Legyenek zökkenőmentesek a családtámogatási ellátások!

Kétnapos nemzetközi konferencián tanácskoznak a családi ellátásokra vonatkozó közösségi jogszabályok gyakorlati alkalmazásáról a Magyar Államkincstár szervezésében Egerben.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
családtámogatás
2014. május 22. Paulik András

Kétnapos nemzetközi konferencián tanácskoznak a családi ellátásokra vonatkozó közösségi jogszabályok gyakorlati alkalmazásáról a Magyar Államkincstár szervezésében Egerben.


A konferenciát megelőző sajtótájékoztatón Dancsó József, a kincstár elnöke elmondta: a magyar, osztrák, szlovák, horvát és román szakemberek részvételével zajló tanácskozás célja a családtámogatási ellátások zökkenőmentes, időbeni utalásának elősegítése.

Dancsó József felidézte: Magyarországon 1,4 millió ember kap ellátást a családtámogatási rendszeren keresztül. Rámutatott, hogy az államkincstár egyik alappilléréről van szó, hiszen a nyugellátások mellett a családtámogatási rendszer ér el a legtöbb emberhez.

Hozzátette: uniós rendeletek alapján 22 ezer ember jut valamilyen családtámogatáshoz. „Ez azt jelenti, hogy százezres nagyságban cserélnek gazdát adatok, információk az államkincstár nemzetközi kapcsolatrendszerén keresztül” – emelte ki az elnök.

Szavai szerint ezért is fontos az e témakörben nemzetközi szinten most első alkalommal megszervezett konferencia, amely lehetőséget teremt a tapasztalatcserére és a kapcsolatépítésre is.

Zay Ferenc, a Magyar Államkincstár Heves Megyei Igazgatóságának igazgatója arról beszélt, hogy Egerben működik az államkincstár call-centere, ahová havonta több mint húszezer hívás fut be a családtámogatásokkal összefüggő kérdésekben.

Dani Csaba, az államkincstár családtámogatási főosztályának vezetője elmondta: fontos cél, hogy a migrációs folyamatok ellenére is zökkenőmentes legyen a családtámogatási ellátások biztosítása, de a „duplikációkat” is el szeretnék kerülni. Azaz: egy gyermek után ne lehessen két vagy több országban is támogatáshoz jutni.