Lesd el apától!

Tedd a szívedre a kezed - hányszor jutott már eszedbe, hogy a párod nevelési módszerei hagynak némi kívánnivalót maguk után? A gyakorlat mégis őt igazolja. Összegyűjtöttük, milyen nevelési tippeket érdemes ellesni az apáktól!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2014. június 15. Paulik András

Tedd a szívedre a kezed – hányszor jutott már eszedbe, hogy a párod nevelési módszerei hagynak némi kívánnivalót maguk után? A gyakorlat mégis őt igazolja. Összegyűjtöttük, milyen nevelési tippeket érdemes ellesni az apáktól!


1. Hagyd kockáztatni!

Ne mássz fel a kerítésre! Ne lökd túl magasra a hintát! Ne állj fel a székre! – összeszámoltad már, napjában hányszor szólsz rá a kicsire, hogy mit ne csináljon? Garantáltan többször, mint a párod. Mivel a terhesség alatt szó szerint “védőburokként” funkcionálnak, az anyukák hajlamosak a szülés után is ebben a szerepben maradni. Ezzel szemben az apukák sokkal nagyobb teret hagynak a gyereknek a tapasztalatszerzésre, és csak akkor avatkoznak bele a dolgokba, ha tényleg veszélyben van a kicsi. Amerikai kutatók is egyetértenek azzal, hogy a gyerekeknek szükségük van némi kockázatvállalásra, mert ha mindentől óvni akarjuk őket, előbb-utóbb túlzottan elővigyázatos, az új, ismeretlen helyzeteket kerülő felnőtt válik belőlük.

Próbáld ki: Ha a kúszó-mászó, mindent kipróbálni akaró kicsi láttán heves szívdobogás jön rád, és legszívesebben azonnal utána szaladnál, kérdezd meg magadtól, mi a legrosszabb, ami történhet. Tényleg annyira vészes lenne, ha felbukna valamiben, vagy a popsijára huppanna a kalandozások közepette?

2. Bízz magadban!

A játszótéren, a boltban és az óvodában is kis csoportba verődve tárgyaljátok ki a többi anyukával a legújabb nevelési tanácsokat, és hogy kinek mi vált be legjobban az etetésnél, a betegségeknél, az altatásnál. Otthon aztán az interneten is utánakeresel az információknak, de a végére csak még jobban összezavarodsz… A férfiak egyik nagy előnye, hogy a végletekig bíznak magukban és a döntéseikben, és cseppet sem izgatja őket, hogy mit gondol róluk a többi apuka. Amíg ők jónak látják saját módszerüket, ragaszkodni is fognak hozzá. Irigylésre méltó magabiztosság, ugye?

Próbáld ki: Ahelyett, hogy kizárólag a szakértők véleményére hallgatnál, néha hagyd magad is érvényesülni! Persze a kényes helyzetekben nem szégyen segítséget kérni, de érdemes többször előcsalogatni azt a bizonyos belső hangot, amit idáig elnyomtak benned az innen-onnan hallott jó tanácsok.

3. Ébreszd fel a benned lakó gyereket!

Hiába játszol vele napközben, szemed fénye alig várja, hogy délután hazaérjen a munkából apa, mert akkor kezdődik csak az igazi móka. Amíg te a konyhában ügyködsz, párod profi focistákat megszégyenítve rúgja a bőrt a kicsivel, hangosan énekel az alkalmi fakanálmikrofonba, és elszántan igyekszik megnyerni a bújócskabajnokságot. Neked persze a háztartási munkák és a pici körüli teendők után jártányi erőd is alig marad, ezért nem mindig van kedved a közös játékhoz, miközben attól tartasz, hogy a gyerek hamar megtanulja: apa a mókamester, anya pedig a szigorú főnök.