A kisiskolások napi 2 óránál több a tablet előtt

Drámaian megnőtt az az idő, amit a legkisebbek a tablet előtt töltenek. Lassan már az első osztály előtt a többségnek van saját mobil eszköze, amit napi rendszerességgel használ – állapították meg az Egyesült Államokban végzett felmérés készítői.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
tablet
2018. január 24. Család.hu

Sosem látott mértékben terjed az új technológia a gyermekek körében. Míg 2011-ben a nyolc évnél fiatalabb amerikai gyermekek mindössze egy százalékának volt elektronikus eszköze (tablet vagy okostelefon), 2013-ra már 7 százaléknak, a legújabb felmérés azonban már 42 százalékot állapított meg! Vagyis alig 6 év alatt 42-szeresére nőtt a tabletbirtoklás aránya – számolt be a Common Sense Media nevű, családokat és oktatókat segítő nonprofit média- és technológia használattal foglalkozó szervezet kutatásáról a CNN.

A kutatók mérése szerint a nyolc évnél ifjabbak napi átlagosan 48 percet ülnek monitor előtt az Egyesült Államokban, háromszor többet, mint négy évvel ezelőtt. Douglas A. Gentile, az Iowai Egyetem (Iowa State University) pszichológia professzora azt mondta, semmi sokkoló nincs abban a tényben, hogy a fiatalok egyre többet használják a kütyüket. “Egyrészt azért nem meglepő, mert ezt látjuk magunk körül a mindennapokban. Például ha kimegyek a reptérre, elmegyek egy étterembe, és ha körbenézek idehaza a nappaliban, ahol a legkisebb lányom szinte nem is néz már tévét, de tévésorozatokat annál inkább, a mobiltelefonján” – magyarázta az egyetemi tanár, aki szerint azért sincs semmi ok a meglepődésre, mert a folyamatért nem a gyermekek, hanem éppenséggel pont azok szülei tehetnek.

“A szülőknek egyre nehezebb nyomon követni, hogy gyermekeik mit néznek vagy csinálnak a digitális világban. Ettől függetlenül mindenki kihasználja a kütyük varázslatos hatását például az éttermekben, ahol pillanatok alatt teljesen le lehet foglalni minden ifjoncot a mobilokkal vagy tabletekkel” – érvelt a professzor, aki szerint bár nem meglepő a vizsgálat eredménye, azt sem lehetne kijelenteni, hogy jó irányba haladnak a dolgok. Valami olyasmit csinálunk, mint Frankenstein, aki megteremtette saját szörnyét: kihasználjuk a digitális eszközök erejét a saját hasznunkra, de nem a gyermekek javára – érvelt amellett, hogy miért tekinthető problémának a jelenség.

A Common Sense Media egyik alapító-vezetője, James Steyer a CNN-nek úgy fogalmazott, a médiahasználatban földcsuszamlásszerű változások mutathatók ki az elmúlt években. “Az egyik legmegdöbbentőbb megállapítás, hogy a mobileszközök már annyira elterjedtnek számítanak a háztartásokban, mint a tévékészülékek – a nyolc évnél fiatalabb gyermekeket nevelő családok 98 százalékában van ilyen szerkezet” – mondta a kutatást végző cég munkatársa, hozzátéve: a mindenhol jelen lévő eszközök megváltoztatják a gyermekkort.

Összesen 1454 család felnőtt tagjait kérdezték meg médiahasználati szokásaikról, olyanokat, akiknek legalább egy nyolcéves vagy fiatalabb gyermekük van. A kutatás két korábbira épült, amiket 2011-ben és 2013-ban készültek. Így jutottak arra a megállapításra, hogy a nyolcéves vagy fiatalabb gyermekek átlagosan két órát és 19 percet ülnek naponta monitor, kijelző előtt. “Tulajdonképpen az időtartam nem változott jelentősen, mindössze három perccel nőtt. Teljesen átalakult azonban a használt eszközök részaránya, lassan egyeduralkodóvá válnak a kütyük a tévével szemben.” A családok majdnem fele (49 százalék) mondta, hogy a kicsi néz tévét egy órával lefekvés előtt, és 42 százalék számolt be arról, hogy a tévé folyamatosan vagy az idő legnagyobb részében be van odahaza kapcsolva.

Nagy különbség mutatkozik a különböző társadalmi státuszú családok médiafogyasztási szokásaiban is.

A cikk ITT folytatódik.