Kiterjesztenék a gyerekmentő zeneoktatást

A venezuelai kormány kiterjeszti az ország híres, szegény gyermekek felemelését szolgáló El Sistema zeneoktatási programját.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2014. november 27. Paulik András

A venezuelai kormány kiterjeszti az ország híres, szegény gyermekek felemelését szolgáló El Sistema zeneoktatási programját.


Nicolas Maduro venezuelai elnök kedden találkozott az El Sistema alapítójával, José Antonio Abreu-val, hogy a mozgalom jelentős, még több gyermekre való kibővítéséről tárgyaljon. A kezdeményezés keretében eddig több mint 600 gyermeket és fiatal felnőttet neveltek fel.

A José Antonio Abreu által 1975-ben létrehozott rendszer lényege, hogy a közös zenélésen keresztül megpróbálja felemelni a szegény, hátrányos helyzetű családok gyermekeit, kiutat ajánlva ezzel számukra a nyomorból és a bűnözésből.

Abreu elmondása szerint a mozgalmat a venezuelai kormány pénzügyi segítségével fogják tovább bővíteni. Emellett szeretnének támogatást kapni más államoktól is: többek között tervezik egy kínai finanszírozással megépülő hangszergyár, és egy új koncertterem megépítését is, utóbbihoz az amerikai építész, Frank Gehry nyújtana segítséget.

Hector Rodrigez, Venezuela társadalmi fejlődésért felelős alelnöke szerint a kormány és a mozgalom célja, hogy legalább egy millió gyermeket és tinédzsert vonjanak be a programba 2019-ig.

Az El Sistema mozgalom egyik kiemelt szimfonikus zenekara, a Caracasi Ifjúsági Zenekar november 12-én adott koncertet a Zeneakadémián.