Kerékpártúra – Mit kötelező és mit tilos?

Szinte csak rosszakat mondanak az időjósok az idei nyár első heteire, a szokásosnál hűvösebb idő azonban nagy barátja a biciklitúrák szerelmeseinek. Mit vigyünk, mit ne? Kisokos.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2013. június 06. szabo.daniel

Szinte csak rosszakat mondanak az időjósok az idei nyár első heteire, a szokásosnál hűvösebb idő azonban nagy barátja a biciklitúrák szerelmeseinek. Mit vigyünk, mit ne? Kisokos.


Tervezés

Alapos tervezés nélkül családosoknak semmiképp sem javasoljuk az útra kelést, sok olyan helyzet adódhat, amire érdemes inkább előre felkészülni.

Nézzünk végig magunkon, majd vessünk egy pillantást feleségünkre, végül a gyerekeket is csekkoljuk, vajon mennyit bírnak majd? De komolyan: úgy válasszunk úti célt és távot, hogy az reálisan teljesíthető legyen a család minden tagja számára.

Ha sikerül a napi távokat eldönteni, kezdhetjük a szálláskeresést. Amennyiben sátorral vágunk neki, nem szükséges foglalni, bárhol fogunk találni szabad helyet, ha ennél nagyobb a komfortigényünk, és apartmant választunk, mindenképp előre szervezzük le.

Legyen térkép

Ma már mindenkinek van okostelefonja, ettől még ne hagyjuk otthon a jó öreg térképet. A kütyü lemerülhet, elromolhat, nincs térerő, stb.

Bicikli és tartozékok

Minden kerékpárt az út előtt közvetlenül nézzünk, nézessünk át, találhatunk olyan apróhibákat, amelyeket otthon könnyedén, egy erdei tisztáson már nehezebben javíthatunk meg. Legyen nálunk első és hátsó lámpa, láthatósági mellény, sisak, pótbelső, pumpa, szerelőszett, lezáró, zseblámpa.

Csomagok

Csomagjainkat úgy állítsuk össze, hogy előbb minden nélkülözhetetlent tegyünk be, majd a kevésbé fontosakat, így ha nem fér a zsákba, otthon hagyhatjuk. Nélkülözhetetlen cuccok:
– alapvető gyógyszerek,
– elsősegélydoboz,
– naptej,
– esőcucc,
– sapka,
– víz,
 – iratok.

Ami ezen felül befér, mind jöhet. Törekedjünk a réteges öltözetre, lehetőleg mindenből legyen váltódarab.

Étel-ital

Mint minden sporttevékenységnél, a biciklizésnél is kiemelten fontos a megfelelő folyadék-utánpótlás. Legyen a biciklis kulacs mellett tartalék vizünk is, és igyunk rendszeresen, ne várjuk meg, míg szomjasak leszünk.

Többször keveset, ez a szabály az evések esetében is. Kizárásos alapon este tudunk bőségesebben enni, hiszen utána nem kell nyeregbe pattannunk, napközben inkább álljunk meg többször egy-egy szendvicsre, gyümölcsre.