Hogy maradjon erős a szerelmünk?

Miért olyan nehéz időnként a házasság?  Miért működnek egyes kapcsolatok, míg mások egyszerűen tönkremennek? És hogy lehet megakadályozni, hogy a két házastárs viszonya megromoljon, vagy megmenteni azt a kapcsolatot, ami már elindult a leejtőn? Íme hét elv, ami segíti a boldogan éltek, míg meg nem haltak-féle házasságok létezését.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
bizalom
2013. december 10. Gyarmati Orsolya

Miért olyan nehéz időnként a házasság?  Miért működnek egyes kapcsolatok, míg mások egyszerűen tönkremennek? És hogy lehet megakadályozni, hogy a két házastárs viszonya megromoljon, vagy megmenteni azt a kapcsolatot, ami már elindult a leejtőn? Íme hét elv, ami segíti a boldogan éltek, míg meg nem haltak-féle házasságok létezését.


Tartsátok szem előtt egymás legfontosabb életeseményeit!

Egy jól működő kapcsolat két tagja ismerősen mozog egymás világában. Tudják a másik életének legfontosabb állomásait, fordulópontjait és ezekről beszélnek is rendszeresen. Bizalom és nyitottság van köztük, épp ezért tudják: bármikor elmondhatják érzéseiket, félelmeiket, céljaikat, reményeiket, gondolataikat egymásnak.

Tápláljátok az egymás iránt érzett szeretetet és csodálatot!

A szeretet és a csodálat a két legfontosabb eleme egy hosszan tartó párkapcsolatnak. Ha valaki nem gondolja a másikról, hogy az méltó a tiszteletre és a megbecsülésre, ott hiányzik az alap. Azzal, hogy emlékeztetitek magatokat a párotok pozitív tulajdonságaira és kifejezitek egymás iránt érzett szereteteteket és csodálatotokat, megakadályozhatjáktok, hogy a házasságotok ellaposodjon.

Forduljatok egymás felé!

A házasságban az emberek időről időre igénylik a másik figyelmét, humorát, támogatását. Ha ezt nem kapják meg, nehezen lehet megtartani a kapcsolatot. Az egymás felé fordulás az alapja minden kapcsolatnak!

Hagyjátok, hogy a párotok hatással legyen rátok!

A legjobb házasságok azoka, amelyekben a férj tisztelettel bánik a feleségével és vele közösen hozza meg a döntéseket. Ha valamiben eltér a véleményük, az ilyen férjek közös megoldást keresnek, és nem ragaszkodnak mindenáron a saját igazukhoz. Ugyanakkor épp ilyen fontos, hogy egy feleség is tisztelettel forduljon férje felé!

Oldjátok meg a megoldható problémákat

1. lépés: panaszkodj, de ne kritizáld, vagy támadd a párodat. Ne hibáztasd őt semmiért, egyszerűen mondd el, hogy  érzel, és fejezd ki, mire lenne szükséged, ne azt hangsúlyozd, mit nem akarsz. A mondataidat azzal kezd, hogy “Én”, ne azzal, hogy “Te”. Írd körül, mi történik benned, de ne ítélkezz. Legyél egyértelmű és udvarias.

2. lépés: tanuld meg, hogyan kell megoldásra törekedni: enyhítsd a feszültséget azzal, hogy az esetleges vita során szünetet kérsz, megosztod, mit érzel, bocsánatot kérsz, vagy kifejezed elismerésed.

3. lépés: nyugtassátok meg magatokat és egymást. A konfliktusokról való beszéd elsodorhat titeket, amitől túlságosan ingerültek lesztek ahhoz, hogy meghalljátok, valójában mit is akar a párotok mondani. Tartsatok szünetet, és tereljétek el valamivel a problémáról a figyelmeteket egy kis ideig.

4. lépés: legyetek kompromisszumkészek! Próbáljátok ki a következőt: mindketten (külön-külön) rajzoljatok egy nagyobb kört, benne egy kisebbel. Írjátok be a kis körbe, mi az, amiben az adott problémával kapcsolatban nem tudtok engedni, a nagyobba pedig azt, amiben kompromisszumkészek vagytok. Próbáljátok a kis kört minél kisebbre, a nagyot minél nagyobbra rajzolni. Aztán vessétek össze a két rajzot és keressetek egy közös alapot a megegyezéshez.

Lépjetek túl a blokkokon!

Számos hosszan tartó konfliktus abból fakad, hogy a két fél nagyon sok ki nem mondott vággyal, álommal, tervvel rendelkezik, amelyek makacsságban nyilvánulnak meg. A boldog házasságokban a házastársak beépítik saját koncepciójukba a másik céljait, ezáltal azt kommunikálják a másik felé, hogy tisztelik és szem előtt tartják a másik álmait.

Alakítsatok ki egy közös célt!

Minden házaspár kialakítja a saját mikrokultúráját szokásaival, rituáléjaival és mítoszaival. Ez a közös kultúra mindkettőjük álmait magába foglalja és jó esetben elég rugalmas ahhoz, hogy változzon, ahogy a férj és a feleség fejlődik a házasság során. Amikor egy házasság rendelkezik ezzel a közös iránnyal, a konfliktusok sokkal kevésbé intenzívek, a problémák pedig nem vezetnek blokkokhoz.