Leszokott a cigiről az óvodás, most ételfüggőséggel küzd

Az egész világ felháborodással nézte, amikor a mindössze kétéves szumátrai kisfiú egyik cigarettát szívta a másik után. Három év alatt sikerült leszoknia, de most borzalmasan elhízott.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
dohányzás
2013. november 19. bencze.aron

Az egész világ felháborodással nézte, amikor a mindössze kétéves szumátrai kisfiú egyik cigarettát szívta a másik után. Három év alatt sikerült leszoknia, de most borzalmasan elhízott.


Három évvel ezelőtt mindenki megrökönyödve nézte azokat a felvételeket, melyeken a mindössze kétéves Aldi Rizal úgy szívja egyik cigit a másik után, mint ahogy más korabeli gyerekek az édességet tömik a szájukba, a szülők pedig pironkodva ismerték be, hogy nem tudnak mit tenni ellene, a gyerek 18 hónapos korában kikövetelte a felnőttektől a cigarettát és pár hónap alatt megszállottja lett a nikotinnak, napi 40 szálat is képes volt elszívni. Szerencsére épp a nagy nyilvánosság hatására kampányt indított az indonéz kormány a gyermekek dohányzásának megállítására – Aldi ugyanis nem az egyetlen volt, csak legfeljebb a szokottnál is korábban és súlyosabban vált függővé -, és egy szervezett rehabilitációs program segítségével a ma már ötéves kisfiú nikotinmentesnek tekinthető.

Csakhogy ahogy az egyik függőségéből kigyógyult, úgy váltott át egy másikra: most kényszeres evő, a család pedig ugyanúgy küzd a hisztirohamaival, mint ahogy annak idején a dohány utáni sóvárgásával. Most azonban már van segítségük, ami nagy könnyebbséget jelent, Dr. Kak Seto rendszeresen látogatta a családot a dohányzásról leszoktatás időszakában és azóta is gyakran fordul meg náluk. “Sokan még mindig megkínálják Aldit cigarettával, de ő olyankor mindig nemet mond” – magyarázta az anya, a kisfiú pedig azt mondja, azért, mert nagyon szereti az orvost és nem akar neki szomorúságot okozniazzal, hogy újra visszaszokik és beteg lesz.

A folyamatos evés viszont újabb problémákat vet fel, és ettől is kialakulhatnak az egészségügyi problémák. A gyermek a korának megfelelő 17-19 kilóval ellentétben már meghaladja a 24 kilót, amivel orvosi szempontból erősen túlsúlyosnak számít – fogalmazott Francisca Dewi táplálkozási szakértő. Véleménye szerint a szülők épp a jószándékukkal rontották el a dolgot, annyira meg akartak neki adni mindent, hogy mostanra egy végletekig elkényeztetett gyermek vált belőle, így anyjának, Diane-nek nehéz dolga lesz, ha meg akarja tiltani neki a folyamatos evést – idézte a szakembert a brit Daily Mirror.