Kire gondolt Ferenc pápa, amikor a kúriát ostorozta?

Ferenc pápának a kúriához intézett beszéde címzettjeit találgatta kedden az olasz sajtó. Az egyházfő erkölcsi megtisztulást sürgetett a Vatikán minisztériumaiként működő egyházi hivatalok tagjaitól többek között azt állítva, hogy a vagyon- és hatalomszerzés betegségében szenvednek.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2014. december 23. Csontos Dóra

Ferenc pápának a kúriához intézett beszéde címzettjeit találgatta kedden az olasz sajtó. Az egyházfő erkölcsi megtisztulást sürgetett a Vatikán minisztériumaiként működő egyházi hivatalok tagjaitól többek között azt állítva, hogy a vagyon- és hatalomszerzés betegségében szenvednek.


Ferenc pápa saját egyházi “udvartartásának” összes baját felsorolta. Részletesen taglalta, mi nem tetszik neki a Vatikánban és senkinek sem tett kedvezményt. A kúria összes bűnét nevén nevezte – kommentálta az Europeo című olasz napilap ismert Vatikán-szakértője az egyházfő hétfőn mondott beszédét. Ferenc pápa az ünnepek előtt a kúria egyházi tagjait fogadva a hagyományos karácsonyi jókívánságok helyett felsorolt 15 lelki betegséget, amelyben szerinte a Vatikánban dolgozó papok szenvednek. A felsorolásban szerepelt a beképzeltség, önmutogatás,  a vagyon- és hatalomszerzési vágy, a másoknak kárt okozó pletykálkodás, a pápai állam falai mögé való túlzott bezárkózás.

A kúria főbenjáró bűneinek megjelölésével Ferenc pápa elmondta, hogyan látja a kúriát 21 hónappal a megválasztása után – vélte a HuffingtonPost.it. A hírportál hangsúlyozta, hogy Ferenc pápa elődeivel ellentétben papként soha nem tanult Rómában és soha nem dolgozott a Vatikánban. Pápaként szembesült először a pápai állam működésével. Ferenc pápa úgy szállt szembe a korrupt kúriával, ahogyan egykor Szent Ferenc tette  – írta a HuffingtonPost.it, amely szerint Ferenc pápa egy lépéssel többet is tett Szent Ferencnél, hiszen egyházfőként ítélte el saját egyháza bűneit.

Vajon kire gondolt?

A La Stampa szerint könnyű kitalálni, kikre gondolt Ferenc pápa, hiszen túlzott részletességgel is fogalmazott. Amikor a hatalom- és vagyon felhalmozásáról beszélt és konkrét utalást tett a túl sok személyes tárggyal költözködő papokra, Tarcisio Bertone bíboros, volt szentszéki államtitkár járt az eszében, aki az utóbbi hónapokban költözött be a Vatikánban építtetett ötszáz négyzetméteres lakosztályába. Amikor a pápa arról beszélt, hogy a kúria tagjai csak terveznek és könyvelnek, és papokból bürokratákká változtak, az általa kinevezett számos vatikáni bizottság tagjaira is gondolt, akiktől nem csak számokat, lelki fordulatot is vár – vélte a La Stampa.

Ilyen karácsonyi beszédet még egyetlen egy pápától sem kaptunk, de Ferenc pápa a saját egyházát ostorozta, beleértve saját magát is – mondta Giovanni Lajolo bíboros, a vatikáni kormányzóság volt vezetője a Corriere della Serának nyilatkozva. “Ferenc pápa a Szent Márta-házból tekint a kúriára és nem valami szép látványt lát” – írta a Corriere. A napilap hozzátette: miközben Ferenc pápa népszerűsége egyre nő, egyháza nem tud vele lépést tartani és a kúria részéről nagy az ellenállás az egyházfő tervezte reformokkal szemben is.