Hordozd a babád! – gondolatok egy fotópályázat kapcsán

Köszönjük a sok-sok képet, amit beküldtetek! Reményeink és az eddigi visszajelzések szerint játékunk valóban hozzájárult a hordozás népszerűsítéséhez azáltal, hogy szavazásra buzdítottatok és sokakhoz eljutottak a képek! Jó volt látni a helyes anyukákat, apukákat, nagyszülőt és tesót, akik hordoznak!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
családháló-esemény
2013. november 06. Aipmilo

Köszönjük a sok-sok képet, amit beküldtetek! Reményeink és az eddigi visszajelzések szerint játékunk valóban hozzájárult a hordozás népszerűsítéséhez azáltal, hogy szavazásra buzdítottatok és sokakhoz eljutottak a képek! Jó volt látni a helyes anyukákat, apukákat, nagyszülőt és tesót, akik hordoznak!


A fotópályázatunk képei érzelmeket keltenek, édes babák, kedves képek, mosolygós családok. Fantasztikus az a sokszínűség, amit háttérnek lehet választani, vagy ami adódott: a kirándulástól a házimunkáig, a síeléstől a zenélésig, a biciklizéstől a fürdésig. Valóban a hordozás olyan ami, a gyermekek kicsi korában szinte minden helyzetben megjelenik és jól is van így.

Foglalkoztat azonban, hogy a hordozás valami különleges dolog-e, kell-e változtatni, „alternatívnak” lenni? Egyrészt nyilván igen, mert fel fogjuk adni, a „csak erősödik a torka” jellegű mondatokat és többször fogjuk magunkon tartani a babát, másrészt azt gondolom, hogy akkor is érdemes hordozni, ha valaki ezt csak alkalomszerűen teszi. A hordozás lehet életforma, ami az egész család mindennapját áthatja és boldogsággal, elégedettséggel tölti el, de lehet alkalomszerű „szállítási mód” is, ha szabad ilyen durván fogalmazni. Az is belefér, hogy a hordozó csak házon kívül van használatban, vagy fordítva. Ez egy lépés, és a gyermek és a szülő kapcsolatában már ez a – nemcsak – testi kapcsolat is nagyszerű.

Kisgyerekes családként, szülőként szinte észre sem vesszük, hogy tanulási szempontból egy nagyon érzékeny időszakba kerülünk. A gyermekünk kedvéért megpróbálunk új dolgokat, és remélhetőleg egészségesebb és kiegyensúlyozottabb életet kezdünk.  Szinte folyamatosan tanulunk, ha figyelünk!  Jó ezt tudatosan is tenni! Felnőttként azonban már mi irányítjuk a tanulást és talán néha nehéz elfogadni másoktól a „tanácsokat”. Néha annyi jön, hogy nem is csoda, hogy befogjuk a fülünket!

A játékunkban ezért döntöttünk úgy, – szakemberekkel konzultálva – hogy az előzetes tervek ellenére, nem fogjuk a képeket nyilvánosan kommentálni, hogy „a babád nincs jól kitámasztva, nem elég szoros a kendője, túl lent lóg”. Fontos pedig, hogy különösen egész kicsiknél a hát erős támaszt kapjon, megfelelő legyen a terpesz és, hogy a pici un. puszi távolságra legyen, ha elöl hordozzuk! A nyitottságot kell elérni arra, hogy elfogadják a változtatás szükségességét. Kérdés persze, hogy mi a fontosabb a felnőtt személyes érzékenységének megsértése, vagy a gyermek érdeke. De az is kérdés, hogy egy megsértett érzékenységű felnőtt hajlandó lesz-e a gyermek érdekét figyelembe venni! Személyesen, bizalmas viszonyban ez máshogy működik, és klubjaitokban, ismerőseitekkel fontos is, hogy jelezzétek jobb a babának, ha helyesen hordozzák.

A kifelé hordozás volt a vízválasztó, ilyen képeket nem raktunk fel, vagy leszedtük, ha a hirtelen jött sok kép között véletlenül nem vettük észre. Köszönjük, hogy szóltatok! Az ilyen édesanyáknak kedves levelet írtunk, és kértük, hogy küldjenek be olyat, amelyiken helyesen hordozzák a babát, még választ sem kaptunk soha. Igen, ez egy érzékeny időszak, kialudatlanul, új testi és szellemi kihívások tömkelegében külső tanácsokat nehéz elfogadni! Ezért TE KÉRJÉL TANÁCSOT és persze nézd meg, hogy kitől! Olvassátok el a tanácsadó füzeteket, menjetek el tanfolyamra, vagy legalább alkalmanként egy klubba, ahol megtanulhatjátok úgy használni ezeket az eszközöket, ahogy kell! Ahogy a gyermeknek és Nektek is a legegészségesebb! Írjatok és mi is szívesen válaszolunk, tanácsadóinkon keresztül! Támogatóink oldalain és felhívásunkban is részletes leírások találhatók!

Szalai Tímea fotója

Számunkra a hordozás örömének az átadása volt az elsődleges, képeitek ezt valóban kifejezik! Meg vagyunk győződve, hogy minden baba és család nyer a jó hordozással! A játékban pedig – a legtöbb tetszésnyilvánítást elérve, nem sorrendben – a felajánlott ajándékokat Ti nyertétek: 

Hunbaba mei tai turul mintával – Szakácsné-Veszprémi Ildikó

Ikole  kézzel festett agyaglánc mágnes kapoccsal – Alkayné Gerhát Petra

Müller Rita selyem kendő – Bognár Eszter

Horgooka™ karperec a BabaHami raktárkészletéből – Koska Erika

Gremese gyermek mei tai – Kovács Szilvia

Gremese gyermektáska – Pavella Zoltán

Fogzáskönnyítő borostyánlánc  a Jó a babának webáruháztól – Szilágy-Montz Marianna

Hordozókendőtanfolyam Mészáros Anikó és a Hordoznijo.hu felajánlásában – Pósán Szilvia

Szoptatós párna a Babahordozó varrás felajánlásában – Stopka Tamásné Gilly Barbara

Maminbaba-Hordozós Latin Fitness 5 alkalmas bérlet választható helyszínen – Földi-Csillag Panna

Személyre szabott digitális Mei tai tervezés a Szőrmókműhelytől – Palásthy Luca

3 db Alva mosható zsebes pelenka választott színekben a Fittbaba webáruháztól – Huszti Diána

Szétszedhető hordozó takaró a Tündérputtony felajánlásában –  Bagó-Penics Ildikó

Hozott kabát hordozó kabáttá átalakítás ja Hordozo.hu felajánlásában – Pintér-Kovács Kata

 

A képeket itt nézhetitek meg: http://tinyurl.com/n3mshbs

(A nyertesek képei az albumban az ajándékok után láthatók, a cikkben személyes kedvenceinket láthatjátok.)

 

 

A nyertesek nevében is köszönjük a támogatásokat! A Hunbaba most akcióval támogatja a játékban résztvevőket: itt olvashatjátok: http://tinyurl.com/p89lewn!