Kisbuszos nomádok Ausztrália gyönyörű tájain

Tudjuk, hogy az igények csökkentése lehetővé teszi a nagyobb szabadságot - de vajon meddig csökkenthetők az igények? Mennyi a "szükséges legkevesebb"? Ausztráliában egyre növekszik a kisbuszlakók száma - azoké, akik ahelyett, hogy lakásvásárlásra vagy -bérlésre kuporgatnának, inkább beköltöznek egy jól felszerelt kisbuszba.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2017. július 08. Hojdák Annamária

Mit tesz a legtöbb fiatal, miután leérettségizett? Munkát keres vagy tanul, elköltözik otthonról, majd lakást vesz, satöbbi, satöbbi. Ám Ausztráliában egyre növekszik egy szubkultúra, amelynek tagjai ettől függetlenedve élik mindennapjaikat.

Új-Zéland északi szigetének idilli hegycsúcsaitól Dél-Ausztrália festői öbleiig a táj fiatal ausztrál utazókkal van tele, akik kis költségvetésű gondtalan nomád életet élnek. “Az albérlet rabszolgaság”– lehetne a kisbuszlakók (vanlifers) szlogenje.

Kisbuszaik – vagy éppen forgalomból kivont iskolabuszaik – minden lakásigényüket kielégítik. Gyakran jól felszerelt konyhával, beépített szekrényekkel és kényelmes alvófülkével látják el őket, és gondos szigeteléssel is, hogy megfeleljenek a hidegebb hónapokban is.

Van közöttük, akinek több ezer követője van a közösségi médiában, és lényegében úgy tűnik, az utazáson és felfedezésen kívül nem is csinálnak semmit.

Elise Cook blogger párjával együtt járja Ausztrália tájait. “Az állandó úton levés lehetővé teszi, hogy alacsonyabb fokozatra kapcsoljuk az életünket, gondolkodásunkat – és felismerhetjük, milyen kevésre van szükségünk a boldogsághoz. Egy hónapja felpakoltuk az egész házunkat, megszabadultunk mindentől, amitől lehetett, elraktároztuk egy részüket, és nekiindultunk.”

 

l

 

Tyler és Millie, egy új-dél-walesi pár már 20 ezer kilométeren van túl az eltelt 5 hónap alatt. “Éreztünk fagyos hideget, tikkasztó hőséget, és mindent a kettő között – mindezt hatalmas vigyorral az arcunkon” – posztolták.

Tom O’Connell, az egyik utazó úgy véli, a jelenség a magas lakásárakra adott válasz is, de arról is szól, hogy korlátozva érezzük magunkat jól berendezett életünkben. A kisbuszos életmód olyan rugalmasságot ad neki, amely szerinte bérelt lakással elképzelhetetlen.

 

A kisbuszlakók szerint nincs ennél izgalmasabb élet. “Hihetetlenül pezsdítő, hogy minden reggel új háttér előtt ébredhetünk!” – mondja egyikük.

 

via