Különös szülési rituálék

Igencsak meglepő szokások övezik a babák születését bolygónk különböző részein. Íme egy rövid válogatás a legfurcsábbak közül.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
szülés
2014. szeptember 12. Gyarmati Orsolya

Igencsak meglepő szokások övezik a babák születését bolygónk különböző részein. Íme egy rövid válogatás a legfurcsábbak közül.


Keresztelő pezsgővel

Az ír családokban mindig nagy ünnepség követi egy baba érkezését. Ez általában úgy zajlik, hogy valamelyik rokon (mert ott mindig van ilyen) maradék esküvői tortájából szórnak pár morzsát a baba fejére, a keresztelőkor pedig pezsgővel öntik le a kicsit.

Méhlepény-temetés

Balin úgy tartják, mivel a baba 9 hónapon át a placentából kapta a táplálékot és az oxigént, a méhlepénynek külön temetési szertartás jár. Egy másik szokás révén a gyerekek hároméves korukig nem érintkezhetnek a talajjal, mivel az tisztátalan.

Egyedül szülés

A nigériai szegény családok nőtagjai tökéletesen egyedül szülnek, mindenféle segítség vagy támogató jelenlét nélkül, még akkor is, ha a komplikációk lépnek fel, esetleg a gyermek halva születik.

Jéghideg fürdő

Guatemalában az anyák annak érdekében, hogy megóvják újszülöttjüket a kiütésektől, valami különös elv folytán jéghideg vízbe mártják a kisbabájukat közvetlenül a szülés után.

Placentaevés

Az állatvilágban természetes jelenség, hogy a nőstény ellés után elfogyasztja a placentát, ám bármilyen hihetetlen (és gusztustalan), ez az emberek között is előfordul. India, Jamaica és Kína egyes részein a méhlepényevés ajánlott és részét képezi a hagyományos orvoslásnak, ezeken a helyeken ugyanis úgy vélik, hogy ezáltal az anya elkerüli a szülés utáni depressziót.

Forrás: Wonderlist