Írja le, küldje el!

how do you make a gif

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmese
2014. február 27. szabo.daniel

A legfiatalabb hét, a legidősebb 83 esztendős volt azok a pályázók között, akik valaha részt vettek az idén hatodik alkalommal meghirdetett Életmese – pályázaton. A szervezők „amerikai sikertörténetnek” tartják a kezdeményezést, mely a családot hívatott népszerűsíteni.


Bizony minden család őriz történeteket. Ezek közül sok generációkon át öröklődik, sok pedig elfelejtődik. Garantált, hogy minden famíliában vannak olyan sztorik, amelyek mások, egy sokkal nagyobb közösség számára is érdekesek.

Hányszor halljuk, hogy de jó lett volna még beszélgetni kicsit a nagyival, kifaggatni a nagypapát – ez a legtöbbször túl későn jut eszünkbe. A most általunk ajánlott pályázatnak ez is a célja: olyan történeteket várnak, amelyek igazak, tehát nem fikciók. Érdekessége, hogy noha egy pici civil szervezet jegyzi, hatodik éve fut és egyre népszerűbb. Ragadjanak tehát tollat!

make a gif at gickr.com
how do you make a gif

Igaz történeteket, történet-csokrokat várnak műfaji kötöttség nélkül (a családi anekdotáktól a mesén, novellán, riporton át a naplóig), amelynek a gyermekek (és szüleik) a szereplői. Írhatják szülők, nagyszülők, gyermekek, akár családok.

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) kötelékébe tartozó Mosolyvirág Nagycsaládosok Debreceni Egyesülete vezetője szerint ez felér egy „amerikai sikertörténettel”. Radnainé Filep Ildikó lapunknak nyilatkozva hangsúlyozta, nagyon különlegesnek tartja, hogy egy pici vidéki szervezet képes arra, hogy saját erőforrásokból országos jelentőségű programot működtessen éveken keresztül. „Egy kis civil szervezet lelkes tagjai kitalálják, hogy társadalmuk, közvetlen közeli és távolabbi tagjainak megmutathatnák a család értékeit, a családban felnövekvő gyermekek örömeit, bánatait, a családok történelmen –  háborúkon, békeidőkön – átívelő megannyi keserédes történetét. És bár az egyesület tagjai és a szervezet sem gazdag, e célra biztosítják az összes erőforrást (szellemi, anyagi stb. téren), majd kis helyi, vidéki kezdeményezésből már az 5. évben eljutnak az Ország házába, ahol rendre átadják a díjakat” – fogalmazott.

Az egyesület vezetőjétől megtudtuk, a pályázók száma eddig minden évben gyarapodott. Eredetileg belső levelezőlistákon hirdették, ám egyre többen jelentkeztek e körökön kívülről, sokan határon túli területekről is. Tavalytól, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének tagsága aztán megsokszorozta a jelentkezők számát.

A zsűri a kötetbe csak a legjobbakat választja be, de tavaly már két kötet elkészítésére volt szükség, vagyis sok értékelhető alkotás született. (A korábbi kötetek itt megtalálhatóak, illetve adatok a pályázók számáról, területi hovatartozásukról.)

Az idén Radnainé Filep Ildikó reményei szerint még többen fognak pályázni. Kérdésünkre elmondta, minden esztendőben rendre minden korcsoportból érkezik munka. Van, hogy a diákok, másik évben a fiatal felnőtt korosztály, de volt, hogy az idős korosztály bizonyult a legaktívabbnak.
A legfiatalabb pályázójuk 7 éves, a legöregebb 87 éves volt, a legkülönlegesebb azonban valószínűleg az a hattagú család, amelynek mindegyik tagja nyújtott be pályaművet.

Nagyon értékesnek tartják, hogy sok pályázó szívesen küld illusztrációkat, fényképeket is, ám ezek közül sajnos csak nagyon keveset tudnak megjelentetni, azt is csak fekete-fehérben a nyomdai költségek és terjedelmi korlátok miatt.

A zsűri szempontsorában nem első helyen szerepel a szépirodalmi érték, bár kétségtelenül örülnek ha igazi tehetség is megcsillan.

Fontosnak tartják, hogy a történetek, mesék ne egy szűk csoport, ne csupán a család számára legyenek érthetőek és élvezhetőek, hanem „nagyobb családunknak is mutassanak utat, tanítsanak, vigasztaljanak, kacagtassanak meg bennünket, másokat. Mini sűrített történelem, szociológia, pedagógia és még oly sok minden, az ÉLET.

A nyertesek között nem osztanak nagy, értékes ajándékokat: oklevelet, könyvjutalmat, debreceni mézest, a gyerekek apróbb játékot, adathordozó-eszközt kapnak, de tavaly például Családkongresszusi részvételt, azelőtt debreceni regionális családi napon való részvételt lehetett nyerni.

 


Pályázati felhívás
 
Kiíró:
„Mosolyvirág” Nagycsaládosok Debreceni Egyesülete
4031 Debrecen, Angyalföld tér 11.

Téma:
• “A szülők, nagyszülők életmeséi”
avagy írd le, amit a szüleid, nagyszüleid meséltek neked az életükről,és te
érdekesnek, tanulságosnak, vagy akár viccesnek találtad.

• “Amikor kicsi voltál…” / “Amikor kicsi voltam…”
Minden család őriz történeteket gyermekei kiskoráról; gyesen lévő anyukák
(újabban apukák, nagymamák is) szívesen mesélnek élményeikről, vagy
emlékeznek vissza az együtt töltött meghitt évekre.

Mindkét témában igaz történeteket, történet-csokrokat várunk műfaji kötöttség nélkül (a
családi anekdotáktól a mesén, novellán, riporton át a naplóig) amelynek a gyermekek (és
szüleik) a szereplői.
Írhatják szülők, nagyszülők, gyermekek, családok. Illusztrálni is lehet.

A pályázók műveit négy korcsoportban bíráljuk el:
1. 10 éves kor alattiak,
2. 10 – től 14 éves korig,
3. 14 – 33 év közöttiek,
4. 33 év felettiek

Beküldési határidő: 2014. januártól folyamatosan 2014. április 10-ig.
Eredményhirdetés: 2014. május 10.
Díjkiosztás: 2014 júniusban
Valamennyi korcsoportban az első három helyezettet díjazzuk, de minden pályaművet
beküldő ajándékot kap.

Az eredményhirdetést követően az összegyűjtött pályázati anyagokból kötetet szerkesztünk.
A zsűri által legjobbnak ítélt pályaművek részben, vagy egészben bekerülnek a kötetbe.
A pályázat beküldése egyúttal a kötetben való megjelenéshez való hozzájárulás is.
A pályaműveket max. 20 oldal terjedelemben, doc és rtf formátumban, elektronikusan
fogadjuk el.
A pályázat további részleteiről érdeklődni lehet: mobilon a (20) 312 85 84
A korábbi évek pályázati anyagát honlapunkon megtekinthetik: www.mosolyvirag.info

A fenti határidőig, az alábbi címre kérjük megküldeni a pályázatokat és a pályázati
adatlapot:

„Mosolyvirág” Nagycsaládosok Debreceni Egyesülete
E-mail címe: eletmese2014 [at] gmail [dot] com