Ikrek: tények, érdekességek

Amerikában több ikerpár születik, mint bármikor az USA történelmében. Íme néhány érdekesség (vagy inkább hiedelem?) velük kapcsolatban.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2014. május 20. Gyarmati Orsolya

Amerikában több ikerpár születik, mint bármikor az USA történelmében. Íme néhány érdekesség (vagy inkább hiedelem?) velük kapcsolatban.


Az ikreknek lehet két különböző biológiai apja

2009-ben Mia Washington két külön apától származó ikerpárnak adott életet. Az ilyen esetek előfordulási aránya milliónként egy. Hogy hogyan történhetett? Mia az egyik hónapban egy petesejt helyett kettőt termelt, s mindkét férfi, akivel lefeküdt megtermékenyített egy-egy petesejtet.

Az egymástól távol éló ikreknek rendeszeresen van rendkívül hasonló élete

Jim Lewis és Jim Springer négyhetesek voltak, amikor más-más család fogadta őket örökbe. Mikor felnőttként találkoztak, kiderült, hogy mindketten Toy-nak nevezték el a kutyájukat, mindketten kétszer nősültek, s mindkettőjük feleségeit Lindának és Bettynek hívták.  Mindkét fiúnak Chevrolet-je volt és Salem cigarettát szívtak.

A magas nőknek nagyobb esélyük van ikerszülésre

A Long Island-i Jewish Medical Center állítása szerint a magas nők, akiknek több a növekedésért felelős IGF nevű fehérje a szervezetében, nagyobb eséllyel lesznek ikrekkel terhesek.

Az ikrek állandó kapcsolatban vannak egymással méhen belül

A Padovai Egyetem nemrég felfedezte, hogy az ikrek már a méhen belül is folyamatosan arra törekszenek, hogy egymáshoz érjenek, kapcsolatot teremtsenek egymással.

A sziámi ikrek egy része képes egymás szemével látni és egymás gondolatait hallani

Krista és Tatiana Hogan a fejüknél összenőve születtek és egy talamuszon osztoznak. A talamusz az agy azon területe, amely a fizikai érzékelést és a motoros funkciókat irányítja. Ennek következtében a lányok képesek egymás szemével látni és hallják egymás gondolatait, érzik, amit a másik érez.

Az anyai szervezet az ikrekhez is képes alkalmazkodni

Amikor egy babát az anya mellkasára tesznek, az anya teste folyamatosan érzékeli a kicsi hőmérsékletét, és ha a baba túlmelegszik, az anya teste lehűl, ha pedig a babának alacsony lenne a testhőmérséklete, az anya szervezete azonnal melegedni kezd, hogy a kicsit is felmelegítse. Ikrek esetében, ha az egyik babának alacsony, a másiknak magas a hőmérséklete, az anya két melle egymástól függetlenül tud melegedni, illetve hűlni, írja a Distractify.

A legtöbb ikerpár Közép-Afrikában születik

Közép-Afrikában 1000 szülésre 18 ikerpár jut, de vannak helyek, pl,. Benin, ahol 1000 gyerekenként 27.9 esetben születnek ikrek.

Az ikerpárok fele kialakít egy saját nyelvet

Azok a testvérek, akik nagyon közel állnak egymáshoz, gyakran találnak ki titkos nyelvet, amelyet csak ők ketten értenek. Ez a szokás különösen jellemző az ikrekre. Itt egy aranyos példa: