Hosszúhétvégés programajánló

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2014. június 06. Paulik András

Családi gőzmozdonyos kirándulás a Dunakanyarba
Nyugati pályaudvar június 7. (szombat) 09:52

Kirándulóvonat indul Budapest Nyugati pályaudvarról a festői szépségű Dunakanyarba Budapest – Kismaros – Nagymaros – Szob útvonalon. A gőzmozdony vontatta szerelvényben a legszebb muzeális kocsikban utazhatnak kicsik és nagyok a “boldog békeidők” hangulatában. A vonaton korhű ruhás személyzet teljesít szolgálatot!

A vonatra programcsomagokat is ajánlanak:
I. – Kismaros: Kismaros állomástól rövid séta a Királyréti Erdei Vasút végállomásához, majd utazás kisvasúttal Királyrétre. A végállomástól nem messze, kipróbálható az emelkedőkkel és lejtőkkel tarkított hajtánypálya, majd szabadtűzi szalonnasütés és szabadprogram a kisvasút visszaindulásáig.
II. – Márianosztra: Szob állomáson átszállás az Erdei Vasútra, a nemrégiben felújított kisvasúttal utazás Márianosztrára, ahol vezetett séta keretében a Kegytemplom és az Európában egyedülálló rabtemető megtekintése. A séta után 3 fogásos ebéd, majd rövid szabadprogram következik a kisvasút visszaindulásáig.

További részletes információ (menetrend, jegyárak, programcsomagok): www.mavnosztalgia.hu
link: http://www.mavnosztalgia.hu/hu/programs/show/687


Gőzmozdonyos Matiné

Magyar Vasúttörténeti Park június 7. (szombat) 10:00- 8. (vasárnap) 18:00

Igazi füstölgő, pöfögő gőzmozdonyok bemutatója június első hétvégéjén!

Ha szeretné gyermekének megmutatni milyen egy igazi, füstölgő gőzmozdony, akkor ne hagyja ki június 7-én és 8-án a Vasúttörténeti Parkot, ahol egész napos Gőzmozdonyos Matiné várja az egész családot.

A kiállított és befűtött járművek délben és 15:00 órakor látványos parádé keretében felvonulnak a fordítókorongra, ahol körbe fordulva mutatkoznak be, miközben sok érdekességet tudhatunk meg róluk. A bemutató előtt és után lehetőség van gőzmozdonyon utazni, melyet mindenképp érdemes kipróbálni, hiszen nem mindennapi élmény ezeknek a tekintélyes méretű vasparipáknak a “konyhájába” belépni, és működés közben közelről is megnézni.
A rendezvény első napján, június 7-én szombaton vendégeskedik a Parkban, a szlovák “Albatros” mozdony is, melyet a legszebb, 2. világháború után készült gőzmozdonynak tartanak Európában.
Mivel ezen a hétvégén minden a gőzösökről szól a vasúti élményparkban, így a kerti vasút is kis gőzmozdonyokkal üzemel. Az érdeklődők utazhatnak majd lóvasúti kocsin, kipróbálhatják többek között a hajtányozást, a modellvasút-vezetést, sőt a felújított Csajka sínautót is.

A sok gőzös mellett kint lesz Snoopy is a rendezvényen a MetLife Biztosító jóvoltából. Standjukon nem csak Snoopy-val, de számos más érdekességgel is találkozhatnak a családosok.

Nem hagyjuk ki a kicsiket és a szülőket sem ebből a mókás mulatságból! Kisebbeket várja a Thomas klubsarok, ahol kreatív foglalkozásokkal szórakoztatják őket, sőt az ügyesek Thomas kitűzővel térhetnek haza.


Generali Gyerek Sziget

2014. június 7. – 2014. június 29.
Web: www.sziget.hu/gyereksziget

Bádogember, sasolás, Bogár Muzsika, tánctanulás… végre megint Gyerek Sziget!

Az idei június hétvégéi is izgalmas programokat hoznak majd a Generali Gyerek Sziget látogatóinak a Hajógyári-szigeten, természetesen ingyen, reggel 10-től este 6-ig, szombaton és vasárnap. Az első – pünkösdi, hosszú hétvégén – amellett, hogy az ünnep alkalmából a Kolompos együttes a Pünkösdi királykisasszony című produkciójával szórakoztatja majd a nagyérdeműt- benépesül majd a Bohócerdő, Kukutyinban a Mester tér, lesz, Halász Judit koncert, tánctanítás, öttusa, Színes Falu és KRESZ-park is.

