Internet és biztonság? Tippek szülőknek

Az, hogy hogyan érjük el,hogy gyermekünk biztonságban legyen és felelősségteljesen viselkedjen a digitalizált világban, nagyban függ attól, hogy mennyi idős és hogy mennyire elérhetőek számára azok az eszközök, amelyek veszélyt jelenthetnek számára. Ha a gyerek még kicsi, viszont egyre nagyobb érdeklődést mutat az online játékok, okostelefonok és az internet iránt, itt az ideje, hogy életbe lépjen a digitális nevelés terv!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
tipp
2013. június 05. Gyarmati Orsolya

Az, hogy hogyan érjük el,hogy gyermekünk biztonságban legyen és felelősségteljesen viselkedjen a digitalizált világban, nagyban függ attól, hogy mennyi idős és hogy mennyire elérhetőek számára azok az eszközök, amelyek veszélyt jelenthetnek számára. Ha a gyerek még kicsi, viszont egyre nagyobb érdeklődést mutat az online játékok, okostelefonok és az internet iránt, itt az ideje, hogy életbe lépjen a digitális nevelés terv! A The Online Mom tanácsait osztjuk meg veletek.


1. Szállj be a játékba!

Tégy azért, hogy megértesd a gyerekkel annak a technológiának az alapjait, amit napi szinten használ, vagy használni fog. A számítógép, a telefon jelentős szerepet kap a gyerekek életében, így egyetlen szülő sem utasíthatja el az ezzel kapcsolatos felelősségvállalást.

2. Kezdeményezz beszélgetést!

Beszélgess a gyerekkel a különböző digitális eszközökről, különösen az internet biztonságos használatáról és veszélyeiről. Egyezzetek meg néhány szabályban arról, mikor és hogyan használhatja a számítógépet. Keresgéljetek együtt a világhálón, és igyekezz nyomon követni, milyen oldalak érdeklik. Találj időt arra, hogy újra és újra beszélgessetek arról, mivel találkozott internetezés közben.

3. Légy informált!

Légy képben azzal kapcsolatban, milyen online játékokat játszik a gyerek, mely oldalakat látogatja, kikkel kommunikál. Ha a gyerek még kicsi, adj neki egy listát, amin azok az oldalak szerepelnek, amelyeket meglátogathat.

4. Érdeklődj!

Kérdezgesd a gyereket, milyen programokat használ, milyen oldalakat szokott megnézni. Kérd meg, hogy mutassa meg neked a kütyüjeit és meséljen arról, mit szokott csinálni vele a barátaival.

5. Segíts a gyereknek megérteni, mi az a helytelen viselkedés!

Ha a gyerek már használ olyan oldalakat, játékokat, amelyek károsak, ne hagyd szó nélkül. Beszélj vele minél hamarabb!

6. A számítógép legyen látható helyen!

Bátorítsd arra a gyermeked, hogy ő is azt a gépet használja, ami pl. a nappaliban van. Kapjon minden családtag saját azonosítót és jelszót!

7. Soha ne adj ki személyes információt az interneten!

Magyarázd el a gyerekednek, hogy soha, semmiféle személyes adatot nem adhat ki (családi e-mailcímet, telefonszámokat, neveket, születési dátumokat, postacímet, képeket). Noha a közösségi oldalak éppen arra bátorítanak, hogy ossz meg magadról minél több dolgot, a gyereknek tudnia kell, hogy önmaga és családja védelme mindennél fontosabb.

8. Fegyverkezz fel!

Használj internet-szűrő szoftvert. Nem kell folyamatosan ellenőrizgetned, mit csinál a gyerek a világhálón, de a tény, hogy ezt megteheted – és ezt ő is tudja – segít a felelősségteljes nevelésben és viselkedésben.

9. Járj elől jó példával!

Nem túl hatékony határokat szabni a gyerek képernyő előtt töltött idejének, ha te magad a monitorra tapadva töltöd a napjaidat és még főzés közben is az iPhone-odat nyomogatod.

10. Beszélj más szülőkkel!

Oszd meg a tapasztalataidat és kérj tanácsot szülőtársaidtól.