Idén is lesznek intenzív komplex terápiás nyári táborok Fóton

A Magyar Lovasterápia Szövetség idén nyáron is táborokat szervez a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat fóti Lovasterápiás és Oktató Központjának foglalkozásaira járó gyerekeknek, hogy az iskolaszünet idején is találkozhassanak kedvenc lovaikkal, és játékos fejlesztő foglalkozásokon vehessenek részt.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2016. június 13. Csontos Dóra

A Magyar Lovasterápia Szövetség idén nyáron is táborokat szervez a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat fóti Lovasterápiás és Oktató Központjának foglalkozásaira járó gyerekeknek, hogy az iskolaszünet idején is találkozhassanak kedvenc lovaikkal, és játékos fejlesztő foglalkozásokon vehessenek részt.


A táborok a MOL Új Európa Alapítvány Gyermekgyógyító program támogatásával valósulnak meg. A programra olyan gyerekek jelentkezhettek, akik év közben is jártak terápiás foglalkozásokra.

Az első tábor június 27–július 1. között lesz, mottója: „Éljünk egészségesen”.

A tábor célja, hogy a gyerekek számára a lovasterápiás foglalkozások mellett a lehető legtöbb mozgásos foglalkozást biztosítsa, képzett szakemberek, gyógytornászok, szomatopedagógusok, gyógytestnevelők vezetésével. Emellett kiemelt szerepet kap az egészséges táplálkozás és az egészséges életmód. A hagyományokhoz híven a programokat kiegészítik külsős terapeuták foglalkozásaival is, akik szintén az egészséges életmód jegyében, változatos mozgásos foglalkozásokat szerveznek a gyerekeknek, tornatermi mozgásfejlesztést, sorversenyeket, lovas csapatváltó versenyeket, egyéni mozgásfejlesztő foglalkozásokat, vízitornát, aerobikot, kerékpározást, íjászatot, vívást, akadálypályát stb.

A második tábor július 4-8-ig lesz, mottója: Ókori olimpia, Fót 2016 – mozgásfejlesztés adaptált sportágakon keresztül pszichés zavarokkal küzdő kamaszoknak”

2016 a riói olimpia éve, mindenki nagy izgalommal várja a rangos sporteseményt. Ki ne képzelte volna már oda magát egy percre a célba érkezéskor, vagy a dobogó legfelső fokára?

Sajnos manapság a sérüléssel élő gyermekeknek és fiataloknak igen korlátozottak a lehetőségeik a szabadidős sport területén, a versenysportról nem is beszélve. Ezért is választottuk erre a hétre ezt a témát. A szocializáció fontos része az énkép, a testkép kialakulása. A pozitív önértékelés szempontjából jelentős hátrány, ha egy gyermek érdemben nem tud részt venni sem az iskolai kötelező testnevelés órán, sem a mozgásos szabadidős tevékenységekben. A szervezők a táborral először is a sportolást, mint eszmét szeretnék bemutatni a gyerekeknek, visszamenni az időben az ókori, majd az újkori olimpiák kezdetéhez. A hét másik célja, hogy a gyerekeknek megadják a választás élményét, hogy megtapasztalhassák, nekik is van lehetőségük a saját személyiségükhöz illő sportágat űzni. A programban szerepelnek a sportfoglalkozásokon kívül kerekasztal-beszélgetések parasportolókkal, paralimpiai kerettagokkal, lehetőség nyílik korabeli sporteszközök készítésére (pajzs saját címerrel, kard, diszkosz) és a korabeli versenyszámokra való felkészülésre (diszkoszvetés, “fogatverseny”, íjászat).

A harmadik tábor július 11-15. között lesz, mottója: „Kalandozások a LÓ-perenciás tengeren innen és túl”.

A tábor programja egy mese történetébe ágyazódik, ahol a gyerekeknek a hét folyamán számos próbatételt kell kiállni. Ezek egyrészt mozgásos feladatok, másrészt a térbeli tájékozódást, megfigyelést, cselekvéstervezést, vizuális, akusztikus és taktilis észlelést fejlesztő játékok, gyakorlatok, melyeket lóháton vagy a földön végeznek. A hét folyamán a mese történetét végigjátszva jutnak el az élményterápiás elemek révén a komplex személyiségfejlesztéshez. A táborban fontos szerepet kap a képzelet, a beleélés, a kreativitás, a sikerélményekhez való juttatás és a pozitív megerősítés. A szervezők ebbe a táborba is meghívnak külsős terapeutákat, akik az adott kiegészítő terápiás foglalkozásaikat a mese kerettörténetéhez kapcsolódva tervezik meg.

A tábor utolsó napján a gyerekek egy mini színielőadásban foglalják össze a hét eseményeit és a mese főbb fordulópontjait. Természetesen ehhez a színdarabhoz közösen készítik el a díszleteket, jelmezeket.

Az utolsó tábor július 18-22. között lesz, mottója: A tér és én, az orientációs képességek fejlesztése a lovasterápiás élményeken keresztül”.

A terapeuták munkájuk során sok olyan gyermekkel találkoznak, akiknek problémájuk van a térbeli tájékozódásban, és ezek a problémák gyakran a legkülönbözőbb tünetekben mutatkoznak meg. Például nem tudnak jól utánozni; nem tudnak megfelelően öltözni, szétesik a mozgásuk, az időbeli és térbeli sorrend stb.Ha a térben való orientáció nem automatizálódik, kudarcok érik a gyereket bizonyos feladatok megoldásában, nehézségek jelentkeznek az egyes tantárgyak, mint matematika, földrajz, történelem tanulásában. A lovasterápiás (gyógypedagógiai lovaglás és lovastorna foglalkozások számos alkalmat teremtenek az orientációs képességek fejlesztésére. A lóápolás, a felszerszámozás, az istálló körüli munka, a lóháton végzett gyakorlatok és a lovastorna-elemek, a ló körül végzett mozgásos játékok, feladatok, a földi munka, mind-mind segítik a gyermekeknél a testkép, testfogalom, testséma kialakulását. A táborban számtalan orientációs feladatot végeznek, játékokat játszanak (tárgyakat megkeresni a lovarda területén, azonosítani, adott útvonalat követni lovon vagy anélkül, lovagolni akadálypályán, lovat vezetni előre felépített pályán, meghatározott útvonal alapján).

2016. június 18-án, szombaton, Litkey Farkas vitorlázó világbajnok felajánlásának köszönhetően a fóti Lovasterápiás Központ 20 kis lovasa részt vesz a Balatonkenesén megrendezendő Pharma Kupa Doktor Regatta 2016. Vitorlás Verseny gyermekprogramjain, és természetesen egy balatoni vitorlázáson is.

A szervezők remélik, hogy idén is olyan felejthetetlen élményekkel távoznak a gyerekek a táborokból, mint a korábbi években. Az MLTSZ munkájáról további információ olvasható a www.lovasterapia.hu weboldalon.