Hogyan veszekedjünk korrekten?

Sokak keserű tapasztalatát lehet felülírni a következő néhány tanáccsal. Azaz hogyan veszekedjünk úgy, hogy ne kígyót-békát kiabáljunk egymásra? A vita hevében bizony gyakran olyan dolgokat is egymás fejéhez vágunk, amihez nincs jogunk.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2013. november 29. Szaurella

Sokak keserű tapasztalatát lehet felülírni a következő néhány tanáccsal. Azaz hogyan veszekedjünk úgy, hogy ne kígyót-békát kiabáljunk egymásra? A vita hevében bizony gyakran olyan dolgokat is egymás fejéhez vágunk, amihez nincs jogunk.


A Time.com cikke szerint 85 százalékos pontossággal megmondja egy bizonyos kutató, mely párok fognak elválni. Mindezt abból vezeti le, hogyan kezeli a konfliktusokat a pár. Mindannyiunk zsebében kinyílik a bicska, ha az eszményi házaspár ismerősünk égre-földre esküdözik: ők bizony nem veszekednek. Nos, ez a kutatók szerint nem lehet igaz. Egy jó és egészséges kapcsolat nem mentes a veszekedésektől, de a vagdalkozásoktól igen. Lássuk hát, hogyan tanulhatunk meg “okosan” veszekedni:

1. Ne támadj! Ha valamit el szeretnél magyarázni a kedvesednek, tedd azt óvatosan. Ha rögtön támadsz, csak visszahúzódást és elzárkózást kapsz viszonzásul.

2. Ne pocskondiázz! Sunyi támadási módszer, és sok kárt okoz. Ha állandóan lustának, hanyagnak bélyegzed a párod, máris éket vágtál közétek.

3. Ne húzódj vissza! Ez a tanács férfiaknak szól, akik egyrészt önvédelemből, másrészt abból a meggyőződésből,hogy “Bármit mondok, úgysem jó”, egyszerűen kivonulnak a beszélgetésből. Akár egy egyszerű “Nem is tudom, mit mondjak” jelezheti a kedvesnek, jelen vagy a beszélgetésben.

4. Maradj a tárgynál! Amennyiben régi sérelmeket húzol elő, lassítod a megoldást, és az sem használ, ha állandóan elkalandozol a titeket épp érdeklő témától.

5. Ne általánosíts! Megintcsak azt tudjuk ajánlani, maradjatok a beszélgetés tárgyánál. Tartózkodj a “mindig”, “soha” szavak hervasztó hatásaitól. Ha állandóan általánosítasz, az épp aktuális problémának marad el a megoldása.

A konfliktus-kezelés a tengerentúlon és nálunk is nagy lehetőségeket rejt, ajánljuk figyelmetekbe portálunk sorozatát, Pál Feri mentálhigiénés szakember és katolikus pap előadásait magányról, konfliktusokról, családpasztorációról, házaspárok, párok kibékíthetetlennek vélt ellentéteiről. Mindig van megoldás, a csodatévő szó: kommunikálj!