Különleges tűzoltóautóval bővül a Közlekedési Múzeum kiállítása

Különleges tűzoltóautóval bővült a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum autótörténeti kiállítása, a járművet csütörtökön vehették birtokba a gyerekek.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2013. szeptember 26. szabo.daniel

Különleges tűzoltóautóval bővült a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum autótörténeti kiállítása, a járművet csütörtökön vehették birtokba a gyerekek.


A teljesen felszerelt Zuk A 15C fecskendős tűzoltókocsi a Bombardier MÁV Kft. adományaként került a Közlekedési Múzeumba, ahol a tervek szerint egy hónapig lesz látható az autótörténeti kiállításban, utána a múzeum különböző programjaiban kap szerepet.

Az 1975-ös gyártású Zuk tűzoltóautót a Dunakeszi Járműjavító (jelenleg Bombardier MÁV Kft.) létesítményi tűzoltósága üzemeltette, ám mivel ez 2003-ban megszűnt, okafogyottá vált a tűzoltóautó üzemeltetése.

Az autó 4500 kilométert futott a mintegy 40 év alatt, tűzoltásra szerencsére egyetlen alkalommal sem használták – közölte Hidvégi János, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum muzeológusa csütörtökön az MTI-vel.

A járművet 800 liter/perc teljesítményű, kétütemű motor által hajtott szivattyúval szerelték fel, amelyet egy P 70-es személyautó motorjából alakították ki. Ez kivehető a kocsiból, a vízcsap mellé lehetett leállítani. A kocsit háromfős személyzet működtette.

A Zuk kisteherautókat 1956 és 1998 között gyártották: összesen hat típusváltozat készült a kisteherautókból, ezek között volt a kifejezetten tűzoltóautónak készült változat is. Összesen több mint félmillió példány készült a Zuk különféle típusaiból.