Középső ujjukat lóbálva tiltakoznak a tervezett lengyel abortuszszabályozás miatt

Lengyelországban országszerte sztrájkokat és több ezres gyászruhás tüntetéseket tartottak hétfőn a teljes abortusztilalom ellenzői; számos lengyel ellenben fehér szalagot tűzött ki ruhájára, és fehér ruhába öltözött hívők közös déli imádságokon vettek részt.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
abortusz
2016. október 04. Paulik András

Lengyelországban országszerte sztrájkokat és több ezres gyászruhás tüntetéseket tartottak hétfőn a teljes abortusztilalom ellenzői; számos lengyel ellenben fehér szalagot tűzött ki ruhájára, és fehér ruhába öltözött hívők közös déli imádságokon vettek részt.


Az MTI szerint a “fekete hétfő” elnevezésű, interneten meghirdetett polgári tiltakozásokhoz számos ellenzéki politikus is csatlakozott. A tiltakozás arra az életvédő szervezetek által benyújtott törvényjavaslatra reagált, mely a kompromisszumnak tartott jelenlegi lengyel abortusztörvény szigorítását célozza. A tervezetet szeptember végén részletes vitára bocsátotta a lengyel szejm.

A teljes abortusztilalmat ellenzők egyúttal a jelenlegi törvény liberalizálását is követelték. A nap folyamán tüntetéseket szerveztek a lengyel városok utcáin. Néhány ezres gyűléseket egyebek mellett Krakkóban, Katowicében, Szczecinben tartottak.

Varsóban délelőtt egy népesebb csoport többek között a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt székhelye előtt gyűlt össze. A fütyülő, kiáltozó tüntetők “Az én testem, az én ügyem,” “A törvényes abortusz hiánya gyilkol” és “A testem nem inkubátor” feliratú transzparenseket tartottak a kezükben.

A fővárosi tüntetők később a varsói vár előtti téren tartottak központi tiltakozást, ezen este az ellenzéki Polgári Platform (PO) által irányított főpolgármesteri hivatal szerint 25 ezren, rendőrségi adatok szerint pedig mintegy 17 ezren gyűltek össze. Beszédet mondott a burkába öltözött Malgorzata Fuszara volt egyenlő bánásmódi biztos. A PO politikusa szerint a mostani lépéseket később más női jogok csorbítása is követheti.

Közösségi portálokon is sokan támogatták a tiltakozásokat, több munkaadó olyan bejegyzést tett fel, melyben jóváhagyta a nála munkaviszonyban álló nők hétfői távolmaradását, a tüntetéseken való részvételüket.

Mutatunk néhány tiltakozót, akik elidegeníthetetlen jognak kívánják látni magzatuk elpusztításának lehetőségét. Ezt főként – nyilván, intellektuális indíttatásból – erőteljes bemutatással (is) kívánták a világ tudomására hozni:

 

 

 

 

 

 


A “fekete hétfő” akcióira a magzatvédők saját kezdeményezéseikkel reagálnak – számol be az eseményekről az MTI. “Nem veszek részt a női sztrájkban” – írták sokan a közösségi portálokon. A TV Republika lengyel konzervatív hírtelevízió pedig “fehér napot” hirdetett, a műsorvezetők fehér szalagot tűztek ki ruhájukra. “Fehér tiltakozásnak” nevezett imaakciót szerveznek országszerte karmelita nővérek is.

Fehér ruha viseletére és a fogantatástól a természetes halálig tartó élet védelme mellett állókért való imára kérte a hívőket a lengyel püspöki kar is, melynek kezdeményezésére hétfő délben erre a szándékra felajánlott miséket mutattak be a lengyelországi templomokban.

A varsó-pragai egyházmegye székesegyházában bemutatott szentmisén Henryk Hoser érsek, aki egyúttal a püspöki kar bioetikai bizottságának elnöke is, aláhúzta: az, hogy az emberi élet a fogantatással kezdődik, nem egy ideológia vagy világnézet által meghatározott álláspont, hanem tudományosan alátámasztott igazság. “A megtermékenyített sejt potenciálisan teljes emberi szervezetté fejlődhet” – mutatott rá. Az emberi élet iránti tisztelet pedig minden társadalom alapértéke – hangsúlyozta.

Lengyelországban jelenleg a magzat védelméről 1993-ban elfogadott törvény van érvényben, amely három esetben engedélyezi a terhességmegszakítást: ha a terhesség nemi erőszak következménye, ha az anya élete veszélyben forog, vagy ha a magzat visszafordíthatatlan károsodást szenvedett.

Az életvédőknek a parlamentben jelenleg tárgyalt tervezete megszüntetné ezt a három kivételt, és lehetővé tenné a terhességmegszakításon áteső nők megbüntetését. Ez utóbbit a lengyel püspöki kar is kifogásolta. A tervezetről egyébként nincs egyetértés az egyes parlamenti tömörüléseken belül sem.

Stanislaw Karczewski, a szenátus elnöke (PiS) vasárnap kilátásba helyezte: pártja a magzat védelméről szóló törvény módosítását célzó saját javaslatot nyújt be. Hivatalosan meg nem erősített sajtóértesülések szerint az abortusztörvényben lévő jelenlegi három kivétel közül a PiS javaslata érvényben hagyja az első kettőt. A magzat károsodása esetében viszont a javaslat kiiktatná azokat a helyzeteket, amikor ez a kivétel alkalmat adott fogyatékos, de életképes magzatok elpusztítására.