.hu

Élje át az 1552-es ostromot és az egriek győzelmének dicső pillanatait! A történelmi és kulturális fesztivál a 16. században élt egri várvédők és az oszmán haderő küzdelmeit, az akkor élt katonák mindennapjait, a kor kulturális életét és gasztronómiájának jellemzőit mutatja be. A kulturális és ismeretterjesztő programok igazi középkori kavalkádot varázsolnak Eger utcáira és az Egri Várba. A Vigasságok csúcspontjaként csaknem 150, korhű viseletbe öltözött hagyományőrző eleveníti fel az 1552-es, 38 napos ostromot és Gárdonyi Géza Egri csillagok című regényének jól ismert jeleneteit.


Székesfehérvári Királyi Napok

2015. augusztus 14. – 2015. augusztus 23.
Web: www.kiralyinapok.hu

A Székesfehérvári Királyi Napok, a Szent István ünnepe köré szervezett tíznapos, augusztusi rendezvénysorozat a történelmi főváros legfontosabb eseménye. Olyan kulturális csemegékkel várja vendégeit, melyek valóban csak Székesfehérvárhoz köthetőek. Életre keltett skanzen, középkori vásári hangulat, izgalmas, korhű játékok, fényfestészeti műalkotások a belváros házfalain, fölénk magasodó óriásbábok és Könyves Kálmán királlyá koronázásának ceremóniája a Nagyboldogasszony-bazilika romjai fölött, komoly-, könnyű- és katonazenei koncertek és a huszadik születésnapját ünneplő néptáncfesztivál – páratlan összművészeti eseménysorozat minden korosztálynak.

Az először 2013-ban – hagyományteremtő szándékkal – megrendezett Koronázási Ünnepi Játékok a nagyszabású, tízezrek által látott óriásbábos felvonulásokkal, a történelmi belvárost átszelő, mozgó képregényes időutazásra csábító Fény utcákkal, István, majd László királyok életének, koronázásának felelevenítésével egy csapásra belopta magát az emberek szívébe. 2015. augusztus 15. és 17. között a 920 éve Székesfehérváron megkoronázott Könyves Kálmán uralkodását idézik meg.

Az augusztus 20-ai Fehérvári Királyok Menete egy páratlan történelmi, hagyományőrző felvonulás az egyenként is művészeti alkotásnak számító, tizenhárom darabos Árpád-házi óriásbáb-gyűjteménnyel, az Alba Regia Táncegyüttes őket kísérő kétszáz fiatal néptáncosával és Kárpát-medence legkiválóbb néptáncegyütteseivel. A zarándoklatot ünnepi közgyűlés követi, majd a határon túli táncegyüttesek a Táncra Magyar esten az emberiség legegyetemesebb nyelvén, zenével és tánccal emlékeznek a múltra, s köszöntik a vendégeket. Az ünnepséget este látványos tűzijáték zárja.

A jubiláló XX. Nemzetközi Néptáncfesztivál belvárosi táncszigetekkel, folkestekkel, izgalmas gasztronómiai utazásokkal, gyermekfoglalkozásokkal és egy különleges fesztivál ligettel koronázza meg a Székesfehérvári Királyi Napokat augusztus 19. és 23. között.

Koronázási Szertartásjáték- Könyves Kálmán: A szellem harcosa
liturgikus királydráma

2015-ben Könyves Kálmán legendája kel életre megújult díszletek között.
Középkori liturgia és Árpád-házi családtörténet – még látványosabb formában.
 


Székely népmesék

Csernik Szende székely lábbábosnak nemcsak a szája jár, a lába is hiszen a lábával is bábozik… “Az én csóré lábacskámat megcsípte a csihány, s azóta es vakarózik, s addig-addig, míg mára felhúztam a bábukat lábaimra Mókára és Tréfára, hogy ne viszkessenek annyira, hanem járják el a székelynép jóízű mesécskéit. S ha nem es pityókát mesélek, akkor murkot aprítok lapítón, s ha nem es hiszitek el, a cseszle csípjen meg benneteket!”

MOM KULTURÁLIS KÖZPONT előadása A Lábita Bábszínház előadása.

Előadás időpontok:
MOM KULTURÁLIS KÖZPONT – Budapest
augusztus 16. (vasárnap) 10:00