Így szüln(én)ek a bajnokok – Élsportolók a szebb szülésért/születésért

Májusban a Születés-fájának elültetésével megkezdődött az ELTE PPK Perinatális Szaktanácsadó szakának oktatói és a végzett hallgatói által kezdeményezett Úton... séta a szülés/ születés minőségéért nevet viselő programsorozat.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
szülés
2014. június 29. Paulik András

Májusban a Születés-fájának elültetésével megkezdődött az ELTE PPK Perinatális Szaktanácsadó szakának oktatói és a végzett hallgatói által kezdeményezett Úton… séta a szülés/ születés minőségéért nevet viselő programsorozat. A kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy milyen messzire nyúló jelentősége lehet a szülésélmény minőségének az édesanya, a baba és a család számára.


Három világklasszis kajakozónk is az ügy mellé állt: Kovács Katalin, aki első gyermekét várja, Szabó Szilvia, kétgyermekes édesanya és Dudás Miklós, aki még a családalapítás előtt, de már határozott elképzelései vannak a kérdést illetően.

Kovács Kati, gömbölyödő pocakjával ragyogóbb, mint valaha, derűs, mosolygós kismama. Minden idők legeredményesebb női kajakosa élvezi az áldott állapotot, a pozitív dolgokra koncentrál, és könnyű szülésre számít.

Babafalva: Kedves Kati, hogy vagy most, nem sokkal a szülés előtt?  

Kovács Katalin: Tömören és röviden, nagyon jól. Már nagyon várom, de egyúttal sajnálom is, hogy ez az állapot el fog múlni. A várandósság hihetetlen érzés, igyekszem minden pillanatát megélni.

B.: Mire számítasz a szüléssel kapcsolatban?

K.K. : Hú, igazából nem tudom. Megnéztem a szülőszobát, nagyon sokat beszélgettem a szülésznővel és az orvosommal. Nem félek a szüléstől, úgy gondolom, hogy nekem könnyű lesz, de ha nagyon őszinte akarok lenni, nem tudom elképzelni, hogy fog történni.

B.: Sajnos manapság minden harmadik baba császárral születik. Hogy élnéd meg, ha ez Nálad is így alakulna?

K. K.: Az áldott állapot alatt nagyon sokat beszéltem olyan édesanyákkal, akik már túl vannak a szülésen,és furcsa érzés volt azzal szembesülni, hogy sokan megkérdezték tőlem, hogy miért nem választom a könnyebb utat, a császármetszést. Nekem ez eszembe sem jutott, természetesnek gondoltam, hogy az ember normál módon hozza világra a gyermekét, és a császármetszést sem tekintem könnyebb útnak. Az orvosomat is megkérdeztem erről, aki azt válaszolta, hogy nála nem időre szülnek a kismamák, és nem csinál divatszüléseket. 18 éve járok a doktor úrhoz, aki úgy áll az áldott állapothoz, mint a világ legtermészetesebb dolgához, és nekem is segít, hogy ezt így éljem meg.

B.: Ijesztőnek találod, amiket hallasz a szülésről, vagyis, hogy néha nem egészen úgy történnek a dolgok, ahogy a nők előre elképzelik?

K. K.: Nem azt mondanám, hogy ijesztőnek. Eleinte nagyon sok negatív gondolatot hallottam ezzel kapcsolatban, de ennek ellenére próbáltam arra koncentrálni, hogy én a pozitív dolgokat vonzzam be, és az elmúlt másfél, két hónapban már csak jó dolgokat hallottam. A múltkor összefutottam Kirsner Erikával, a kézilabdázó olimpikonnal, ő elmesélte nekem, hogy milyen könnyű szülése volt. Jó hallani a pozitív dolgokat, beszélgetni pozitív hozzáállású édesanyákat, mint amilyen Szabó Szilvivel is, ezekből lehet táplálkozni.

B.: Felkészültél arra, hogy ha úgy érzed, hogy felesleges beavatkozások jönnének, akkor ellenállj?

K.K.: Nem tudom elképzelni ezt a szituációt, mert abszolút megbízom az orvosomban. Ő annyira a számomra elfogadható irányból közelíti meg a szülést, hogy elképzelhetetlennek tartom, hogy bármi olyasmit rám kényszerítsen, amit nem tartok normálisnak.