Jön az őszi Nagymarosi Ifjúsági Találkozó!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2014. október 02. Paulik András

2014. október 4-én újra sor kerül a Nagymarosi Ifjúsági Találkozóra, amely a magyar katolikus fiatalok legnagyobb múltra visszatekintő, évente kétszer (májusban és októberben) megrendezett országos lelkinapja.


„Nagymaros” története négy évtizedre nyúlik vissza, amikor Sillye Jenő és barátai a Dunakanyarban énekes-imádságos összejöveteleket szerveztek, amelyeket később a fiatalokkal foglalkozó papok, köztük Balás Béla – ma kaposvári megyéspüspök – és Kerényi Lajos pártfogásukba vettek, és segítettek folyamatossá tenni a találkozók megrendezését. Az országos lelkinap sok határon túli fiatalt is vonz, különösen a közeli Felvidékről.

Az őszi találkozó mottója: „Engedelmeskedjetek egymásnak” (Ef 5,21)

A találkozóra a Nagymarosi Levélben (elérhető a találkozó honlapján a http://nagymaros.katolikus.hu/?page=level címen) feltett három kérdés átgondolásával, elmélyítésével is készülhetnek a fiatalok:

1.    Hinni engedelmesség. Minden bűn engedetlenség, ezért az Úrhoz való visszafordulás, a megtérés a neki való feltétlen engedelmességet jelenti. Miben kell most átengedned magad neki?
2.    A szüleinknek, házastársunknak, törvényes elöljáróinknak való engedelmesség segíti őket az irántunk való felelősségükben. Ha engedelmeskedsz nekik, azzal tiszteled és szereted őket. Vizsgáld meg engedelmességed lelkületét: vezet-e ebben szeretet, a feléd irányuló kötelességeik iránti tisztelet és támogatás?
3.    Neked ki engedelmeskedik („így vagy úgy”)? Hogyan éled ezt meg? Szeretettel, gondoskodással fogadod?

A szentmise főcelebránsa és szónoka Bosák Nándor debrecen-nyíregyházi püspök lesz.

A nap vázlatos felépítése

•   9.00 – közös reggeli ima – a Káposztásmegyeri Plébánia ifjúsági csoportjának vezetésével
• 10.00 – főelőadás – Kajtár Edvárd atya, a Központi Szeminárium lelkivezetője
• 11.00 – fakultációk
• 13.00 – ebédszünet, idő a személyes találkozásokra
• 14.00 – szentségimádás – a nagymarosi ifjúsági közösségek közreműködésével
• 15.00 – szünet
• 15.30 – énekpróba a szentmisére
• 16.00 – szentmise Bosák Nándor debrecen-nyíregyházi megyéspüspökkel
• 18.00 – közös éneklés Sillye Jenővel

Milyen programok várják a fiatalokat?

Az előadás után a fiatalok különböző fakultációkon vehetnek részt.

* A főelőadót a Művelődési házban kérdezhetik tovább a témáról az érdeklődők.
* Engedelmesség a házasságban címmel Gável Péter és Hadi Bernadett, nagymarosi házaspár tart fakultációt a Sigil Galériában (református templom melletti épület, Váci út 21.).
* A református templom biblikus műhelynek ad helyet, ahol Radnóti Mária szociális testvér várja az érdeklődőket.
* A város felett magasodó kálvárián Brückner Ákos Előd, Somogyi Sándor és Várnai Péter atyák válaszolnak a fiatalok kérdéseire.
* A templomban a „keresők” számára tart előadást Kerényi Lajos atya.
* Akik szeretnék megosztani gondolataikat a főelőadással kapcsolatban, tapasztalataikat az engedelmesség kérdésköréről, azokat kiscsoportos beszélgetések várják a plébániakertben.
* A plébániatemplom altemplomában a találkozó alatt csendes szentségimádás zajlik majd.
* Élő Könyvtár és Meghallgat-lak műhely várja személyes beszélgetésre, meghallgatásra vágyó fiatalokat a Napköziben.
* Az előadás végétől a szentmise kezdetéig lehetőség van gyónásra, lelkibeszélgetésre.

A találkozó helyszínén egész nap több ifjúsági szervezetet, lelkiségi mozgalmat, illetve programot bemutató standok várják az érdeklődőket, mint például a Jó Pásztor nővérek, szaléziak, Kovászoló, Emberhalászok, jezsuiták, Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesület, Gyerekmaros…

Gyerekmaros

A Nagymarosi Ifjúsági Találkozó részeként 1989 óta működik a Gyerekmaros, a fiatalabbaknak és a gyerekeknek szóló lelkinap, amelyen közel nyolcszáz gyerek vesz részt, korosztályok szerint öt altáborban:

Kis altábor – óvodások és 1. osztályosok
Nagy I. altábor – 2-4. osztályosok
Nagy II. altábor – 5-6. osztályosok
Kamaszmaros – 7-8. osztályosok
Diákmaros – 9-10. osztályosok

Egy-egy altábor több kiscsoportot foglal magában, amelyekben 10–12 gyerek alkot közösséget egymással és csoportvezetőikkel. Programjainkkal (kiscsoportos foglalkozás, közös imádság, énekek és sok-sok játék) igyekszünk hozzásegíteni minden résztvevőt, hogy valóban találkozhasson Jézussal és az Ő barátaival. A lelki épüléshez az ugyancsak korosztályonként megtartott hittan járul, majd közösen veszünk részt a szentségimádáson és a szentmisén is. A Gyerekmaros helyszíne a Szob irányában 10-15 percnyi gyaloglással elérhető Duna-part.

A Gyerekmaros honlapja: www.gyerekmaros.hu