Kire bíznád a gyermeked?

Csecsemővel vagy kisgyermekkel nem könnyű az élet, sok kisgyermekkel meg még nehezebb. Lehet, hogy mázlink van és a szomszédban laknak a szüleink, a másik szomszédban anyósék, mindegyikükkel remek kapcsolatot ápolunk, és felváltva ugranak át takarítani meg babázni.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
bébiszitter
2014. január 08. bencze.aron

Csecsemővel vagy kisgyermekkel nem könnyű az élet, sok kisgyermekkel meg még nehezebb. Lehet, hogy mázlink van és a szomszédban laknak a szüleink, a másik szomszédban anyósék, mindegyikükkel remek kapcsolatot ápolunk, és felváltva ugranak át takarítani meg babázni.


Esetleg kedves, megbízható szomszédasszonyaink vannak, akik segítenek a bevásárlásban, és akikre rá merjük bízni egy-egy órára a csemetéket. Vagy van egy vagon pénzünk, és háztartási alkalmazottak meg kitűnő bizonyítványokkal rendelkező, gyermekszerető bébiszitterek hada könnyíti életünket. Ha egyik sem, és ketten, vagy még rosszabb esetben egyedül birkózunk a kisgyerekek és a háztartás menedzselésével, akkor előfordulhat, hogy időnként összecsapnak a fejünk felett a hullámok. Az ilyen esetekre találták ki az Otthon Segítünk Alapítványt. Kérdéseimre Lehőcz Monika, az Alapítvány igazgatója válaszol.

Pontosan kik és kiknek segítenek otthon?

Segítőink minden esetben szülői tapasztalattal rendelkező önkéntesek, akik általában az anyát támogatják. Családjaink nagyon különbözők, s mivel nálunk kötelező a titoktartás, csak néhány jellemző esetet említenék: ikrek, hármas ikrek születése; nagycsaládos szülő; az anya sokat van egyedül, a nagyszülők, rokonok, barátok távol élnek, a férj máshol, esetleg külföldön dolgozik; édesapa meghalt; egyedülálló szülő; gyermek vagy a szülő tartós betegsége. De az is elég indok, ha a szülő egyszerűen csak fáradt, kimerült vagy tanácstalan.

Kisgyermekes családoknak segítünk, olyan családoknak, ahol legalább egy, iskoláskor alatti gyereket nevelnek. Ilyenkor a gyereknevelés öröme könnyen végeláthatatlan logisztikai teendők sokaságába fullad.

Mit csinál az önkéntes, ingyen kivasalja a ruhámat?

Az önkéntesek otthonukban látogatják a családokat, azaz nem kell elmenniük sehová. Segítségkérésénél mindig arra törekszünk, hogy az anya fogalmazza meg, miben érezné a legnagyobb hasznunkat, hiszen akkor ezen az úton már el tudunk indulni.

Igen, van, akinél a főzésben, vasalásban, egyéb háztartási munkában kell még két kezet nyújtanunk, van, ahol a gyermekekkel történő kimozdulás problémás, mert nincs lift a házban, s az anya már a leendő kistestvért is cipeli, vagy ha a két gyerek háromfelé szalad, akkor jól jön még egy ember, aki besegít. Több esetben hívtak vizsgaidőszakban anyukák, mert tipegő korú gyermekükkel együtt falták a betűket- ám a kicsi szó szerint, így veszélybe került a félév. Az anya számára egyetem vagy főiskola elvégzése múlhat a látszólag aprócska segítségen.

Vagy olyan is volt, amikor siket házaspárnak a védőnő kért segítséget, mert 1 éves, ép hallású kisfiukat kellett beszélni tanítani ahhoz, hogy bölcsődébe kerülhessen, halló-beszélő közegbe. Ide az egyik zenetanár-önkéntesünk járt, aki rendkívül élvezte a feladatot.