KÉPEK: A vártnál lassabban apad a Duna!

A Duna a vártnál lassabban apad, a fővárosban 895 centi közelében tetőzik vasárnap este, a gátaknak szerda estig kell bírniuk. Szigetmonostor horányi részéből körülbelül 200 embert telepítenek ki, mert házukat megközelítette a folyó. Alámosta a víz az Almásfüzitő-Esztergom vasútvonal töltésének egy részét. Nagymarosra ismét betört a víz.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
árvíz
2013. június 09. bencze.aron

A Duna a vártnál lassabban apad, a fővárosban 895 centi közelében tetőzik vasárnap este, a gátaknak szerda estig kell bírniuk. Szigetmonostor horányi részéből körülbelül 200 embert telepítenek ki, mert házukat megközelítette a folyó. Alámosta a víz az Almásfüzitő-Esztergom vasútvonal töltésének egy részét. Nagymarosra ismét betört a víz.


Kora délutánig összesen 34 településről 1348 embert kellett otthonából kitelepíteni az árhullám levonulásáig, és eddig 44 utat zártak le a Duna áradása miatt. Ez a szám vélhetően nő, hiszen a legnagyobb árhullám ma érkezik meg Budapestre. A védekezésben hozzávetőlegesen 15 ezren vesznek részt, eddig már több mint 3 millió homokzsákot használtak fel az árhullám ellen védekezők. A magyarországi folyószakaszokon összesen 191 kilométeren rendkívüli készültség van érvényben, nyolc megye 96 településén folyik árvíz elleni védekezés. Az árhullám miatt körülbelül 1800 fogyasztó maradt áramszolgáltatás nélkül, a vezetékes vizet pedig körülbelül ötezer fogyasztónál nem lehet használni.

Orbán Viktor a Margitszigeten irányítja a védekezés

A miniszterelnök vasárnap kora este Budapestre érkezett, és a Margitszigeten irányítja az árvízi védekezést – közölte a kormányfő sajtófőnöke az MTI-vel. Havasi Bertalan hozzátette: a miniszterelnök társaságában van Tarlós István főpolgármester is. A kormányfő este is folytatja a munkát, sajtótájékoztatót valószínűleg csak hétfőn tart.

Hétfőn leáll a Suzuki

A dolgozók közlekedése már nem oldható meg az árvízi híd- és útlezárások miatt, ezért hétfőn nem indul újra a termelés az esztergomi autógyárban – írta a nol.hu. A Magyar Suzuki szóvivője a portálnak elmondta: különösen a párkányi híd lezárása érinti érzékenyen a gyárat, hiszen Szlovákiából is járnak át munkások a magyarországi telephelyre. A 3100 dolgozó később gondoskodik majd a kieső napi 740 autó pótlásáról, a termelés újraindítása a dunai árhullámtól függ. A gyárba az alkatrészek beszállítása és a kész autók elszállítása biztosított – tette hozzá Ruska Viktória .

Pilismaróton ezer ember védekezik

Pilismaróton ezer emberrel védekeznek az árvíz ellen, növelik a bordás megtámasztások számát, de a szivárgó vizeket átengedik, hogy azok ne áztassák tovább a gátat. A településen órák óta tetőzik a Duna. A munkában a katonaság mellett részt vesz a Hunor mentőcsoport és számos önkéntes, köztük a budapesti közlekedési vállalat 200 buszvezetője. Az Országos Roma Önkormányzat 300 embert toborzott, őket éjjelre további kétszáz ember váltja fel. A település üdülőövezetét tegnap 38 ember hagyta el, a területen korábban megszűnt az áramellátás.

Győrújfaluba csak a helyiek mehetnek be

Győrújfalu továbbra sem nyitott a közlekedés számára az árvízi helyzet miatt, a településre csak a helyi lakosokat, azaz az ottani lakcímet igazoló lakcímkártyával rendelkező embereket engedik be a rendőrök. A község lakói, akiket péntek este telepítettek ki, véglegesen még nem térhetnek haza. A többi szigetközi település lakói otthonaikat Győrújfalun keresztül nem tudják megközelíteni, csak azt kikerülve. A korlátozás nem vonatkozik a helyközi autóbuszokra, amelyek korlátozás nélkül, menetrend szerint közlekednek az érintett térségben.

További képekért lapozzon!

Fotók: MTI – Mohai Balázs, BKK, atv.hu