Különös, kreatív, fenntartható ajándékok – bármikorra

Bár már vége a karácsonynak, íme néhány különleges ötlet, amelyek a következő jeles alkalmakra is ötletet adhatnak.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2014. január 06. Gyarmati Orsolya

Bár már vége a karácsonynak, íme öt különleges ötlet, amelyek a következő jeles alkalmakra is ötletet adhatnak.


Interaktív póló – Az Itty Bitty Project

A gyerekek néha nehéz esetek: simán hagyják a polcon porosodni a méregdrága mikroszkópszettet, és képesek kedvencüknek megtenni egy párszáz forintos szörnyűséges gumipolipot. Az Agnieszka Gasparska grafikus tervező által megálmodott Itti Bitty Project olyan ruhákat és kiegészítőket kínál, amelyeknek mozgatható, áthelyezhető, le- és feltehető részei vannak. A többi már kizárólag a gyerekek kreativitásán múlik.  


 

LSTN-fejhallgató hallássérülteknek

A világon körülbelül 360 millió ember szenved valamilyen fokú halláskárosodásban. Őket segítik a különböző hallásjavító eszközök, többek között az LSTN fejhallgatók is.

Vissza a gyökerkhez – öntisztító aquafarm

Amikor Nikhil Arora és Alejandro Velez egyetemi hallgatók megtudták egy professzoruktól, hogy bizonyos gombafajok akár kávézacc-talajon is kifejlődhetnek, nem sokat késlekedtek: Back to the Roots (azaz: Vissza a gyökerekhez) névvel megalapították fenntarartható élelem startup-cégüket.  Első termékük egy doboz vegyes gonbaspórát tartalmazó doboz volt, amelyek a fent említett módon, kávézaccon növekedtek, s a vásárlók saját maguk gondoskodhattak friss gombaellátmányról. Később létrehozták azt az AquaFarmnak elnevezett miniakváriumot, amely egy majdnem teljesen zárt ökoszisztémát modellez.


 

Shop for Change – az árusítóhely mikrovállalkozóknak

A nagy üzletláncokkal ellentétben a kis- és mikrovállalkozások sokkal közelebbi, személyesebb kapcsolatot ápolnak vásárlóikkal. Csakhogy számos termelőnek nincsenek meg azok a logisztikai forrásai, amelyeken keresztül termékeit szélesebb közönséghez tudná eljuttatni. A Shop for Change  ezt az űrt igyekszik kitölteni azáltal, hogy átlátható és hosszan tartó piachelyet biztosít az ilyen helyzetű termelőknek, miközben figyel arra, hogy a befolyó összeget azonnal visszapumpálják a közösségbe, segítve ezáltal a leginkább rászorultakat.

A GoldieBox – építs saját kastélyt

A Stanfordon diplomázott mérnöknő, Debbie Sterling azért hozta létre a GoldieBoxot, mert elege lett abból, hogy a kreatív építőjátékok kizárólag fiúknak szólnak. Megalkotott hát egy olvasást az építéssel egybekötött játékot, amely a kislányokat vezeti be a “mérnökség” világába.