Az első hétvége is pazar színházi előadásokkal, koncertekkel várja a majd a családokat: követhetik majd a nézők Dorka, Bádogember a gyáva Oroszlán kalandjait a sárga úton a Kabóca Bábszínház segítségével, a Bogár Muzsika szárnyán pedig térbeli és időbeli zenei utazáson vehetnek majd részt a lurkók, miközben sokfajta ritmust, dallamot ismerhetnek meg. Azokat, akik elmerülnének kicsit a népi mesterségek világában, várja Kukutyin és a Cifra szoba, a táncház és táncbemutató a Toppantó tánccsoporttal, a Nagyszínpadon.
A Színes faluban Nigéria, Vietnám és Szíria szokásait, hagyományait fedezhetik fel az “utazni vágyók”, autentikus foglalkozások és bábelőadások segítségével. A Generali Gyerek Szigeten idén lesz Tropicarium sátor, ahol reggeltől estig fergeteges kalandok, egzotikus és simogatható állatokat várják majd a családoknak. Lesz alkalom vért adni a Véradás sátorban, sportolni az Öttusa Kölyök Parkban és szórakoztató kísérleteket végezni a Csodák Palotájában.
Újpest Önkormányzata és a rendezvény szervezői együttműködésének köszönhetően most is ingyenes buszjáratok szállítják az újpestieket Óbudára, és vissza.

Helyszín: Hajógyári sziget


A Dinoszauruszok élete

Millenáris, B Csarnok június 7. (szombat) – augusztus 24. (vasárnap)

65 millió évvel ezelőtt, a dinoszauruszok uralták a világot. Most újra itt vannak!

A Dinoszauruszok Élete a legszórakoztatóbb oktató jellegű dinoszaurusz kiállítás. Több millióan látták már világszerte, a több mint 50 mozgó dinoszauruszt, amelyek egyszerre ijesztették meg és bűvölték el a gyerekeket és felnőtteket egyaránt. A kiállítás időgép módjára repíti vissza a látogatóit a varázslatos, történelmileg autentikus világba, amely feledhetetlen élményt nyújt a látogatók számára.

A kiállítás lehetővé teszi, hogy a közönség számos dinoszauruszt közelről és élethűen megfigyelhessen és megérinthessen.

Mindenki szereti a népszerű és félelmetes Tyrannosaurus Rex-et és más fajokat, melyeket a filmekből ismerünk.
Az egyedülálló élmény érdekében tapasztalt paleontológus szakértőcsapat is részt vett a díszletek kialakításában.

Melyik lesz a kedvenc dinoszaurusz? A gyerekeknek lehetőségük nyílik arra, hogy játsszanak, dinoszauruszokat fessenek a kiállítás keretein belül – az emlék tárgyakat pedig haza is vihetik. Az ásatási zónában megtudhatják a gyermekek, hogyan néztek ki a dinoszauruszok, mekkorák voltak, mit ettek. Hogy még élvezetesebb és érthetőbb legyen a feltárási folyamat, egy T-Rex csontvázat kell megtalálni.

Van olyan gyermek, aki nem szeretne pónin lovagolni? És egy dinoszauruszon? Most itt a vissza nem térő alkalom, amelyre minden gyermek örökké emlékezni fog. Lovaglás egy aranyos kis dinoszaurusz hátán. Az út során egy előre megadott útvonalon haladnak végig, amelyet soha nem fognak elfelejteni.

Közös fotót készíthetnek a Triceratopsszal, vagy T-Rexszel, vagy akár dinoszaurusz tojásba is beülhetnek. A fényképet egy különleges kerettel kapják meg, hogy még évekig feledhetetlen maradjon a pillanat.


