Hihetetlen magas lesz a víz – emelik a gátakat

A minden korábbinál magasabb várható vízszint miatt fél méterrel magasabbra építik a gátak tetejét a fővárosban, amelyek így 9,5 méteresek lesznek. A Duna várhatóan hétfőn tetőzik Budapesten.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
árvíz
2013. június 06. Paulik András

A minden korábbinál magasabb várható vízszint miatt fél méterrel magasabbra építik a gátak tetejét a fővárosban, amelyek így 9,5 méteresek lesznek. A Duna várhatóan hétfőn tetőzik Budapesten – jelentette be Pesti Imre, a fővárosi védelmi bizottság elnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján.


Azt is elmondta, hogy a főváros valamennyi árterületén elrendelték a kiürítést. Ez azt jelenti, hogy az itt élőknek pénteken déli 12 óráig kell felkészülniük a kiürítésre, ezután pedig készenlétben kell állniuk arra, hogy elhagyják lakhelyüket, ha a víz eléri otthonaikat. Ez különösen a budafoki Horgász szigeten élőket érinti – tette hozzá Pesti Imre.

A kormánymegbízott elmondta: a legfrissebb előrejelzések szerint a Duna hétfőn tetőzik Budapesten. A kiürített Margitszigeten a gátak 70 százaléka készült eddig el. A Római-part árteréből eddig 15 családot költöztettek ki, de szükség esetén további családoknak is el kell hagyniuk otthonaikat. Pesti Imre beszámolt arról, hogy az V. kerületben vizsgálják a hajók működését, az ottani kereskedelmi tevékenységet pedig beszüntették. Elmondta: a Római-parton eddig 18 ezer homokzsákot helyeztek ki, további 45 ezer zsákot pedig megtöltöttek. Így biztosítva lesz az Aranyhegyi-patak és a gázgyár környékének védelme is. A fővárosban jelenleg 600-700 ember dolgozik a gátakon és a védművek megerősítésén. A védelmi bizottság elnöke köszönetet mondott a honvédség, a katasztrófavédelem, a polgárőrség, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, a Vöröskereszt munkatársainak és az önkénteseknek is. Hozzátette: egyelőre több emberre nincs szükség, de később még lehet.

Bús Balázs (Fidesz-KDNP), Óbuda polgármestere elmondta: felkészültek arra, hogy veszély esetén Csillaghegyen 20 ezer, Békásmegyeren pedig 50 ezer embert kiköltöztessenek otthonaikból, ám véleménye szerint erre nem lesz szükség, mert a védvonalat meg tudják tartani. Varga Ferenc, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője elmondta: szerdán felmérték az ártéren élők helyzetét, elsősorban azt, hogy kinek kell segítség egy esetleges kiürítéskor. Több mint másfél méterrel emelkedik még a vízszint – figyelmeztetett. Elmondta: szükség esetén a rendőrség segítségével telepítik ki az ott élőket. Varga Ferenc arra is felhívta a figyelmet, hogy péntek délután leáll az elektromos áramszolgáltatás az ártéren. A fővárosi védművek építése során eddig 400 ezer homokzsákot és 4 ezer köbméter homokot használtak fel. A munkálatokat 4 homlokrakodó jármű, 15 billencs és 7 kisméretű markoló segíti. A fővárosban eddig több mint 100 ezer homokzsákot töltöttek meg. A Népszigetről szerdán 112 embert költöztettek ki – áll a fővárosi védelmi bizottság tájékoztatójában.