Hétvégi programajánló március idusán

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2015. március 13. Paulik András

Ünnepi táncház a Kolompossal

Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központ – KÖSZI március 15. (vasárnap) 11:00 (ingyenes)

Közreműködő(k):
Kolompos – előadó

11-13 óráig Ünnepi Történelmi játszóház, melyen a gyerekek címert festhetnek, kitüntetéseket és egyedi kokárdákat készíthetnek, valamint ügyességüket is próbára tehetik.

A Kolompos együttes néphagyományokon alapuló zenés, játékos műsoraiban a gyermekek a legfontosabb résztvevők – szerepelnek, énekelnek, muzsikálnak az együttessel. A vidámság és a gyermekek iránti szeretet hatja át előadásukat, így a Kolompos – igazi szórakozást nyújtva lopja be a nézők szívébe hajdani muzsikáink, dalaink szeretetét.

Műsorukat leginkább az óvodás és kisiskolás korú gyerekeknek és a szüleiknek ajánlják.

A részvétel díjtalan!


Családi vasárnap: Egy, két, há… és! 10 éves a Müpa!

Ludwig Múzeum március 15. (vasárnap) 10:30
 
A Ludwig Múzeum Családi Délelőttjének rendkívüli kiadása, amellyel a Művészetek Palotáját köszöntik 10 éves születésnapja alkalmából.

A múzeum két szintjén, öt helyszínen, különböző foglalkozásokkal várják a családokat.

EGY
Boldog születésnapot Müpa! – Amikor valakinek születésnapja van, akkor minden szépet és jót kívánunk neki! Most Te is fölköszöntheted a Művészetek Palotáját! Ciprian Muresan ötletéből merítkezve, egy ajándék-emlék oszlopot készítünk az összegyűjtött szülinapi kívánságokból!

Kötött pálya – Ha látunk egy vonatot, tudjuk, hogy csak egy irányba mehet, nem térhet le az útjáról, kötött pályán mozog. Ha belegondolunk rengeteg önmagába visszafutó dolog van a világban! Ezt fogjuk megvizsgálni alkotás közben!

KÉT
Emlék a Müpából – Ha kirándulunk vagy új érdekes helyeken járunk, gyakran vásárolunk képeslapot, hogy megmaradjon számunkra örök emlékként a hely fotója! Most te is hazavihetsz egy képeslapot a Művészetek Palotájából, de kicsit megcsavarják a látványt! Nem az épület lesz a képeslapon, hanem az épületből kitekintve a látvány! Mindezt Te készítheted el!


Mozogj az emlékművel, mozgasd az emlékművet! – Az emlékművek általában nagyon masszív anyagokból készülnek, hogy minél tovább megmaradjanak! De néha az emlékművek is változnak, mert már mást gondolnak róluk! Most mi is megmozgatjuk magunkat, és a mindenki által jól ismert Szabadságszobrot, amit a Müpa épületéből is láthatunk!

Ismered az épületet? – Biztos többször jártál már az épületben, de vajon egy sík keresztmetszet rajzba be tudod-e rajzolni a hiányzó részeket? A Művészetek Palotájáról készített makett segít majd neked ebben!

A részvételi szándékot, kérik, hogy jelezzétek a farkas [dot] rita [at] ludwigmuseum [dot] hu e-mail címen!

Az ünnepi hétvégén a múzeum mindkét aktuális kiállítása 10.00-20.00 óra között tart nyitva.
A Ludwig Múzeum kiállításai érvényes Müpa-belépővel – a koncert napjáig – ingyenesen látogathatóak.
A 17 órakor kezdődő hangulatkoncertek ingyenesek.

Helyszín: Kiállítótér, 1-3. emelet


Huszártábor a Levéltárban

Magyar Országos Levéltár március 15. (vasárnap) 10:00
    
A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára ismét kalandos időutazásra vár kicsiket és nagyokat. Bepillanthatunk egy huszártábor életébe, korhű felszerelést készíthetünk, titkosított szövegeket fejthetünk meg. Akik kiállják az összes próbát, tiszteletbeli ’48-as honvédek lehetnek. Kalandozzunk újra együtt!

– eredeti iratok
– korabeli viseletek
– a szabadságharc útlevele
– izgalmas próbaételek és feladványok
– meseolvasás


Városjárás Petőfi nyomában avagy “Ne válasszunk magunknak csillagot”

Petőfi Irodalmi Múzeum március 15. (vasárnap) 10:00
    
A Cs. György Városi kul-tour a Petőfi Irodalmi Múzeum támogatásával bemutatja 2015. március 15-én 10:00 órai kezdettel Városjárás Petőfi nyomában avagy “Ne válasszunk magunknak csillagot” című ünnepi produkcióját.

Rajt és Cél:
Petőfi Irodalmi Múzeum 1053 Budapest, Károlyi u. 16.
Nevezni 12 éves kortól lehet, a nevezési díj összege: 500 Ft.

A játék menete:
A játékra 09:30-10:00 óra között lehet jelentkezni a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A résztvevők a kézhez kapott feladatlap segítségével felkeresnek néhány olyan fővárosi helyszínt, ahol a költő megfordult vagy valamilyen módon kapcsolódik hozzá. A helyek bejárása után visszatérnek a Múzeumba, ahol folytatódik a játék!

A résztvevők között a Kossuth Kiadó Életreszóló regények című sorozatában eddig megjelent kötetekből sorsolnak ki a rendezők.
 


1848-ra emlékezünk

Katica Tanya március 14. (szombat) 10:00- 15. (vasárnap)
    
Nemzeti ünnepünk keretén belül a kézműves foglalkozásokon szombaton készíthettek nemzeti fonatot és nemezelhettek, majd vasárnap megmutatják, hogyan csinálhattok csákót, pártát és kokárdát.

Szombat, március 14.
10:00-tól: kenyérdagasztás, majd sütés
10:30-tól: kisállat simogatás
13:30-tól: kisállat simogatás
14:00-tól: nemezelés
15:30-tól: nemzeti fonat
16:30-tól: kisállat simogatás
17:00-tól: tehénfejés

Vasárnap, március 15.
10:00-tól: langallódagasztás, majd sütés
10:30-tól: kisállat simogatás
13:30-tól: kisállat simogatás
14:00-tól: kokárda
15:30-tól: csákó és párta
16:30-tól: kisállat simogatás
17:00-tól: tehénfejés

Gasztronómiai ajánlat:
Erőleves nemzeti módon
Nemzeti sertéssült
Piskótatekercs