Igénylik a drámát

"Jeles napon" jártunk a Bajor Gizi Színészmúzeumban, mely nem egy csillogó-villógó, 21. századi teátrum. Nem a multimédiáról, nem a körítésről szól, hanem rejtett, szagos, zegzugos, titkos hely, ahol jó lenni.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
bajor gizi
2014. február 25. szabo.daniel

“Jeles napon” jártunk a Bajor Gizi Színészmúzeumban, mely nem egy csillogó-villógó, 21. századi teátrum. Nem a multimédiáról, nem a körítésről szól, hanem rejtett, szagos, zegzugos, titkos hely, ahol jó lenni.


Ha Bajor Gizi látná, mi folyik manapság egykori otthonában, nagyon örülne. Pedig tavaly februárban vagy 20 méteren kidőlt a kőkerítés, úgyhogy feltúrták az egész udvart, fű sem nagyon van azóta, és a bejárat is nehezen megközelíthető. Az évek során megszívta magát vízzel, ennél pedig  – tudjuk – sokkal fontosabb, nagyobb dolgokra sem jutott az elmúlt évtizedekben a kultúrában.

A még munkterületként funkcionálva is csodálatosan szép telken a ház szerencsére jobb egészségnek örvend. A színésznő valamikori villája 1952 óta a magyar színháztörténet emlékhelye, jelesül az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) Bajor Gizi Színészmúzeuma. A körülbelül 1000 négyzetméteres lakóépület két középső szintje funkcionál ma igazán, ezekben több állandó és időszaki kiállítás fut.

Éppen a hétvégén zárt a múzeumot megálmodó és létrehozó színésznőről, Gobbi Hildáról szóló kiállítás (ezzel tisztelegtek születésének 100. évfordulóján), márciusban jelmeztörténeti, színpadi-szcenikai, illtve három színésznő életművét felvonultató tárlat nyílik majd. Emellett továbbra is futnak a hétköznapokon tartott, iskolás csoportoknak szóló kézműves és drámapedagógiai alkalmak, illetve az évente 5-6 alkalommal szervezett „jeles napok”.

Az OSZMI kiállítóhelye nem nevezhető éppen dohos múzeumnak. Belépve hamar beljebb tessékelnek: „Ne ijedjetek meg, ha fiatal lányok holtan omolnak a padlóra, nyugodtan menjetek be a gyerekekkel” – tart még a drámapedagógiai foglalkozás az iskolásoknak, akik éppen jeleneteket gyakorolnak. Így már érthető az udvarról még szürreálisnak tűnő ordibálás és sikongatás.
Szebényi Ágnes azt mondja, szükséges, hogy a fiatal látogatókat megmozgassák a tárlatvezetések közben, mert különben könnyen „elalszanak”. Az aktív játék az ő természetes közegük, sokkal befogadóbbak, nyitottabbak ilyenkor. Szerencsére – teszi hozzá – arra is van lehetőségünk, hogy ezeket a foglalkozásokat ismert színészek vezessék, így még felvillanyozóbb a számukra. Az OSZMI munkatársától megtudjuk, ezeket az alkalmakat rendre hétköznap tartják, most azonban vasárnapra maradt, így találkozhattak a farsangi mulatságra érkező kisgyerekes családok a duhaj kamaszokkal.

gif creator
how do you make a gif at gickr.com

A farsangi mulatság egyike volt a már említett, évente néhány alkalommal megrendezett „jeles napnak”. A gyerekek ilyenkor maszkokat készítenek, illetve ami sokukat ennél is jobban érdekli: különböző jelmezekbe bújhatnak. A jeles napok ötletgazdája – meséli Szebényi- Simándi Kata, akinek célja az volt, hogy megtalálják, bemutassák a kapcsolódási pontokat a magyar népszokások és a színház között. A farsangtól egészen Márton napig szerveznek hasonló programokat, kifejezetten családosoknak.

A múzeum teljes gyűjteménye kuriózumnak nevezhető – mondja Szebényi Ágnes -, számos személyes tárgy, fotó és szöveges dokumentum csak ezen a helyen lelhető fel, amely mind esztétikai, mind kutatási értékkel is bír.

Ha különlegességekről beszélünk, egészen egyedülálló Magyarországon a ház alagsorában berendezett bábkiállítás is. Ezekben a szobákban – meséli – valaha Bajor Gizi személyzete lakott, később gondnoki lakásnak alakították ki, most pedig a magyar bábművészet legkiemelkedőbb remekeivel van tele: száz évesnél is régebbi bábokkal, A. Tóth Sándor, Blattner Géza, Bodor Aladár vagy éppen Büky Béla munkáival.

video

Aki látott már ördögbábtól megborzongó, vagy római katonaruhában feszítő 4 éves kisfiút, királylány-ruhában kislányt páváskodni tükör előtt, az képzelje el ehhez az utánozhatatlan szagát egy bábnak, egy jelmeznek, amely valóban „járt” színpadon! És képzelje el, hogy mindezt abban a villában érezheti, ahol az elmúlt század legnagyobb színésznői, színészei megfordultak.

A Bajor Gizi Színészúzeum nem egy csillogó-villógó, 21. századi teátrum. Nem a multimédiáról, nem a körítésről szól, hanem rejtett, szagos, zegzugos, titkos hely, ahol jó lenni, próbálják ki!

Mi ezen az alkalmon voltunk:
2014.02.23. „Farsangi mulatság”

Önök legközelebb ezekre mehetnek.
 

Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) Bajor Gizi Színészmúzeuma
Cím: 1124 – Budapest, Stromfeld Aurél út 16.
Telefonszám: (+36 (1)) 375-1184