Hogyan állítsuk be az iskolatáskát?!

Épp, hogy elkezdődött a tanév, és megkapták a gyerekek a könyveiket, máris rengeteg szülő cipeli a kicsik helyett az iskolatáskát, mert képtelen végignézni, ahogy a gyerek előre görnyed a súly alatt.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
iskola
2013. szeptember 16. bencze.aron

Épp, hogy elkezdődött a tanév, és megkapták a gyerekek a könyveiket, máris rengeteg szülő cipeli a kicsik helyett az iskolatáskát, mert képtelen végignézni, ahogy a gyerek előre görnyed a súly alatt.


Évek óta vitatéma, hogy túl sok a tankönyv, túl nehéz az iskolatáska. Az amerikaiak szerint a gyerekeknek legfeljebb a testsúlyuk tíz százalékát szabadna rendszeresen cipelni, míg a német szakemberek már a testsúly egyharmadában szabnák meg a határt. Magyarországon mindkettőnél sokkal szigorúbb a 2005 óta élő jogszabály: a szükséges tanszerek és az iskolatáska tömege együtt sem haladhatja meg a három kilogrammot.

Kövesdiné Martin Nóra gyógytornász maga is több gyermeket nevel, és véleménye szerint ezzel a problémával túlságosan sokat foglalkozunk. – A testsúly húsz százalékának megfelelő terhelés nem okoz gondot egy egészséges iskolásnak. Egy harminc kilós gyereknél ez hat kilogramm, aminél általában nem nehezebb az iskolatáska. Bármilyen furcsának tűnik, jó tartásnál nyugodtan lehet a gyerekeket terhelni, erősödik a hátizomzatuk. Persze, ha a táska nem megfelelő, a gyerek kisebb terhelésnél is szenved a cipeléstől, sőt eleve utálni fog iskolába járni. De nem hiszem, hogy a tankönyvek csökkentése lenne a megoldás. A lényeg, hogy amikor bepakoltuk, akkor próbálja fel a gyerek, és úgy állítsuk a pántokat, hogy a táska hátfala simuljon a gyerek hátára. A merev falú, de hátra simuló kialakítás segíti a súlyelosztást, de az kevés, hogy egy táska ergonóm, nagyon fontos, hogy a pántjai megfelelően feszesre legyenek beállítva. Ha túl hosszú a pánt, lóg a táska a gyereken, a súly fájdalmasan a gyerek vállára nehezedik, amit azzal kompenzál, hogy előre görnyed, és próbálja a terhet a hátával megtartani.