Karácsonyi spórolós ötletek – mert vannak hibák, amiket mindig elkövetünk

Jön a karácsony? Nincs szükség vagyonokat költeni rá, és januárban azon görcsölni, hogy miből is fogjuk kihúzni hó végéig! Íme, néhány pénztárcakímélő ötlet!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
ajándéklista
2015. december 17. Gyarmati Orsolya

Jön a karácsony? Nincs szükség vagyonokat költeni rá, és januárban azon görcsölni, hogy miből is fogjuk kihúzni hó végéig! Íme, néhány pénztárcakímélő ötlet!


Tervezz előre!

Bár így karácsony előtt egy héttel már valószínűleg későn szólunk, mindenesetre jövőre érdemes jóidőben elkezdeni a vásárlást. A mi jól bevált szokásunk, hogy egész évben írjuk a listát minden családtagunknak, így év vége felé csak rá kell pillantanunk, és máris tudjuk, mi az, aminek tényleg örülnének. Októberben ugyanúgy kapható minden, mint novemberben vagy decemberben, ráadásul a idegőrlő tömeget is elkerüljük, ha idejében letudjuk az ajándékvásárlást, aminek költségei így több hónapra szétosztva sokkal kevésbé megterhelőek, mint ha december 3 hetében igyekeznénk mindent megvenni.

Készítsd magad a dekorációt!

Az internetről így, karácsony táján ömlenek a DIY (csináld magad)-ötletek, legyen szó szaloncukorról, narancslekvárról vagy dekorációról. Néhány papírlap, némi festék és egy kis ragasztó filléres összegbe kerülnek, viszont ugyanolyan szép lesz az eredmény, mint ha vagyonokért vettük volna meg a csilli-villi díszítőelemeket. Ráadásul a az a jó érzésünk is megmarad, hogy mi készítettük és spóroltunk egy csomót.  Ötletek ITT és ITT.

Csomagolj minimálban!

Bár tény, hogy nagyon szép, ha minden ajándékot egyesével becsomagolunk és feldíszítünk, gondoljuk tovább a dolgot: az angyalka megérkezte után két perccel a rengeteg drága csomagolópapír a szemétben (jobb esetben a kályhában) végzi. Akár a kukába is dobálhatnánk tehát azt a pénzt, amit csomagolópapírra költöttünk… Ennék sokkal jobb, ha egy többször is felhasználható szép papírtáskába tesszük az ajándékokat. Ha natúr papírtáskát veszünk, azt nyugodtan kidekorálhatjuk. Magunk készítette krumplinyomdával például.

Hasznos linkek ITT és ITT és ITT!

Ne egyszerre akarj megvenni mindent!

Bár nagyon csábító gondolat, hogy csak bemész egy bevásárlóközpontban és egy lélegzetre megveszel mindent, kevesebb fárasztóbb és agyleszívóbb tevékenység van annál, mint órákig nyomulni nagykabátban, egyre növekvő mennyiségű csomaggal a kezünkben egy túlzsúfolt áruházban. Ne tedd ezt magaddal! Ha időben elkezded a dolgokat megvásárolni, mindig elég csak egy-két dolgot elintézned, utána pedig még mindig friss aggyal beülhetsz egy finom forró csokira valahol! Ugye, jól hangzik? (Ja, és ne feledjük az imádnivaló online vásárlást sem!)

Tárgyak helyett adj emlékeket!

Könnyű beleesni abba a csapdába, hogy a karácsony csak akkor jó (különösen a gyerekeknek), ha sok-sok nagy-nagy ajándék várja őket a fa alatt. Pedig nem biztos, hogy egy újabb doboz kirakós, még egy számítógépes játék, esetleg egy ötödik pizsama kell a boldogsághoz. Ezzel szemben élményt ajándékozni… azzal sosem foghatsz mellé. Igaz, hogy elfér egy kis borítékban az a színházjegy, egy utalvány szeretteink kedvenc könyvesboltjába / cukrászdájába, vagy egy, a város bebarangolásával járó nyomozós játék, ám örök élményt adnak. És jól lehet közben szelfizni.

Tippek ITT és ITT.