Humor és kézfogás – sok mindent elárulnak rólunk

A humor nem csak a társas és baráti kapcsolatok kovásza, de pajzsot jelent a mindennapi frusztrációval, a munkahelyi stresszel és konfliktusokkal szemben is; a túlélés eszköze...

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
árulkodó
2014. április 07. Szaurella

A humor nem csak a társas és baráti kapcsolatok kovásza, de pajzsot jelent a mindennapi frusztrációval, a munkahelyi stresszel és konfliktusokkal szemben is; a túlélés eszköze, különösen új élethelyzetekben – mutat rá Szűcs György pszichológus, a viselkedéstudomány szakértője. A Rádió Orientnek nyilatkozó szakértő az élethelyzetek tudatos felfogásáról és alakításáról is beszélt – hiszen egyetlen kézfogás is dönthet két ember hosszú távú viszonyáról.


Szűcs György pszichológia iránti érdeklődése a középiskolás évek alatt kezdődött, egészen konkrétan egy pénztárcalopási ügy felderítéséhez kapcsolódott. “Volt egy tanárunk, aki kiküldött mindenkit a tanteremből, majd egyesével hívott be, mutatott egy pénztárcát és a pulzusunkra tette a kezét. A vizsgálat eredménye, hogy meglett a pénztárca. Ez mély nyomokat hagyott bennem” – idézi fel a kezdeteket a pszichológus. Érdeklődése nem állt meg az alapoknál, PhD dolgozatát az emberi kapcsolattartásról írta.

Azóta több szakkönyvet is jegyzett, többek között az ő szerzeménye a Magánnyomozók kézikönyvének kapcsolatteremtésről szóló fejezete, amely a nyomozói szolgáltatások reklámjához ad célszerű tanácsokat. Munkáiban rendszeresen foglalkozik a gyors kapcsolatfelvételek során kialakuló élethelyzetekkel, a bemutatkozás, ismerkedés buktatóival, illetve előnyünkre fordítható helyzeteivel is Különösen fontos első találkozásoknál a nonverbális kommunikáció, azon belül is például a kézfogás. “A kézfogásnál két bőrfelület találkozik, és viszonyrendszerek teremtődnek a találkozásban. Kiderül, hogy milyen ez a viszonyrendszer, mennyire domináns a partner, milyen a távolság az egyes felek közt, vagy hogy a partner mennyire szorong.”