Interaktív bábkiállítástól a Kakaókoncertig – hétvégi programajánló

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2014. május 09. bencze.aron

 


Budaörs Fesztivál
(Budaörs, több helyszínen – május 7-11.)

Mitől különleges a Budaörs Fesztivál? Például attól, hogy tavasszal, egy békés, nyugodt, zöld, mégis városi környezetben kiállítások, filmek, koncertek, kézműves bemutatók, felolvasások és színházi bemutatók garmadájával találkozhatnak az érdeklődők. Május 10-én gyerekprogramok sokaságával várják a családosokat: Kaláka-koncert, óriásbábos előadás, népi játékok, pónilovaglás és kutyás bemutató is lesz!

 

Visszatérés Óz birodalmába
(Országszerte, több moziban – május 8-14.)

Dorothy épp csak hazatért varázslatos utazásáról Óz földjéről, de máris új kalandok hívják a szivárványon túlról. Régi jó barátja, Madárijesztő hívja segítségül a kislányt. A gonosz nyugati boszorkány testvére, a körmönfont Udvari Bolond teljes hatalomátvételre készül. Országról-országra, régióról-régióra haladva készül végrehajtani ördögi tervét: foglyul ejteni a birodalmak vezetőit és teljes sötétségbe borítani Óz szeretett és kedves földjét. Dorothy az egyetlen reményük. A filmet 6 éves kortól ajánljuk.

 

Hétmérföldes családi programsorozat
(Budapest, Józsefvárosi Galéria – május 10-24.)

Májusban a mesék kapnak főszerepet a Józsefvárosi Galéria szombati gyerekprogram sorozatában: Wass Albert története és székely népmesék varázsolják majd el a gyerekeket; valamint Szalóki Ági is színpadra lép. Az előadások mellett kézműves műhelyekkel várják a családokat: lesz bábműhely, selyemfestés, virágkoszorú, szélforgó valamint ujj- és lábbáb készítés, a legkisebbek szórakozásáról pedig a Palota Játszóház készségfejlesztő játékai gondoskodnak.

 

Kakaókoncert
(Budapest, BFZ próbaterme – május 10. szombat, 16:30)

Családias hangulatú, mesélős és a zenével barátkoztató hétvégi délutánokat ígér idén is a már több mint két évtizedes hagyománnyal rendelkező Kakaókoncertek sorozata az 5 és 12 év közötti gyermekek és természetesen szüleik, nagyszüleik számára. A kakaókoncerteken Fischer Iván és a zenekar művészei kötetlen formában vezetik be a gyermekeket a klasszikus zene rejtelmeibe, hogy aztán, elfogyasszák a kis pöttyös bögrékben rájuk váró, gőzölgő kakaót.

 

Túl a Maszat-hegyen
(Budapest Bábszínház, május 11. vasárnap, 10:30)

Az évadzáró Bóbita Matinén Varró Dániel és Presser Gábor zenés kalandjátékát láthatják a hat éven felüliek, ahol a tiszták és a pacák örök harcába véletlenül belekeverednek, a se nem tiszta, se nem sáros, az ősmaszatosságban élő Maszat-hegyiek, akik a két világ között élnek. S vajon kik azok, akik szenvedő részesei, majd hősei lesznek ezeknek a küzdelmeknek? Természetesen a gyerekek. És persze bonyodalmak garmadája, szerelem, árulás, kaland, kalózhajó és börtön is szerepel benne.

 

Interaktív bábkiállítás – családi nap
(Budapest, ÓKK Békásmegyeri Közösségi Háza – május 11. vasárnap, 15:00)

Egy igazi családi eseményre, a bábműfajt népszerűsítő, a bábok világának színes, humorban gazdag világát megidéző programokkal várnak kicsiket és nagyokat ezen a délutánon. Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Bábtárának egyik legkiemelkedőbb anyaga a Hincz család hagyatéka. A 100 darab marionettből álló gazdag örökség egy évszázad bábjátszásának formáit, műsor- és stílusváltozásait őrizte meg. A kiállítás május 29-ig ingyenesen megtekinthető.