Jó hír az év utolsó napjáról: Gambiában betiltották a nők megcsonkítását

Ezt a szörnyűséget eddig a nők kb. 80 százalékán elkövették az országban. Most a törvényt megszegők hároméves börtönbüntetésre, illetve mintegy 365 ezer forintnak megfelelő pénzbírságra számíthatnak.  

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2016. január 01. Paulik András

Elfogadta a gambiai parlament azt a törvénymódosítást, amely betiltja a női nemi szervek megcsonkítását.


A törvényt megszegők hároméves börtönbüntetésre, illetve mintegy 365 ezer forintnak megfelelő pénzbírságra számíthatnak.    

A parlament azt követően fogadott el törvényt a női körülmetélésnek is nevezett eljárás betiltásáról, hogy az ország elnöke, Yahya Jammeh novemberben szót emelt a nők megcsonkításának gyakorlata ellen.    

A női nemi szervek megcsonkítása Afrika országainak mintegy felében elterjedt gyakorlat, az ENSZ több intézménye szerint ugyanakkor sérti a nők emberi jogait, a szervezet nők elleni erőszakkal foglalkozó különleges jelentéstevője szerint pedig kínzásnak minősül.    

A beavatkozásnak orvosi indoka nincs. A művelet során a női nem szerv külsejét pengével részben vagy egészen eltávolítják, sok esetben érzéstelenítés nélkül. A csonkítást a legtöbb esetben kisgyermek korukban hajtják végre a lányokon.    

Egy brit székhelyű jótékonysági szervezet 2010-es adatai szerint a 15 és 49 év közötti gambiai nők 80 százalékát megcsonkították.