Pünkösdi Sokadalom

2014. június 8. – 2014. június 9.
Web: skanzen.hu

Több száz fellépő mellett feledésbe merült pásztorhagyományokat elevenít fel a szentendrei Skanzen pünkösdkor. Június 8-án és 9-én a pünkösdi királyné-járáson és királyválasztáson kívül a látogatók a múzeum Bárány évéhez kapcsolódóan megtudhatják mit jelent a báránydézsma, mivel ajándékozták meg régen a pásztorokat és a messze földön híres karcagi birkapörköltből is lehetőség nyílik kóstolni. 16 magyar közösség mutatja be örökségét, az UNESCO reprezentatív listájáról pedig bemutatkozik Mongólia, Azerbajdzsán, Szlovákia és Szardínia.

A legősibb és általánosságban ismert pünkösdi szokás a falujáró énekes, termékenységvarázsló pünkösdi királyné-járás és a királyválasztás, amelyben az egymással versengő legényeknek különböző próbákat kell kiállnia, hogy a végén a győztes elnyerje az egy évre szóló pünkösdi király címet. Aki ellátogat a múzeumba, ezek mellett a szokások mellett feledésbe merült pünkösdi pásztorhagyományok részesévé válik. Régen pünkösdkor szokásban élt a cselédvásár, ilyenkor szedték a báránydézsmát. Sok helyen a gulyások, a csikósok, a juhászok, a kondások és a pásztorok adományokat kaptak azoktól a gazdáktól, akiknek az állatait őrizték. Jellegzetesen borral és kaláccsal jutalmazták őket szolgálatukért.

Pünkösdi pásztorhagyományok

A múzeum Bárány évéhez kapcsolódóan a karcagi hagyományőrzők felidézik a pásztorok pünkösdi megajándékozását, a vendégek pedig megtudják mit is jelent a báránydézsma és a pünkösdi garas. Régen a juhtartó gazdáknál ilyenkor asztalra került a pünkösdi bárány, ezért lehetőség nyílik a messze földön híres, helyben készült karcagi birkapörköltből is kóstolni. Megtekinthető a rátéttel, hímzéssel díszített cifraszűr, amelyről kiderül, hogy elkészítése a férfiak feladatát képezte. A karcagiak az állatok szaporulatáról termékenységvarázslással, kongózással, azaz zajkeltéssel gondoskodnak.

16 magyar közösség

A 4. Nemzetközi Szellemi Kulturális Örökség találkozón 16 magyar közösség tagjai zenélnek, énekelnek, táncolnak és kézművesednek a portákon. A két nap során a vendégek megtekinthetik a mendei pünkösdi templomdíszítés szokását, a bukovinai székelyek betlehemes játékát, a hegyi pásztorokról elnevezett csobánolást, a bolyi Emmausz-járást. A kőszegieknél kiderül mit jelent a “Szőlő- Jövés” ünnepe, de bemutatkozik Sárköz is jellegzetes szőttes- és hímzéskultúrájával, gyönyörű gyöngykalárisaival. Tápé közösségénél kicsik és nagyok egyaránt elsajátíthatják a gyékényállat készítésének technikáit, a mezőtúriaknál kipróbálható a korongozás. A solymászok madaraik tudományával büszkélkednek, a halasiak bepillantást engedtek a csipkevarrás titkába, a mohaiak pedig tikverőző filcálarcot készítenek a látogatók bevonásával. Amíg a kalocsai asszonyoknál a nők hímzésmintákat terveznek és pingálnak, addig a mezőkövesdi közösségnél bárki matyóvá válhat a díszes viseletet magára öltve. A kézműves bemutatókon kívül gazdag gasztronómiai kínálattal készülnek a közösségek: a mohácsiaknál rotyog szabadtűzön a sokácbab, a dunai halászattal kapcsolatos eszközök elkészítése után lesz halászlé kóstolás, a szatmáriak szilvalekváros finomságokkal készítés, asztalra kerül Borsodnánásd jellegzetes édessége, a molnárkalács és a híres karcagi birkapörkölt is megízlelhető.

A két nap során a gyermekek bekapcsolódhatnak a pünkösdölésbe, lépten-nyomon kézműves foglalkozásokkal várják őket, lesz pingálás, matyó rózsa színezés, filcálarc, gyékényállat és gyapjúbárány készítés, növényfelismerő játék és korongozás. A jó hangulatról néptáncosok gondoskodnak, akik még a felnőtteket is táncba viszik.

Helyszín: Szentendre, Skanzen