Könyvhét több mint 80 településen

A csütörtökön induló Ünnepi Könyvhét és a 15. Gyermekkönyvnapok az egész országban programot jelent, az események központi helyszínén a budapesti Vörösmarty téren mintegy ezer szerző dedikálja könyveit.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2016. június 07. Csontos Dóra

A csütörtökön induló Ünnepi Könyvhét és a 15. Gyermekkönyvnapok az egész országban programot jelent, az események központi helyszínén a budapesti Vörösmarty téren mintegy ezer szerző dedikálja könyveit.


Országszerte több mint 80 településen rendezik meg június 9. és 13. között a 87. Ünnepi Könyvhetet és 15. Gyermekkönyvnapokat. Az esemény a maga nemében páratlan esemény Európában, valódi hungarikum, hiszen több mint nyolc évtizedes múltra tekint vissza, és az ország minden jelentős településén egy időben rendezik meg – hangsúlyozta Keresztury Tibor, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének igazgatója. A fővárosi Vörösmarty téren idén is több mint 200 kiadó képviselteti magát, az alkalomra megjelenő újdonságokat felvonultató könyvheti listán pedig 90 kiadó – 76 magyarországi és 14 határon túli – 323 friss kiadványa szerepel. A lista legolcsóbb könyve idén 800 forint, míg legdrágább tétele mintegy 12000 forint, aki az összes újdonságot szeretné megvásárolni, több mint 970 ezer forintot kell fizetnie.

Tarján Tamás irodalomtörténész a könyvhét újdonságairól szólva úgy fogalmazott: a költészetet “tapasztalt rókák” és eddig kevésbé ismert, ám a “mélyvízbe dobáskor jól bevált” fiatal alkotók képviselik. Ha semmi más nem jelent volna meg, csak Térey János gyűjteményes verseskönyve, már akkor is ünnep lenne az idei könyvhét. Szintén a lírai kínálat alapvető darabjának nevezte Tóth Krisztina Világadapter című új kötetét.

Több mint két évtized után ismét virágzik Magyarországon a próza dokumentáló, naplózó formája; számos feljegyzéseket, naplókat, fiktív életrajzokat tartalmazó kiadvány jelent meg a könyvhétre. Szintén meghökkentően sok az igényes történelmi lektűr, ugyanakkor a valódi történelmi regény műfaját egyetlen kötet, Darvasi László Taligás című könyve képviseli – emelte ki az irodalomtörténész, aki megjegyezte azt is: idén nagyon gyenge a “humorkínálat”, kevés a dráma, ugyanakkor sosem látott erősségű szerepet kap az idei prózatermésben a szexualitás, a pornográfia.

Tarján Tamás külön kiemelte a kínálatból Sándor Erzsi Anyavalya című kötetét, amely a szintén új kötettel jelentkező Esterházy Péterhez méltó kíméletlen őszinteség hangján szólal meg. Méltatta a saját nélkülözhetetlenségüket ismét bizonyító kis kiadókat, köztük a könyvhét alapításában hatalmas szerepet játszó Supka Géza egy teljesen elfeledett írását közreadó Nap Kiadó munkáját, de kiemelte a több kultúrtörténeti érdekességet megjelentető Kortárs és Corvina kiadókat is.

A gyerekkönyvek közül egyéb kiadványok mellett kiemelte Kollár Árpád Csimota Kiadónál megjelenő új kötetét, amely véleménye szerint “egyben abszolút felnőttkönyv” is. Mint fogalmazott, megfigyelhető a tendencia, hogy sok gyerekeknek -, valamint felnőtteknek írt könyv célközönsége felcserélhető egymással.

A 87. Ünnepi Könyvhetet és a 15. Gyermekkönyvnapokat a Vörösmarty téren Esterházy Péter nyitja meg június 9-én, míg a vidéki, országos megnyitónak idén Gyula ad otthont.