Itt a május, kezdődik a nyári szülőpánik

A legtöbb dolgozó szülőt először májusban fogja el a pánik: úristen, közeledik a nyári szünet. Amíg a gyerek óvodás, persze minden nyáron felháborodunk az egy hónapos intézménybezáráson. Ahol viszont már iskolás gyerek is van, ott többnyire inkább visszasírjuk a négy hetes oviszünetet.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
iskola
2015. május 17. Csontos Dóra

A legtöbb dolgozó szülőt először májusban fogja el a pánik: úristen, közeledik a nyári szünet. Amíg a gyerek óvodás, persze minden nyáron felháborodunk az egy hónapos intézménybezáráson. Ahol viszont már iskolás gyerek is van, ott többnyire inkább visszasírjuk a négy hetes oviszünetet.


Onnantól kezdve nincs mit tenni, 10-11 egybefüggő héten át meg kell oldani a gyerekfelügyeletet, mert a szülők szabadsága, bárhogy csűrjük-csavarjuk, sehogy sem akar alkalmazkodni az iskolai szünet hosszához.

A nyári szünet tervezését fel lehet fogni egy stratégiai-logisztikai játéknak is, melyben az a cél, hogy úgy tudjuk mozgatni a figurák időbeosztását, hogy elkerüljük a települési önkormányzat által kötelezően fenntartott, nyári napközis tábort.

Ha nem sikerül, akkor se búsuljunk, a gyerek minden bizonnyal jól fogja érezni magát, mert vannak olyan pedagógusok, akik valódi tartalommal tudják megtölteni a tábori heteket, és nem csak hagyják eltelni az időt (ami azért lássuk be, otthon is előfordul). De azért mégsem ez az ideálisnak elképzelt nyár.

A tervezés központja természetesen a családi nyaralás (vagy legalábbis az az időszak, amikor szabadságra megyünk), ehhez igazítunk mindent. Szóba jön emellett:

  • a szülőkkel otthon, 
  • tematikus táborok, 
  • helyben illetve távolabb élő rokonok,
  • baráti körben rotálódó gyerekfelügyelet
  • és a jolly joker: a fitt és korlátlan szabadidővel rendelkező nagyszülő.

Vegyük ezeket sorra:

Szülővel, otthon

A „szülőkkel otthon” opcióval semmivel sem lett kisebb a gond. Azt tapasztaltuk, egy-egy napot még könnyű színvonalasan megoldani, de ha hetekről beszélünk, egyre nagyobb lesz a feszültség, hogy semmire nem jut elég idő, energia, odafigyelés. Se a gyerekekkel nem tudunk annyit foglalkozni, amennyit szeretnénk, se a munkával, és ez az érzés minden nappal csak egyre fokozódik. Ilyenkor jön az a stratégia, hogy napközben csináljuk a jó programokat a kölykökkel (plusz reggeli, ebéd, vacsora), este meg nekilátunk a melónak, toljuk hajnalig, reggel pedig négy óra alvás után kezdődik minden előlről. Így egy idő után vagy dupla-lelkiismeretfurdalás, vagy totális végkimerülés a vége, esetleg mindkettő – állapította meg a porontyos anyacsapat a saját tapasztalataink alapján. Úgyhogy ugorhatunk is, ez egész nyárra nem kóser.

Tematikus tábor

A tematikus táborok, úgy is, mint úszótábor, lovas tábor, indiántábor, tánctábor és macskakedvelők nagy nyári összejövetele már sokkal jobban hangzik, a gyerek napközben jól mulat, mi tudunk dolgozni, ebédet sem kell főzni, és a délután jó esetben még mindig ott van a közös programokra. Táborokból ráadásul általában mindenhol bőséges a választék.

A cikk még nem ért véget. Olvass tovább!