Kalandok a múzeumban – hova menjünk a hétvégén?

Szombaton rendezik a Múzeumok éjszakáját, amelyen országszerte négyszáz intézmény 2200 programmal, köztük rengeteg gyermekeknek szóló rendezvénnyel várja a közönséget. Az idei tematika a Hősök, újítók, felfedezők címet kapta, ehhez mintegy száz intézmény csatlakozott. Idén is egyetlen karszalaggal lesz látogatható az összes fővárosi helyszín, a hat évnél fiatalabbak pedig ingyenesen mehetnek be a múzeumokba ezen a különleges napon - tudta meg a csalad.hu.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2016. június 24. Csontos Dóra

Szombaton rendezik a Múzeumok éjszakáját, amelyen országszerte négyszáz intézmény 2200 programmal, köztük rengeteg gyermekeknek szóló rendezvénnyel várja a közönséget. Az idei tematika a Hősök, újítók, felfedezők címet kapta, ehhez mintegy száz intézmény csatlakozott. Idén is egyetlen karszalaggal lesz látogatható az összes fővárosi helyszín, a hat évnél fiatalabbak pedig ingyenesen mehetnek be a múzeumokba ezen a különleges napon – tudta meg a csalad.hu.


Sok intézmény kézműves foglalkozással, színházi előadással, koncerttel készül. A Magyar Nemzeti Galériában már délután Színek meséje címmel gyermek tárlatvezetést tartanak, valamint koncertet ad a MintaPinty zenekar is. Az Iparművészeti Múzeum kerékpáros akrobaták fellépésével várja a látogatókat, az Elektrotechnikai Múzeum pedig készségfejlesztő foglalkozásokat szervez, amelyek során vasúti modellek lehet készíteni, de lesz lámpafestés és kísérletek is. Szintén látványos bemutatókat lehet megtekinteni a Csodák Palotájában is: a Camponában buborékshow, az elemek harca és az elektrosztatika látványos jelensége is végigkövethető lesz, míg a Playbarban a születés csodája mellett az optikai csalódások, az illúzió világa tárulhat fel.

A Budapesti Történeti Múzeumban családi óriásszínezőn, a Mesemúzeumban a Mesehősök éjszakáján, a Várkert Bazárban pedig Művészeti expedíción lehet részt venni. Az Aeroparkban légiutas-kísérő tanfolyamot tartanak a gyermekeknek, az Óbudai Múzeum pedig alkotásra várja a kicsiket, és újrahasznosítható tárgyakból, alapanyagokból a saját képzeletüket szabadon engedve varázsolhatnak műveket a város tematikájában. A Kobuci Kertben a Fantáziamalom Családi Színház ad elő magyar népmeséket, míg a Csepeli Helytörténeti Gyűjteményben Az álomszuszék király című zenés mesejátékot lehet megnézni.

Az Országos Levéltárban egy különleges, 200 éves, felfújható és hordozható földgömböt mutatnak be. Az érdeklődők emellett raktárbejárásokon nézhetik meg Kempelen Farkas textilmanufaktúrájának tervét, valamint megismerkedhetnek a Szent-Györgyi Albert, Aba-Novák Vilmos, Bartók Béla, Kodály Zoltán, Bíró László József, Germanus Gyula és Tihanyi Kálmán életével, munkásságával kapcsolatos eredeti dokumentumokból összeállított válogatással is. Tárlatvezetésekkel és folyamatos, élő bűvészbemutatókkal várja a látogatókat a nemrégiben megnyílt Houdini-múzeum a budai Várban. Meg lehet tekinteni továbbá Harry Houdini magyar származású világhírű szabadulóművész relikviáit, többek között bilincseit, zubbonyát és könyveit.

Székesfehérvárott holdfürkészés, zenélő ház és több koncertis várja az érdeklődőket, míg Egerben a Dobó István Vármúzeum az egri vár több mint ezeréves múltját és történetét mutatja be. Miskolcon kinyit a remiz is, be lehet ülni a régi autóbuszok és villamosok vezetőfülkéjébe is.

Sűrűnek ígérkezik a hétvége az idei utolsó Gyerekszigeten. Szombaton a Nagyszínpadon Kamilla és Fogas bohócok zenés előadásával indul a program, majd Fabók Mancsi díjat nyert előadása, A székely menyecske meg az ördög című mese következik. Koncertet ad Kárász Eszter és az Eszter-lánc Mesezenekar. Vasárnap a Minimax Fesztivál keretében fellép a Kicsi Gesztenye Produkció, az Apacuka, a Mintapinty, Bíró Eszter és az Alma Együttes is. Meg lehet ismerkedni az amerikai futball szabályaival, és kiderül, hogy mit érdemes tudni annak, aki tengerimalacot szeretne tartani.

A Millenárison már megtekinthető a Living dinosaurs – őskori állatkert című, az őskor félelmetes lényeit bemutató gyűjtemény. A kiállítás során megismerkedhetünk több mint 25 fajta dinoszaurusszal, és lesznek köztük olyanok is, melyek mozogva, hangeffektekkel teszik  élethűbbé a találkozás élményét. A jégkorszak meghatározó állatait, különleges lényeit is meg lehet csodálni.

Vasárnap délután rendezik meg Klebelsberg Kultúrkúria hagyományos évadzáró gyermekmulatságát. A Kabóca Bábszínház A dühös lovag című előadással készül, valamint fellép a Guruló cirkusz is. A játszókertben kézműves játszóház, arcfestés, körhinta, hempergő, logikai és ügyességi játékok várják a gyerekeket, továbbá ki lehet próbálni a betyár hétpróbát is.

Játék a városban címmel nyílt kiállítás az Óbudai Múzeumban. Az 1200 darabos tárlat Magyarország 1990 előtti emblematikus polgárai játékait, egyebek között babákat, autókat, építőkockákat, társasjátékokat, miniatűr babaházakat, valamint a játékgyártás történetét mutatja be.

Vasárnap a Margitszigeten a Szent Margit-romoknál a Vitéz László és Vas Juliska című bábelőadást lehet megtekinteni, délután a Marczibányi téri Művelődési Központban pedig Mihályi Réka Masni és Pocó lemezbemutató gyermekkoncertje várja a családokat.

Péntektől vasárnapig tart a 12. Tihanyi Levendulafesztivál. Fellép a Budapesti Utcaszínház a Ludas Matyi című produkcióval, a Csopak Táncegyüttes, a Zabszalma Együttes és Szabó Balázs Bandája is. A gyermekeket kézműves játszóházzal és ősi hangszerek bemutatójával is várják.