Játsszon a család a téli szünetben!

Hosszú téli estéken, amikor korán sötétedik, érdemes elővenni egy doboz társasjátékot és leülni játszani gyerekeinkkel. A társasjáték azt adja, amit a könyvek és a meseolvasás - az együttlét, az összetartozás élményét.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2013. november 25. bencze.aron

Hosszú téli estéken, amikor korán sötétedik, érdemes elővenni egy doboz társasjátékot és leülni játszani gyerekeinkkel. A társasjáték azt adja, amit a könyvek és a meseolvasás – az együttlét, az összetartozás élményét.


A játék megismerés, gyakorlás, tanulás, tapasztalás, feszültség levezetés, de legfőképpen öröm. Továbbá fejleszt, kommunikációra, kooperációra tanít, előhív rég elfelejtett készségeket, stratégiát mutat. A gyerekeknek pedig nem az a fontos, hogy drága játékokkal játsszanak, hanem hogy a fantáziájukat megmozgassuk. Bemutatunk néhányat, amivel kellemesen elszórakozhatunk:

Kabaleo

Forrás: [origo]Ez a játék első látásra egyszerűnek tűnik, de valójában óriási koncentrációra van szükség hozzá.

Adva van ugyanis rengeteg különböző színű egy- és kétgyűrűs pici gúla, plusz egy fekete zsák.

A logikai játék során a kör elején mindenki kap egy titkos színt, amit úgy kell a gúlatorony tetejére játszani, hogy a többiek ne jöjjenek rá a színünkre. Akinek a legtöbb építmény tetején szerepel a saját, titkos színe, az nyert.

A játék során lehet blöffölni, stratégiákat változtatni, és minden cselt bevetni a végső győzelem érdekében.

Fauna

Forrás: [origo]Friedemann Friese, az újító ötleteiről és zöld hajáról ismert játéktervező az állatok világába vezeti be a játékosokat. A játékot 360 nagyméretű kártyával kell játszani, amelyeken különböző gerinces állatok képei és adatai (élőhely, testhossz, magasság, súly, farokhossz) találhatóak. A tábla egy hatalmas világtérkép, régiókra osztva, és ezen lehet tippelni az állatok élőhelyére. A játék trükkje, hogy egy helyszínre csak egy játékos tippelhet. A játék során lehet blöffölni, félrevezetni a többieket egy szándékosan rossz tippel. A helyes, vagy megfelelően közeli tippekért jár pont. Az nyer, aki vagy elérte a kitűzött pontszámot. A kártyaillusztrációk és a játéktábla nagyon szépek, de az állatok képei lehetnek becsapósak. Előfordul, hogy tippelni kell egy adott állat farokhosszára, és az sem látszik a képen, hogy egyáltalán van-e farka, de ez ne tántorítson el senkit a bátrabb tippeléstől. Néha jobban kifizetődő bátornak lenni, mint a biztosra menni!