“Jutalom vagyok” – új óvoda nyílik

Ami elsőre furcsa a gyerekeknek, az a megbarátkozás után segítőkészséget teremt, ezért is szerencsés, ha együtt nevelkednek a tipikus nevelésűek néhány sajátos nevelési igényűvel. A Jutalom Vagyok Integrált Óvoda és Tehetségközpont 2015. februárban ezzel a szemlélettel nyitja meg kapuit, de már most várja a 2,5 évet betöltött gyerekeket.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
óvoda
2014. november 26. Paulik András

Ami elsőre furcsa a gyerekeknek, az a megbarátkozás után segítőkészséget teremt, ezért is szerencsés, ha együtt nevelkednek a tipikus nevelésűek néhány sajátos nevelési igényűvel. A Jutalom Vagyok Integrált Óvoda és Tehetségközpont 2015. februárban ezzel a szemlélettel nyitja meg kapuit, de már most várja a 2,5 évet betöltött gyerekeket.


Lapunk szeptemberi számában mutattuk be a nagytétényi és érdi „Beszélj velem” alapítványt és óvodáját. (http://www.budaorsinaplo.hu/oktatas/20140912/miben-jo-a-gyerek) Már akkor jeleztük, hogy szakmai partnerként részt vesznek a Budaörsön épülő, hasonló elvek szerint működő óvoda és tehetségközpontban.

„Van, ami nekem nehezebben megy, mint másnak. De olyan is biztosan van, ami könnyebben. Segítsetek megtalálni!”

A Jutalom Vagyok Óvoda egyik nevelési elve, hogy ha valaki valamiből kevesebbet kapott, akkor valami másból többet. Feladatunknak tekintjük megtalálni ezt a másik területet, képességet, a gyerek kíváncsiságát felkelteni, és a felfedezéshez teret biztosítani számára.  Az is meggyőződésünk, hogy mind a tipikus, mind a sajátos nevelési igényű gyerekek egyformán tudnak szolgálni egymás felé. Hogy aztán a szorgalmas, a ravasz, az erős, a szépen daloló, a jó rajzos, a fürge és a megfontolt együtt fussanak – és győzzenek! – mondja Tóth Péter az intézmény üzemeltetője.

Az új óvodában a tipikus nevelésű gyerekeket együtt fogják nevelni néhány sajátos nevelési igényűvel. Nem félnek attól, hogy az egészséges gyerekek szülei idegenkednek majd emiatt?

Az Ajándék Családi Napköziben figyeltünk fel annak a jótékony hatására, ha különböző képességű gyerekek vannak egy csoportban. Ez persze nagyobb kihívás a nevelőknek. Ami azonban elsőre furcsa, az a megbarátkozás után segítőkészséget terem, a gyerekek érdeklődését szélesíti, végső soron a kapcsolati kompetenciát, az érzelmi intelligenciát növeli.

„Engedjétek hozzám jönni a gyermekeket…” olvasható a szintén önök által üzemeltetett Ajándék Családi Napköziben a Masnis Ház étkezőjének a falán. A keresztény szemléletet szeretnék érvényesíteni a Jutalom Vagyok óvodában is? 

Igen, ezt szeretnénk. Határozott látásunk van arról, hogy az életre neveléshez a lelki életben való tájékozódás képessége is hozzátartozik. Hasonló ez a fizikai járáshoz: (1) Tedd a bal lábadra a testsúlyt, (2) a jobb lábadat emeld fel, húzd előre, tedd le, (3) helyezd át a jobb lábadra a testsúlyt. Ezt nyilván mindenki megtanulja. Azután már nem is erre figyel, amikor jár, hanem a céljára, ahova igyekszik. Azt gondoljuk, hogy a lelki életben is van ilyen. Az Ajándék Családi Napköziben ezt a gyerekek el is sajátítják. Ettől van olyan hangulat nálunk, amilyen van. Ezért hangoznak csendes szavak sok szelídséggel ebben a Masnis Házban – most így mondám, világnézetfüggetlenül is.

Mondana egy példát?

Egy ilyen mozdulat az elfogadás képessége. El tudok fogadni valamit, ami nem jár. Ez lehet rossz dolog, történik ilyen majd az életben. Mit kezdek azzal? De lehet jó dolog is, kaptam valamit, ami nem jár. Kegyelmet. Gazdagságot. Boldogságot. De az nekem nem jár. Ilyen szabályok miatt, mint például „nem esik messze az alma a fájától”, vagy mert „a zsenik szükségszerűen ügyetlenek” vagy „a gazdagság csak becstelenség eredménye lehet”, ilyen „igazságok” miatt, nekem nem jár kegyelem, nem lehetek ügyes, nem lehetek sikeres, nem lehetek boldog vagy nem lehetek gazdag. Mégis „rám tör” a kegyelem, a gazdagság, a boldogság. Előnyt „szenvedek”. Ilyen is van az életben. Mit teszek ezzel? Nálunk a gyerekek megtanulnak elfogadni.

Mikor nyílik meg az óvoda és hogyan lehet jelentkezni?

A Jutalom Vagyok Integrált Óvoda és Tehetségközpont 2015 februárban nyílik, de már most lehet jelentkezni a www.jutalomvagyok.hu oldalról letölthető jelentkezési lapon.

(Forrás)